Foreldrekonflikter og barns meninger etter samlivsbrudd
Forskningsfunn
|Publisert
Hva har konflikter mellom foreldre å si for om barn uttrykker meningene sine i familien? Når foreldre skiller seg, står de overfor mange viktige avgjørelser som påvirker barnas liv. Det er derfor viktig at barna får muligheten til å si sin mening i disse avgjørelsene. I praksis kan dette bety at barn må uttrykke seg i en periode som kan være preget av konflikter og uro i familien.
I tidligere forskning hvor barn har blitt intervjuet, har det kommer frem at barn kan ha ulike ønsker om å delta i beslutningsprosesser, spesielt når det er mye konflikt mellom foreldrene. Noen barn ønsker å bli fullt inkludert i alle beslutningsprosesser, mens andre foretrekker å ikke involvere seg i det hele tatt (Holt, 2018; Birnbaum & Saini, 2012). Noen barn er ambivalente, og noen velger å snakke med venner i stedet for foreldrene sine.
Ulike konfliktstrategier
I denne artikkelen undersøkte vi om måten foreldrene krangler på hadde noe å si for om barna delte sine meninger. Vi så på sammenhengen mellom om barn hadde delt meningene sine med foreldrene eller vennene sine, og forskjellige aspekter av foreldrekonflikter, såkalt konfliktstrategier, som fysisk vold (f.eks. å kaste gjenstander), verbal aggresjon (f.eks. sårende kommentarer), barneinvolvering i konflikten (f.eks. å krangle foran barnet), samarbeid (som å lytte til hverandres synspunkter), og i hvilken grad konflikter blir løst.
De fleste barna deler meningene sine med foreldrene
Vi spurte 472 barn mellom 7 og 15 år om de hadde delt sine tanker og meninger om hva som er viktig for barnet når foreldrene ikke lenger bor sammen, enten med foreldrene, med venner, eller begge. De fleste barna (60%) hadde fortalt meningene sine til foreldrene, og 35% til vennene sine. Samtidig sa 20% at de ikke hadde sagt hva de ønsker til foreldrene, og resten (20%) husket ikke om de hadde gjort det. De fleste som hadde snakket med vennene sine, hadde også delt meningene sine med foreldrene (78,4%), og kun 7,5% hadde kun snakket med venner.
– Det er viktig at barn deler meningene sine med foreldrene om de skal ha innflytelse på beslutningene som tas, sier Olav Tveit, som er førsteforfatter på artikkelen. Derfor er det positivt at få barn kun hadde delt synspunktene sine utenfor familien.
Vi spurte også en av foreldrene til barna om konfliktstrategiene nevnt over. Vi fant at foreldrekonflikter preget av verbal aggresjon var knyttet til en lavere sannsynlighet for at barna delte tankene sine med foreldrene. Dette kan skyldes at aggressive konflikter gjør det vanskeligere for barna å få tilgang til sine egne behov og ønsker, og det kan oppleves mindre trygt å dele dem med foreldrene. Meklere kan kanskje også være mer forsiktige med å oppmuntre foreldre til å involvere barna i slike situasjoner.
Overraskende nok var det mer sannsynlig at barn delte sine meninger med foreldrene hvis barna ble involvert i foreldrekonfliktene. Selv om barneinvolvering vanligvis betraktes som en destruktiv strategi, har tidligere forskning vist at barn ikke nødvendigvis tar skade av å involvere seg i foreldrenes konflikter, så lenge de ikke er emosjonelt opprørte.
– Samtidig kan dette peke på en slags skyggeside av barns deltakelse i beslutningsprosesser, der barn står i fare for å føle seg fanget i midten av foreldrenes konflikt, sier Olav. Det er viktig at barn får uttrykke seg fritt og uten press.
Deling med venner
Eldre barn og jenter snakket oftere med vennene sine, men det var ingen klar sammenheng mellom konfliktnivået og hvorvidt barn snakket med venner. Det var en tendens til at barn med foreldre som rapporterte mindre samarbeidende konfliktstrategier, kun delte sine meninger med venner. Denne sammenhengen var imidlertid mindre sikker enn de andre funnene.
Referanse
Tveit, O. B., Gustavson, K., & Helland, M. S. (2024). Interparental Conflict and Children’s Inclination to Exercise their Right to be Heard when Parents Separate. The International Journal of Children's Rights, 32(2), 502-524. https://doi.org/10.1163/15718182-32020005