Studiebesøk 3: Barnet har blitt 13 måneder gammelt
Artikkel
|Publisert
Denne informasjonen er rettet til foreldre som har samtykket til at barnet deres kan delta i MINI-Nor-studien. Når barnet har fylt ett år, blir barnet innkalt til studiebesøk sammen med mor. Ved studiebesøket skal et spørreskjema fylles ut, og det skal tas en blodprøve av barnet.
Hva skjer på studiebesøket?
Under studiebesøket vil studiesykepleier stille mor noen spørsmål om hvordan det går med henne og barnet, og be mor om å fylle ut et elektronisk spørreskjema. For å kunne svare på skjemaet, må mor logge seg inn ved hjelp av MinID (BankID). Studiesykepleieren vil ikke ha tilgang til svarene som avgis, men kan hjelpe hvis det er noe du lurer på. Dersom det er annen foresatt som følger til studiebesøket, vil mor få tilsendt lenke til spørreskjemaet for å besvare denne.
I tillegg ønsker vi å få tatt en blodprøve av barnet. Barnet vil få tilbud om lokalbedøvende krem på et plaster (Emla-krem) ved ankomst til studiebesøket. Når det nærmer seg tid for blodprøve, tas plasteret og kremen av slik at huden får lufte seg litt. Før blodprøven tas, kan det være en fordel at barnet ikke er sultent eller veldig trøtt. Studiesykepleierne i MINI-Nor-samarbeidet er erfarne barnesykepleiere, og vil kunne gi god veiledning i smertelindrende tiltak. Når tiden er inne, vil studiesykepleier følge dere til blodprøvetagningsstedet. Der vil barnet kunne sitte på fanget til en av foreldrene når blodprøven tas. Blodprøvetagning gjøres av laboratoriepersonell som har spesiell kompetanse på å ta blodprøver av små barn. Blodprøven tas av en blodåre (vene) i albuebøyen i armen. Det skal tas blod til ett prøveglass om mulig.
Etter blodprøven er tatt, og spørreskjemaet er fylt ut, er studiebesøket ferdig. Studiebesøket vil ta om lag 60 minutter.
Hvor foregår studiebesøket?
Folkehelseinstituttet har inngått et samarbeid om den praktiske gjennomføringen av MINI-Nor-studien med Klinisk forskningspost for barn på Barnesenteret, Ullevål sykehus. Alle studiebesøk vil foregå på Klinisk forskningspost for barn i 3. etasje.
Du kan henvende deg i ekspedisjonen på Barnesenteret hvis du trenger hjelp til å finne frem.
Hva må jeg huske å ta med?
- MinID-kode: Du må ha med mulighet for innlogging i MinID (BankID), så hvis du bruker kodebrikke eller koder på papir, må du ha dette tilgjengelig. De som benytter MinID på mobil, må ha med mobiltelefon.
- Det er lurt å ha med noe som barnet liker å spise og drikke, dette også om barnet eventuelt fortsatt ammes. I tillegg kan det være en fordel å ha med smokk om barnet bruker dette, og kosedyr eller koseklut om barnet finner trøst i dette. Dette er gode hjelpemidler ved blodprøvetagning om barnet trenger trøsting.
Hva skjer videre?
Dette er siste studiebesøket i MINI-Nor-studien. Vi er svært takknemlig for deltagelsen! Dere kan følge med på MINI-Nor-nettsidene for å se hvilke resultater studien gir.
Det kan bli aktuelt å kontakte dere igjen på et senere tidspunkt hvis vi ser det er behov for oppfølging etter at vi har utført de planlagte analysene. Deltagelse i MINI-Nor-studien nå forplikter dere ikke til å takke ja til eventuelle oppfølgingsstudier på et senere tidspunkt.
Hva gjør jeg hvis jeg har spørsmål?
Spørsmål kan rettes til studiesykepleier når du er på studiebesøk. Dersom det oppstår noe som gjør at du er forhindret i komme, kan studiesykepleier nås på telefon 94147472.
I forkant og etterkant av studiebesøk kan du ta kontakt med studiekoordinator på Folkehelseinstituttet, enten på e-post mininor@fhi.no eller på telefon 46897082.