Hopp til hovedinnhold
FHI logo

Alt om Senter for bærekraftig kosthold

26 treff
  1. International interesse for nordiske forslag til endringer i Nutri-Score

    International interesse for nordiske forslag til endringer i Nutri-Score

    Sist endret

    Nutri-Score rangerer alle matvarer etter ernæringsmessig kvalitet fra A til E og brukes i flere europeiske land. Sunnere matvarer får en mørkegrønn A, mens de minst sunne får en mørkorange E. Merket har også begynt å dukke opp på noen importerte produkter i Norge.
    Forskningsfunn
    Her ser vi Anna Amberntsson peker på Nutri-Score merke på to importerte matvarer
  2. Flaskevann-studien

    Flaskevann-studien

    Sist endret

    Flaskevann-studien er en del av det EU-finansierte prosjektet POLYRISK hvor vi ønsker å få bedre kunnskap om mikro- og nanoplastpartikler vi utsettes for i miljøet og hvordan disse kan påvirke immunresponsen vår.
    Prosjekt
  3. Bryr norske forbrukere seg om bærekraft når de handler mat?

    Bryr norske forbrukere seg om bærekraft når de handler mat?

    Sist endret

    37 % mener eget matforbruk er bærekraftig, men smak, kvalitet og pris er likevel det som teller mest når vi skal fylle handlekurven.
    Forskningsfunn
    Handlekurv i en dagligvarebutikk
  4. Aktører i det norske matsystemet peker på utfordringer med Nutri-Score

    Aktører i det norske matsystemet peker på utfordringer med Nutri-Score

    Sist endret

    Matbransjen, forskningsinstitusjoner og interesseorganisasjoner har gitt synspunkter på hvordan Nutri-Score kan fungere til å rangere matvarer i Norge når norske kostråd legges til grunn. Aktørene mener skåringen ikke treffer godt nok, ifølge ny studie.
    Forskningsfunn
  5. NewTools på nordisk ernæringskonferanse

    NewTools på nordisk ernæringskonferanse

    Sist endret

    Forskning og debatter om matens betydning for helsen, miljø, klima og andre bærekraftindikatorer var tema for årets Nordic Nutrition Conference (NNC). NewTools-prosjektet var representert ved en rekke forskere og samarbeidspartnere.
    Artikkel
  6. Matvalgene våre kan bedre både helse, klima og miljø

    Matvalgene våre kan bedre både helse, klima og miljø

    Sist endret

    Mat som er bra for helsa er ofte også bra for klima og miljø. Men hvordan kan vi endre kostholdet i en mer klima- og miljøvennlig retning?
    Forskningsfunn
  7. Mat og berekraft

    Mat og berekraft

    Sist endret

    • 30.05.2024
    • 14:30 - 17:15
    • Seminar
    • Utgard fleirbrukshus i Lom
    • Foredragsholder: Helle Margrete Meltzer, Helle Katrine Knutsen, Hallvard Helland, Marte von Krogh, Lene Frost Andersen, Espen Løkeland-Stai, Arne Brimi og Astrid Bjerkås
    Kva er eit berekraftigkosthald, og kven skal vi tru på?
    Arrangement
  8. Oversikt over prosjekter

    Oversikt over prosjekter

    Sist endret

    Her er en oversikt over prosjekter hvor medarbeidere i Senter for bærekraftig kosthold deltar, og hvor FHI enten er prosjektleder eller deltaker.
    Artikkel
  9. Få fylker og kommuner ser på kosthold i sammenheng med klima og bærekraft

    Få fylker og kommuner ser på kosthold i sammenheng med klima og bærekraft

    Sist endret

    En fersk kartlegging viser at få fylker og kommuner legger stor vekt på bærekraft og klima i arbeidet med kosthold.
    Forskningsfunn
    En person legger mat på en tallerken.
  10. Kartlegging av hvordan fylker og kommuner arbeider for å fremme et sunt, bærekraftig og klimavennlig kosthold

