Tidligere innkomne forslag og vurderinger
Artikkel
|Sist endret
Informasjon om tidligere mottatte forslag, forslagstillere og beslutninger om utredning av metodevurderinger av vaksiner i offentlig regi.
Oppgavefordeling mellom DMP og FHI
- Direktoratet for medisinske produkter (DMP) har ansvar for å identifisere vaksiner som er aktuelle for offentlig finansiering, beslutte hvilken type evaluering som skal gjelde (enkel eller full metodevurdering), og i samarbeid med FHI gjøre både en metode- og smittevernfaglig vurdering.
- FHI har ansvar for å gi råd til Helse- og omsorgsdepartementet om innføring eller endringer i eksisterende vaksinasjonsprogrammer. FHI har ansvar for å drifte faglig referansegruppe for nasjonale vaksinasjonsprogram.
- Helse- og omsorgsdepartementet tar beslutning om eventuell finansiering og innføring i program.
- Anskaffelses- og implementeringsansvaret deles mellom DMP, FHI, Sykehusinnkjøp og Helsedirektoratet.
Tidligere mottatte metodeforslag
- Arexvy, vaksine til forebygging av nedre luftveissykdom forårsaket av respiratorisk syncytialvirus (RSV) hos voksne i alderen 60 år og eldre (pdf)
- PKV20 for voksne med forhøyet risiko og voksne med høy risiko for invasiv pneumokokk sykdom (pdf)
- RSV-vaksine for gravide og voksne 60+ til forebygging av Respiratorisk syncytial Virus (RSV) infeksjon hos spedbarn og eldre voksne foreslås innført for bruk i program/risikogrupper (pdf)
- Langtidsvirkende monoklonalt antistoff (Nirsevimab) for å forbygge infeksjon med respiratorisk syncytialt virus (RS-virus) foreslås innført i et program som omfatter alle barn (pdf)
- Metodevurdering av innføring av varicellavaksinasjon i den norske barnevaksinasjonsprogrammet (pdf)
- HPV-vaksine ved seksuelle overgrep (pdf)
- Meningokokk-vaksine foreslås innført i nasjonalt vaksinasjonsprogram (pdf)
- TBE (skogflåttencefalitt)-vaksine foreslås innført i nasjonalt vaksinasjonsprogram (pdf)
- Meningokokk-vaksine foreslås innført i nasjonalt vaksinasjonsprogram (pdf)
- Hep A vaksine til brukergruppen ved Prosenteret
Pågående utredninger ved FHI
- Varicellavaksine til barn og zostervaksine til voksne (pågående, startet våren 2022)
Tidligere ferdigstilte utredninger
- Meningokokkvaksine til ungdom (ferdigstilt sommer 2023)
- Pneumokokkvaksine til eldre (ferdigstilt vår 2023)
- Kikhostevaksine til maternell vaksinering (rapport ferdigstilt)
Tidligere vurderinger og anbefalinger
- Meningokokkvaksine til ungdom: Folkehelseinstituttet anbefaler at én dose meningokokk ACWY-vaksine inkluderes i barnevaksinasjonsprogrammet til ungdom i 10. klasse (15-16-åringer), og at det på det samme tidspunktet gjennomføres et opphentingsprogram for de tre årskullene på videregående skole (VG1-VG3)
- TBE (skogflåttencefalitt)-vaksine foreslås innført i nasjonalt vaksinasjonsprogram: Folkehelseinstituttets vurdering er at ingen nasjonal vurdering vil bli gjort. Norge har lav forekomst av TBE, og FHI følger derfor WHO sitt råd om å fortsette å anbefale målrettet TBE vaksinasjon av personer som er mest utsatt for smitte.
- Hep A-vaksine til brukergruppen ved Prosenteret: Folkehelseinstituttets standpunkt er at det ikke er faglig grunnlag for å tilby regelmessig gratis hepatitt A-vaksine til brukergruppen ved Pro Sentret, hverken kvinnelige eller mannlige brukere.
- Kikhostevaksine til premature barn: FHI anbefaler en ekstra dose seksvalent vaksine (difteri-stivkrampe-kikhoste-polio-Hib-hepatitt B) til premature barn født før uke 32, fordi de har større risiko for alvorlig forløp av kikhoste. Anbefalingen trådte i kraft 1. mai 2019.