MoBas jubileumsfeiring - En hel dag med smakebiter på hva vi har funnet ut takket være dere i MoBa
Nyhet
|Publisert
Fikk du ikke med deg foredragene? Da kan du se opptaket nå 😊
Mange ville lære mer
Over 300 deltakere, medarbeidere, samarbeidspartnere og andre interesserte fikk høre om hva vi har funnet ut ved hjelp av MoBa-data. De fremmøtte fikk en oppsummering av MoBas reise helt fra start til i dag, og hvordan mange ildsjeler har stått på for å sikre finansiering og videreutvikling av MoBa. Forskere presenterte funn om livskvalitet, kosthold, svangerskap, miljøgifter, epilepsi, psykisk helse, kreft og mye, mye mer.
MoBa-ambassadørene med egen stand
15 unge deltakere har vært MoBa-ambassadører i jubileumsåret. De stod på stand på jubileumsmarkeringen og har gitt verdifulle innspill til forskerne i løpet av året som er gått. På jubileumsmarkeringen 30. og 31. oktober deltok MoBa-ambassadør Margaret Vågsholm i en panelsamtale om «Hvilke store folkehelsespørsmål kan og bør MoBa besvare de neste 25-årene?».
– Vi er oppvokst med skjerm og sosiale medier og det kan være en bekymringsfaktor som mange har både i hverdagen, men også i det lange løp. En dag skal vi også kanskje bli foreldre, og da er det viktig for oss at vi har gode og tydelige retningslinjer for hvordan skjerm skal brukes for best mulig utbytte. I panelsamtalen ønsket jeg derfor å sette fokus på den teknologiske utviklingen og hvordan dette påvirker psykisk og fysisk helse hos barn og unge i dag, utdyper Vågsholm.
«Fint å se bredden i forskningen»
Amrit Kaur Sakhi er forsker i avdeling for mattrygghet ved Folkehelseinstituttet og bruker MoBa-data for å kartlegge eksponering for ulike miljøgifter.
– Jeg jobber med miljøgifter og det var viktig for meg å presentere resultater som viser både hvilke og hvor mye miljøgifter den norske befolkning er eksponert for. På slutten av dagen ble det laget ordsky på tema publikum ønsket mer forskning om i MoBa, og et av temaene som kom opp var «miljøgifter».
– Det var både lærerikt og gøy å være med på feiring. Det var fint å få med seg hvordan MoBa startet og å kunne se bredden av forskning som gjøres i MoBa, avslutter Kaur Sakhi.
MoBa-deltakere var konferansierer
Christina Alsterberg og Bendik Berg Dokka introduserte alle innlederne på jubileumsfeiringen. Begge understreket at det var spennende å høre om historien til MoBa og hvordan data MoBa har samlet inn blir brukt.
– Jeg må si jeg ble overrasket over hvor mye MoBa-data blir brukt, og hvordan så ulike fagfelt kan benytte dataene på så mange forskjellige måter. Mange i min generasjon er ikke klar over hvor mye spørreundersøkelsene utgjør for forskningen, erkjenner Berg Dokka.
– Jeg synes paneldebatten var utrolig interessant å høre på. Vi fikk virkelig se at flere brenner for studien og dens framtid. Det var også utrolig stas å høre Margaret Vågsholm, min fellow MoBa ambassadør, presentere sin sak. Dette gjorde hun strålende, uttrykker Alsterberg.
Men hvordan var det egentlig for de unge MoBa-deltakerne å stå foran flere hundre mennesker i salen og introdusere programmet og alle innlederne?
– Det var utrolig gøy å få mulighet til å snakke både foran og med så mange dyktige fagfolk. Jeg likte veldig godt rollen som konferansier, fastslår Berg Dokka.
– Enig! Jeg synes det var en super opplevelse. Det er jo ikke noe jeg har gjort før, noe som gjør at man kjenner det litt ekstra i magen før man skal på scenen. Utrolig proft opplegg fra alle bak teppe med lyd og lys, i tillegg til alle i MoBa/FHI som har jobbet med denne dagen. Så virkelig creds til dem for at alt gikk så glatt som det gjorde, avslutter Alsterberg.
En hyllest til MoBa
– Jeg vil takke alle som bidro til denne jubileumsfeiringen. For en fest det ble! En feiring av banebrytende forskning, fantastisk innsats fra deltakerne og et stort fellesskap gjennom 25 år med MoBa. Alle fortjener en varm hyllest. Dette var til stor inspirasjon for alt vi kan og bør gjøre de neste 25 årene. Takk til alle som kom og tok del i feiringen, avslutter Ragnhild Eek Brandlistuen, faglig leder i MoBa.