Campylobacter * | Ville fugler Sau, storfe og gris Hund og katt Fjørfe | - Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Dårlig hygiene ved tilberedning av rått fjørfekjøtt
- Dårlig hygiene under grillmåltider
- Konsum av ufullstendig varmebehandlete fjørfeprodukter
- Uhygienisk kontakt med husdyr (hund, katt, fjørfe, storfe, sau)
- Konsum av upasteurisert melk og produkter laget av slik melk
- Spise andre næringsmidler kontaminert fra smittebærende dyr eller personer
- Utenlandsreise (50-60 % av pasientene)
|
Salmonella (non-tyfoide) * | Ville fugler Piggsvin Husdyr (svært sjelden) Importerte reptiler | - Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Konsum av importerte matvarer, også ulovlig importert mat
- Uhygienisk kontakt med ville fugler og piggsvin eller deres ekskrementer
- Kontakt med smittebærende dyr eller personer
- Utenlandsreise (>70 % av pasientene)
|
Salmonella Typhi og Paratyphi | Mennesket | - Direkte smitte med avføring fra smittebærende personer
- Konsum av matvarer forurenset med avføring fra smittebærere
- Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Utenlandsreise (>90 % av pasientene)
|
Shigella spp. | Mennesket | - Direkte smitte med avføring fra smittebærende personer
- Konsum av matvarer forurenset med avføring fra smittebærere
- Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Utenlandsreise (>90 % av pasientene)
|
Yersinia enterocolitica * | Gris | - Konsum av ufullstendig varmebehandlete svinekjøttprodukter
- Dårlig hygiene ved tilberedning av rått svinekjøtt
- Spise andre næringsmidler kontaminert fra smittebærende svin eller personer
- Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Kontakt med smittebærende svin eller personer
- Utenlandsreise (20-40 % av pasientene)
|
Listeria monocytogenes | Vidt utbredt | - Konsum av bearbeidete, langtidsholdbare kjøtt- og fiskeprodukter som oppbevares ved kjølelagring, og som spises uten ytterligere varmebehandling (bl.a. varmebehandlet kjøttpålegg, rakefisk, røkt og gravet fisk)
- Konsum av myke modningsoster
- Spise produkter laget av upasteurisert melk
|
Tarmpatogene E. coli (EHEC/STEC og aEPEC) | Småfe Storfe | - Konsum av ufullstendig varmebehandlet kjøtt og kjøttprodukter fra småfe eller storfe
- Dårlig hygiene ved tilberedning av rått kjøtt fra småfe eller storfe
- Konsum av upasteurisert melk og produkter laget av slik melk
- Spise andre næringsmidler kontaminert fra smittebærende dyr eller personer
- Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Bading i kontaminert vann
- Kontakt med smittebærende husdyr og personer
- Utenlandsreise (10-60 % av pasientene)
|
Francisella tularensis | Smågnagere Hare, bever Vektorer: mygg, flått | - Håndtering av syke eller døde reservoardyr, eller deres ekskrementer
- Bitt av reservoardyr (f. eks. bitt av lemen)
- Inhalasjon av støv kontaminert med ekskrementer eller kadavre fra reservoardyr (f. eks. i høyløer, vedskjul og vedstabler)
- Konsum av ikke-desinfisert vann kontaminert av smittebærende, døde eller syke dyr
|
Staphylococcus aureus Bacillus cereus Clostridium perfringens | Vidt utbredt | Brudd på elementære kjøkkenhygieneprinsipper: - Varmholding ved for lav temperatur (< 60oC)
- Utilstrekkelig eller for langsom nedkjøling
- Oppbevaring ved romtemperatur
- Utilstrekkelig oppvarming av matrester
For S. aureus gjelder også: - Konsum og håndtering av matvarer forurenset fra hud, sår eller slimhinner hos smittebærende personer eller slaktedyr
- Kontakt med smittebærende personer, produksjonsdyr eller familiedyr
|
Clostridium botulinum | Vidt utbredt | - Konsum av hjemmelaget rakfisk
- Konsum av hjemmelaget spekemat
- Spebarnsbotulisme: Konsum av honning, unntaksvis andre produkter
|
Norovirus | Mennesket | - Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Direkte smitte med avføring eller oppkast fra smittebærere
- Kontakt med gjenstander forurenset av smittebærere (f.eks. leker, dekketøy)
- Konsum av matvarer forurenset med avføring eller oppkast fra smittebærende personer
|
Hepatitt A-virus | Mennesket | - Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Direkte smitte med avføring fra smittebærere
- Kontakt med gjenstander forurenset av smittebærere
- Konsum av matvarer forurenset med avføring fra smittebærende personer
|
Puumulavirus | Smågnagere (klatremusgruppen, Myodes spp.) | - Inhalasjon av aerosoler eller støv kontaminert med virus fra ekskrementer, urin eller kadavre av smågnagere (f. eks. i hytter, høyløer, vedskjul og vedstabler)
- Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
|
Toxoplasma gondii * | Katt (hovedvert) Andre pattedyr og fugl (mellomverter) | - Konsum av rått eller ufullstendig varmebehandlet kjøtt og kjøttprodukter, særlig fra sau og gris
- Konsum av uvaskete grønnsaker, frukt og bær
- Direkte kontakt med avføring fra katter, blant annet ved rengjøring av kattekassen og ved hagearbeid
- Mangelfull rengjøring av kjøkkenredskaper etter kontakt med rått kjøtt
- Utenlandsreise
|
Cryptosporidium spp. | Storfe, særlig spekalv Småfe Mennesker | - Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Kontakt med smittebærende personer eller dyr, eller deres avføring
- Konsum av matvarer forurenset med avføring fra smittebærende personer eller dyr
|
Giardia duodenalis/lamblia | Mennesker Unntaksvis andre pattedyr | - Bruk av ikke-desinfisert drikkevann
- Direkte smitte med avføring fra smittebærere
- Konsum av matvarer forurenset med avføring fra smittebærende personer, unntaksvis fra dyr.
Infeksjonen er vanligvis ikke zoonotisk.
|