Innhold og bruk av Håndbok for forebygging av kateterassosierte urinveisinfeksjoner
Oppdatert
Urinveisinfeksjoner oppstår ofte i forbindelse med innlegging av blærekateter og fører til økt bruk av antibiotika. Håndboka gir råd om hvordan helsepersonell best kan forebygge kateterassosierte urinveisinfeksjoner.
Innhold i håndboka
Håndboka inneholder følgende deler:
- En innledende del om urinveisinfeksjoner – epidemiologi, definisjoner, patogenese, mikrobiologi, risikofaktorer og komplikasjoner.
- Selve veiledningen for hvordan helsepersonell kan forebygge at pasienten får urinveisinfeksjon i forbindelse med innlegging av kateter.
- Metoder og indikasjoner for kateterisering.
- Fem prosedyreark med forslag til fremgangsmåte ved innlegging, stell og fjerning av blærekatetre. Disse kan benyttes ved utarbeidelse av lokale prosedyrer.
- I tillegg finner du referanseliste, en gjennomgang av kunnskapsgrunnlaget som er benyttet, forfatterliste og oppdateringsliste.
Bruk av håndboka
Anbefalingene kan benyttes både i sykehus, sykehjem, hjemmebaserte tjenester og andre steder hvor helsepersonell har kontakt med pasienter med blærekateter.
Kunnskapsgrunnlaget
Håndboka baserer seg i hovedsak på resultater av forskning og nyere internasjonale anbefalinger for forebygging av kateterassosierte urinveisinfeksjoner i sykehus.
- Kunnskapsgrunnlaget - Håndbok for forebygging av kateterassosierte urinveisinfeksjoner - om kunnskapsgrunnlaget som håndboken er basert på