Hopp til hovedinnhold
FHI logo

Faktaark

9 treff
  1. PFAS og helseeffekter

    PFAS og helseeffekter

    Sist endret

    PFAS er en stor gruppe fluorerte stoffer. De er vann-, flekk- og fettavvisende og brukes "overalt".
    Artikkel
    PFOS og PFOA inngår i produksjonen av blant annet skismøring, kosmetikk, gardiner, sportstøy og brannskum.  Stoffene slippes ut i naturen og gjenfinnes i vann og 
matvarer Illustrasjoner: Colourbox.com
  2. Bisfenol A (BPA) og helserisiko

    Bisfenol A (BPA) og helserisiko

    Sist endret

    Bisfenol A (BPA) fins blant annet i emballasje for mat og drikke, kosmetikk og medisinsk utstyr.
    Artikkel
    Foto: Colourbox.com
  3. Bromerte flammehemmere og helseeffekter

    Bromerte flammehemmere og helseeffekter

    Sist endret

    Bromerte flammehemmere er kjemikalier tilsatt i mange ulike produkter for å gjøre dem mindre brennbare. De er blandinger av stoffer brukt i for eksempel tekstiler, plast og elektrisk/elektronisk utstyr.
    Artikkel
    Bromerte flammehemmere blir brukt i mange produkter, for eksempel elektronisk utstyr, for å gjøre dem mindre brennbare  Foto: Colourbox.com
  4. Morsmelk og miljøgifter

    Morsmelk og miljøgifter

    Sist endret

    I tillegg til næringsstoffer og andre nyttige stoffer inneholder morsmelk også miljøgifter. Mengden av flere typer miljøgifter i morsmelk har falt betydelig de siste tiårene.
    Artikkel
    Illustrasjonsbilde: Colourbox.com
  5. PCB-forbindelser som ikke er dioksinlignende

    PCB-forbindelser som ikke er dioksinlignende

    Sist endret

    Polyklorerte bifenyler (PCB) er betegnelsen på en gruppe klorholdige stoffer som har lang nedbrytningstid i naturen.
    Artikkel
    Mer enn 90 prosent av PCB som vi får i oss, kommer fra fettholdig mat, som fet fisk, skalldyr, kjøtt og melkeprodukter Illustrasjonsbilde: Colourbox.com
  6. Kadmium i mat og miljø

    Kadmium i mat og miljø

    Sist endret

    Kadmium er et tungmetall som hoper seg opp i kroppen og som kan gi nyreskader. Denne artikkelen gir blant annet en oversikt over kilder til kadmium i mat og miljø, hvor mye kadmium det er trygt å få i seg og hvem som er utsatt for å få i seg for mye.
    Artikkel
    Noen grupper i befolkningen kan ha inntak av kadmium som er høyere enn det som regnes som trygt. Mest kadmium er funnet i innmat fra dyr og brunt krabbekjøtt Illustrasjonsbilde: Colourbox.com
  7. Akrylamid og helseeffekter

    Akrylamid og helseeffekter

    Sist endret

    Akrylamid er et sannsynlig kreftfremkallende stoff som dannes når vi steker matvarer som inneholder mye stivelse. De viktigste akrylamidkildene i kosten er kaffe, brød, knekkebrød og stekte potetprodukter.
    Artikkel
    kaffekopp
  8. Bly i mat og miljø

    Bly i mat og miljø

    Sist endret

    Bly regnes som et giftig metall. Det er ikke fastsatt en nedre grense for hvor mye bly fostre, barn og voksne tåler, fordi det er usikkert hva som er nedre tålegrense.
    Artikkel
    Mor med baby
  9. Dioksiner og dl-PCB

    Dioksiner og dl-PCB

    Sist endret

    Her forklarer vi hva dioksiner og dioksinliknende PCB er, hvor mye vi får i oss i Norge, utvikling over tid, tålegrenser og mulige helseskader.
    Artikkel
    matvarer