    Kartlegging av hvordan fylker og kommuner arbeider for å fremme et sunt, bærekraftig og klimavennlig kosthold

    Sist endret

    Kostholdets betydning for bærekraft og klima har fått økt oppmerksomhet de senere årene, og det er i stor grad sammenfall mellom et sunt og et bærekraftig og klimavennlig kosthold.  Hva gjøres med dette i fylker og kommuner?
    Rapport
    Rapportens forside. Bilde
  11. Mange norske ungdommer drikker mye energidrikk

    Mange norske ungdommer drikker mye energidrikk

    Sist endret

    Både hvor mange unge som drikker energidrikker og hvor ofte de drikker det har økt i tidsperioden 2017-2023, spesielt fra 2019. Dette er bekymringsfullt fordi energidrikker inneholder mye koffein som øker risikoen både for dårlig søvn og andre negative helseeffekter.
    Forskningsfunn
    Illustrasjon av ungdommer som drikker energidrikk
  12. Barn og unges inntak av koffein –    anbefalinger for et overvåkningsprogram

    Barn og unges inntak av koffein –    anbefalinger for et overvåkningsprogram

    Sist endret

    Folkehelseinstituttet (FHI) ble av Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) bedt om å vurdere hvordan myndighetene på en hensiktsmessig måte kan følge med på utviklingen i forbruket av matvarer med koffein, inkludert energidrikker, blant barn og unge.
    Notat
    Barn og unges inntak av koffein  – anbefalinger for et overvåkningsprogram
  13. Bruk av energidrikker i aldersgruppen 10-18 år

    Bruk av energidrikker i aldersgruppen 10-18 år

    Sist endret

    Både andelen unge som drikker energidrikker og hvor ofte de drikker det har økt i tidsperioden 2017-2022. Økningen har særlig tiltatt fra 2019.
    Rapport
    Forside rapport om energidrikk blant barn og unge 2023
  14. Ernæringsmerket Nutri-Score kan fungere i Norge

    Ernæringsmerket Nutri-Score kan fungere i Norge

    Sist endret

    Nutri-Score kan fungere i det norske matvaremarkedet, viser en ny studie fra NewTools, som blant annet har testet hvordan disse algoritmene samsvarer med de norske kostrådene. Det ble også avdekket noen svakheter som for eksempel at hvit ris og pasta kan få topp skår.
    Forskningsfunn
    Ernæringsmerket Nutri-Score
  15. Norske barn og ungdommer har mange miljøgifter i kroppen

    Norske barn og ungdommer har mange miljøgifter i kroppen

    Sist endret

    Barn og ungdommer har mange miljøgifter i kroppen, og en stor andel har høyere nivåer av Bisfenol A (BPA) og per- og polyfluoralkyl stoffer (PFAS), enn det som anses som trygt, viser en fersk rapport fra Folkehelseinstituttet.
    Forskningsfunn
    Illustrasjon: FHI
  16. Miljøgifter i norske barn

    Miljøgifter i norske barn

    Sist endret

    I denne rapporten presenteres nivåene av miljøgifter i urin- og blodprøver fra 669 barn i alderen 7-14 år i Miljøbiobanken.
    Rapport
    Forsiden til rapporten Miljøgifter i norske barn
  17. Matomgivelser- hva er det og hvorfor er det viktig?

    Matomgivelser- hva er det og hvorfor er det viktig?

    Sist endret

    • 05.05.2023
    • 09:00 - 10:00
    • Webinar
    • Strømmes: se egen lenke
    • Foredragsholder: Liv Elin Torheim, Maria Uldahl, Mina Gerhardsen, Aina Marie Lien og Ole Berg
    I forbindelse med rapporten «Metoder og indikatorer for kartlegging og overvåkning av matomgivelser i Norge» inviterer vi til et webinar. Her kan du høre på forskere fra FHI, samt representanter fra Nasjonalforeningen for folkehelsen, NorgesGruppen og Helsedirektoratet som vil snakke om dette temaet.
    Arrangement
  18. Har restriktive tiltak gjennom pandemien hatt konsekvenser for unges kosthold og spisevaner?

