Hopp til hovedinnhold
FHI logo

Systematisk oversikt

Screening av kolorektal kreft - effekt på dødelighet og forekomst. Oversikt over dokumentasjon og internasjonale anbefalinger

Systematisk oversikt

|

Sist endret

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten fikk i september 2008 en forespørsel fra Helsedirektoratet om å utføre en oppsummering av evidensgrunnlaget for populasjonsscreening for kolorektalkreft. Hensikten var å vurdere effekt av screening på mortalitet og insidens av kolorektal kreft samt en vurdering av testegenskaper for relevante screeningsmetoder.

Hovedbudskap

Bakgrunn
Kolorektal kreft (CRC) er den nest hyppigst forekommende krefttypen i Norge, og forekomsten er økende både for kvinner og menn. Sykdommen utvikler seg over lang tid via godartede forstadier (adenomatøse polypper) til karsinomer i kolon. Denne utviklingen av CRC er ofte asymptomatisk. Overlevelsen er sterk avhengig av tumorstadiet ved diagnosetidspunktet fordi tidlig oppdagelse og fjerning av adenomer kan forebygge sykdommen. Dette gjør at denne kreftformen er potensielt godt egnet for screening og det finnes flere aktuelle screeningsmetoder.

Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten fikk i september 2008 en forespørsel fra Helsedirektoratet om å utføre en oppsummering av evidensgrunnlaget for populasjonsscreening for kolorektalkreft. Hensikten var å vurdere effekt av screening på mortalitet og insidens av kolorektal kreft samt en vurdering av testegenskaper for relevante screeningsmetoder. Helsedirektoratet har også bestilt en oversikt over hvilke tester som anbefales brukt til screening internasjonalt.

Metode
Følgende elektroniske databaser ble søkt i for relevante systematiske oversikter, metaanalyser, HTA rapporter, og annen evidensbasert litteratur om screening av kolorektal kreft: Cochrane Library (Issue 4, 2008): Database of Systematic Reviews (CDSR), Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE), Health Technology Assesment (HTA), og Medline Ovid (1950 til september, uke3 2008). Vi søkte i referanselister og i websider for andre relevante artikler og internasjonale retningslinjer for screening av kolorektal kreft. Vi gjorde ikke et systematisk søk etter enkeltstudier. Kost-effekt spørsmål er ikke belyst i denne oversikten.

Resultater
Vi fikk 154 treff. I tillegg identifiserte vi flere internasjonale retningslinjer og screeningsanbefalinger samt potensielt relevante artikler og rapporter via håndsøk. Vi vurderte 53 fulltekst artikler i henhold til spesifikke inklusjonskriterier.


Følgende screeningsmetoder for kolorektal kreft er mest brukt: testing av avføring for okkult blod (FOBT), deretter endoskopisk screening med fleksibel sigmiodoskopi (FS) eller koloskopi. Alle individer med positivt FOBT må kolonoskoperes for endelig verifisering av diagnosen. Sensitiviteten og spesifisiteten for FOBT varierer med merke og testype (gFOBT eller FIT). FOBT er den eneste screeningsmetoden som har vist effekt på dødelighet av kolorektal kreft i store randomiserte studier. En systematisk oversikt viste en samlet relativ reduksjon på 16 % for dødelighet av kolorektalkreft ved bruk av gFOBT-test som screeningsmetode årlig. Reduksjon av dødelighet var 15 % i studier med screening hvert annet år. FOBT testen hadde ingen effekt på insidens av kolorektal kreft, og det er rapportert sviktende oppmøte over tid.

Identifisert forskning viser at sigmoidoskopi og koloskopi egner seg til screening for kolorektal kreft. Endoskopisk screening kan teoretisk forebygge kolorektal kreft, men vi venter fortsatt på resultater fra gode kontrollerte studier. Data fra store randomiserte studier fra sigmoidoscopiscreening er underveis.

En randomisert kontrollert studie med koloskopiscreening er under planlegging, med navnet NORDCCAP-II/NordICC. Det pågår forskning med andre screeningsmetoder som virtuell koloskopi og DNA-markører fra tumor.

Konklusjon
Flere randomiserte screeningstudier har vist en reduksjon i kolorektal dødelighet ved gjentatt FOBT årlig eller annet hvert år og etterfulgt av koloskopi for positive testresultater.

Det er så langt ingen solid dokumentasjon for at andre primære screeningsmetoder reduserer dødelighet av kolorektal kreft, men dette vil forandre seg når rapporteringen fra pågående studier blir tilgjengelig.

Det synes at screening for kolorektal kreft påvirket ikke den totale dødeligheten.

De fleste land som har regionale screenningsprogrammer for kolorektal kreft bruker avføringstest (gFOBT eller FIT) som primær screenningsmetode i kombinasjon med koloskopi.

Publisert |Sist endret