Fastlegers vurderinger av distriktspsykiatriske sentre. Nasjonale resultater i 2008 og utvikling fra 2006.
PasOpp rapport
|Sist endret
Rapporten viser resultatene av en nasjonal spørreundersøkelse.
Hovedbudskap
Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten gjennomførte høsten 2008 for andre gang en nasjonal spørreundersøkelse blant fastleger om deres vurderinger av distriktspsykiatriske sentre (DPS). Forrige undersøkelse ble gjennomført i 2006. I 2008 deltok 80 DPS i undersøkelsen, og totalt 2 209 fastleger svarte på spørreskjemaet.
Undersøkelsen viser at fastlegene er mest fornøyde med kvaliteten på epikrisene, DPSenes kompetanse, og om DPSene tar fastlegenes vurderinger på alvor. De nasjonale resultatene viser at 54 % av fastlegene i stor eller svært stor grad oppga at epikrisene fra det lokale DPSet er av god kvalitet, at 50 % mente at DPSet i stor eller svært stor grad har god kompetanse til å utrede og behandle pasienter med psykiske lidelser, og at 52 % opplevde at det lokale DPSet i stor eller svært stor grad tar deres vurderinger på alvor.
Undersøkelsen viser også at DPSene har et forbedringspotensial på en del områder. Ifølge fastlegene gjelder dette spesielt samarbeidsmøter og veiledningstilbud, legedekningen ved DPSene og tilbakemeldinger underveis i utrednings- og behandlingsprosesser. De nasjonale resultatene viser at 68 % av fastlegene mente at det lokale DPSet i liten grad eller ikke i det hele tatt tilbyr organisert veiledning og fagdager med god kvalitet og at 59 % i liten grad eller ikke i det hele tatt har samarbeidsmøter med DPSet. 56 % mente at de i liten grad eller ikke i det hele tatt får nødvendig tilbakemelding fra DPSet underveis i utrednings- og behandlingsprosesser og 50 % mente at DPSet i liten grad eller ikke i det hele tatt har god legedekning.
Resultater for foretakene og DPSene i 2008 er sammenlignet på seks indekser: akutte situasjoner, veiledning, kompetanse, bemanning, epikrise og ventetid. Det er betydelige forskjeller i resultater mellom forskjellige foretak og mellom forskjellige DPSer på disse indeksene, spesielt når det gjelder bemanning og veiledning.
En sammenstilling av undersøkelsene fra 2008 og 2006 viser at det er små forskjeller. Imidlertid har veiledningsindeksen en signifikant økning på 3 poeng på en skala fra 0 til 100 der 100 er best, og tilsvarende har fastlegenes generelle tilfredshet med DPSene en signifikant økning på 2 poeng. Det er få signifikante endringer på indeksene på region- og helseforetaksnivå, men mange endringer på DPS-nivå på indeksene for veiledning og bemanning.