Notat
Informasjon om kunnskapshull fra Kunnskapssenterets systematiske oversikter og metodevurderinger publisert i 2013
Forskningskartlegging
|Publisert
Kunnskapssenteret publiserer årlig en oversikt over kunnskapshull som vi har identifisert gjennom arbeidet med systematiske forskningsoversikter.
Hovedbudskap
Kunnskapssenteret publiserer årlig en oversikt over kunnskapshull som vi har identifisert gjennom arbeidet med systematiske forskningsoversikter. Kunnskapshullene som er identifisert dekker ikke hele behovet som norsk helsetjeneste har for forskning om effekt av tiltak, men er kun knyttet til spørsmålene som er oppsummert av Kunnskapssenteret i 2013.
De fleste forskningsoversiktene som ble utført i 2013, konkluderte med at det er behov for mer og bedre forskning om effekt av de tiltakene som Kunnskapssenteret har vurdert. Dette gjelder for spørsmål innen folkehelse, screening, diagnostikk, legemidler, psykisk helse, traume og kirurgi, nyresvikt, hjertesvikt, organisatoriske tiltak, ulike velferdstiltak.
Noen av forskningsoversiktene fant at det helt mangler studier som kan besvare spørsmålet. Det mangler studier som har vurdert:
- nøyaktigheten av å stille to spørsmål som screeningsverktøy for depresjon
- effekten av acetylsalisylsyre (aspirin) til forebygging av kreft
- enerom sammenlignet med kontaktsmitteisolat for pasienter med infeksjoner som smitter ved kontakt
- å overføre oppgaver mellom helsepersonell:
- enkelte oppgaver ved kirurgiske inngrep som nå utføres av operasjonssykepleiere til en egen, ny gruppe opplært til dette formålet (operasjonsteknikere)
- enkelte oppgaver som nå utføres av radiologer til radiografer
- enkelte oppgaver som nå utføres av patologer til patologassistenter
- nye roller for legesekretærer i sykehus
Generelt er det også behov for at forskningen som utføres publiseres med god og utfyllende informasjon og beskrivelser av deltakere, tiltak og sammenligninger, og at det som sammenlignes i studiene omhandler de relevante pasientpopulasjoner/personer, tiltak i riktig intensitet/dose, at de viktige utfallsmålene rapporteres og at tiltakene følges over tilstrekkelig tid.