Litteratursøk
Artikkel
|Oppdatert
Finn svaret i forskningen – bestill et litteratursøk fra biblioteket.
Ansatte i den sentrale helseforvaltningen og brukere av Rusfagsbiblioteket er velkommen til å bestille litteratursøk fra biblioteket. Du kan bestille et litteratursøk til større prosjekter, men også for å støtte ditt arbeid i hverdagen. Vi kan gjøre søk på alle mulige temaer, på store og små problemstillinger
Slik gjør du for å bestille et litteratursøk
- Fyll gjerne ut et PICO-skjema, men merk at skjemaet ikke passer til alle typer litteratursøk.
- Send en e-post til biblioteket@fhi.no med en beskrivelse av din problemstilling, legg ved PICO dersom det er aktuelt. Har du forslag til søkeord? Kjenner du til relevante studier vi kan ta utgangspunkt i? Ser du for deg noen avgrensinger? Har du en tidsfrist på søket? Hva skal du bruke søket til? - Alt dette er informasjon som er nyttig for bibliotekaren som skal hjelpe deg med søket.
Hvor lang tid tar et litteratursøk?
Du vil som regel få svar på henvendelsen din samme dag, men du må regne med noen ukers ventetid før biblioteket har anledning til å gå i gang med selve søket. Når en av bibliotekarene våre er ledig, tar vi kontakt med deg. Tidsbruken på selve litteratursøket varierer med tematikken og omfanget på søket. Et godt litteratursøk kan være tidkrevende å utføre. Det er derfor lurt å være ute i god tid.
Innledende møte
Det kan være lurt å starte prosessen med et møte for å diskuterer litteratursøket. Sammen avtaler vi hvilke komponenter som skal med i søket og aktuelle søkeord. Kan det være aktuelt å avgrense søket på årstall, språk og/eller studiedesign? Ofte genererer søkene så store treffmengder at vi benytter oss av avgrensinger. Det er særlig vanlig å avgrense på studiedesign - da spør vi oss hvilke studiedesign som passer best til problemstillingen. Det er alltid risiko knyttet til bruk av avgrensinger – vi kan miste relevante treff også. Derfor er det også viktig at vi får avklart hva du skal bruke søket til – skal du oppdatere deg eller skal dette være en omfattende innhenting av litteratur på et tema?
Mange irrelevante treff?
Dersom formålet med søket er å fange opp all relevant forskning på området, er det nødvendig å benytte brede, generelle søketermer for å fange opp “alt”. Jo mer generelle søketermene er, jo flere irrelevante referanser blir det. Men også på problemstillinger der det er aktuelt å søke smalere, er det vanskelig å se for seg et søk som bare fanger opp relevante artikler. Du må derfor alltid regne med en god andel irrelevante treff på trefflista. En viktig del av bibliotekets jobb er å tilpasse søket slik at vi ikke mister flere relevante artikler enn det som er tilrådelig, samtidig som trefflistene er overkommelig for deg å gå gjennom.
Gangen i søkeprosessen
Biblioteket starter gjerne med å utarbeide søkeprofil i én database først, veldig ofte Medline. For hver komponent i søket, finner vi tekstord med synonymer og emneord. Deretter må vi oversette profilen til andre databaser. Når vi har laget ferdig søkeprofilene i alle databasene vi skal bruke, blir de fagfellevurdert av en bibliotekarkollega. Så utfører vi søkene, og laster ned referansene i EndNote, hvor vi fjerner dubletter. Tilslutt sender vi deg referansene i ønsket format sammen med søkedokumentasjon. Dokumentasjonen viser fullstendige søkeprofiler, hvilke databaser vi har søkt i og dato for søk.
Hvilke databaser/kilder bruker biblioteket?
Valg av databaser handler om hva vi har tilgang til, hvor nøye vi skal være, men også hva slags type forskning vi er ute etter:
- Retningslinjer: Søk etter dette gjøres ofte i forkant av arbeid med nasjonale retningslinjer for å bygge videre på kunnskapen som er brukt i eksisterende retningslinjer og for å avdekke kunnskapshull, som vi kan søke videre på. Aktuelle kilder for søk etter retningslinjer
- Systematiske oversikter oppsummerer all tilgjengelig og relevant forskning om et bestemt emne. Fordi resultater fra flere primærstudier sammenstilles, vil en systematisk oversikt alltid å foretrekke fremfor en primærstudie. Konklusjonen vil alltid være mer pålitelig. Aktuelle kilder for søk etter systematiske oversikter
- Primærstudier er en samlebetegnelse på alle mulige enkeltstudier. Vi kan avgrense til den type studiedesign som er best egnet til å gi et godt svar på din problemstilling. Aktuelle kilder for søk etter primærstudier
- Norske og skandinaviske artikler, rapporter/bøker og doktoravhandlinger: For enkelte problemstillinger er det mest aktuelt å søke i norske eller skandinaviske artikkeldatabaser, forskjellige bibliotekkataloger for å finne bøker og rapporter, eller i institusjonsarkiv for å finne doktoravhandlinger og masteroppgaver. Aktuelle kilder for søk etter denne typen publikasjoner
- Kliniske oppslagsverk, pågående studier og grå litteratur er mest aktuelt når vi virkelig skal grave dypt og det er viktig å avdekke all forskning som er gjort innen et emne. Med grå litteratur mener vi studier og publikasjoner som ikke er utgitt via forlag eller i et tidsskrift. Aktuelle kilder for søk etter denne typen publikasjoner
Litteratursøk fra biblioteket eller kunnskapsoppsummering fra Område for helsetjenesten (tidl. Kunnskapssenteret)
Det er også mulig å bestille kunnskapsoppsummeringer på ulike tema innen helse-, omsorgs- og velferdssektorene fra Område for helsetjenester. Det er bestiller som betaler for kunnskapsoppsummeringene. Område for helsetjenester tilbyr forskjellige produkter, men felles for dem alle er at de i varierende grad går gjennom treffene som litteratursøket genererer.
Bestiller du et litteratursøk fra Biblioteket er det kostnadsfritt, men det er kun selve søket som utføres. Dette betyr at du må selv gå gjennom trefflisten.
Kreditering av bibliotekar
Når vi har utført litteratursøk som skal brukes i en artikkel eller rapport, ser vi gjerne at vår medvirkning attribueres i acknowledgements e.l. Dersom bibliotekar tas med som medforfatter kan vi bidra med å skrive metodeavsnittet om litteratursøket i henhold til PRISMA-S. Bibliotekar kan videre bidra inn i andre deler av prosjektet etter ønske fra prosjektgruppen f.eks ved å gi råd om publisering/tidsskrift og sørge for at referanselista er korrekt.
Søke selv?
Vi anbefaler at du tar kontakt med biblioteket for å få utført et systematisk litteratursøk, men av og til kan det være tilstrekkelig med et overblikk på hva som fins der ute på din problemstilling. Det kan være en god idé å foreta et slikt utforskende søk før du bestiller et litteratursøk fra biblioteket. Dersom du f.eks. kommer over en relevant systematisk oversikt av høy kvalitet, kan vi avgrense på årstall for kun å fange opp studier utgitt etter den systematiske oversikten.
Biblioteket har laget en veileder som beskriver hvordan du selv kan finne oppsummert forskning med svært enkle søk.