    Har restriktive tiltak gjennom pandemien hatt konsekvenser for unges kosthold og spisevaner?

    Sist endret

    Strenge tiltak for å begrense smitte under covid-19 pandemien medførte store endringer i hverdagen til norske barn og unge både på skolen og i fritiden. Målet med denne undersøkelsen var å finne ut om ungdom endret kosthold og spisevaner under pandemien.
    Notat
    Har restriktive tiltak gjennom pandemien hatt konsekvenser for unges kosthold og spisevaner?
  19. Metoder og indikatorer for kartlegging og overvåkning av matomgivelser i Norge

    Metoder og indikatorer for kartlegging og overvåkning av matomgivelser i Norge

    Sist endret

    Rapporten beskriver hva begrepet "matomgivelser" innebærer samt muligheter for og forslag til kartlegging og overvåkning av matomgivelser i Norge.
    Rapport
  20. Vellykket oppstartsseminar for Senter for bærekraftig kosthold

    Vellykket oppstartsseminar for Senter for bærekraftig kosthold

    Sist endret

    Rundt 200 deltakere var til stede på oppstartsseminaret til Senter for bærekraftig kosthold, som vitner om stor interesse for senteret.
    Artikkel
    Administrerende direktør i FHI Camilla Stoltenberg (i midten) erklærer senteret for åpnet. Nestleder for senteret Liv Elin Torheim t.v. og senterleder Line Småstuen Haug t.h Foto: FHI
  21. Lavinntektsfamilier i Norge må bruke 39 prosent av inntekten sin for å spise sunt

    Lavinntektsfamilier i Norge må bruke 39 prosent av inntekten sin for å spise sunt

    Sist endret

    Usunt kosthold er knyttet til flere helseutfordringer, mens et sunt og balansert kosthold derimot virker helsefremmende og kan forebygge ikke-smittsomme sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer.
    Forskningsfunn
    kvinne med full handlevogn på butikken
  22. Om Senter for bærekraftig kosthold

    Om Senter for bærekraftig kosthold

    Sist endret

    Senter for bærekraftig kosthold skal kartlegge og undersøke utfordringene ved kosthold og matproduksjon knyttet til helse, miljø og klima.
    Artikkel
    Illustrasjonsbilde av grønnsaker
  23. Oppstartsseminar for Senter for bærekraftig kosthold

    Oppstartsseminar for Senter for bærekraftig kosthold

    Sist endret

    • 21.03.2023
    • 07:30 - 11:00
    • Seminar
    • Folkehelseinstituttets auditorium i Lovisenberggata 8 i Oslo og digitalt via Teams.
    Vi inviterer til oppstartsseminar den 21. mars 2023 kl. 09:00 – 12:00. Møtet blir fysisk i Folkehelseinstituttets auditorium i Lovisenberggata 8 i Oslo og digitalt via Teams. Det er førstemann til mølla når det gjelder påmelding til fysisk deltakelse. Påmeldingsfristen er 14. mars 2023.
    Arrangement
    Bærekraftig kosthold_klode_mat-02.png
  24. Ingen tydelig effekt på redusert grensehandel, selv om «sukkeravgiften» ble fjernet

    Ingen tydelig effekt på redusert grensehandel, selv om «sukkeravgiften» ble fjernet

    Sist endret

    Når vi er på grensehandel putter vi like mye brus og godteri i handlekurven, selv om de samme varene er blitt mye billigere her hjemme, etter at avgiften på brus og godteri ble fjernet i 2021.
    Forskningsfunn
    Handlekurv på dagligvarebutikk Colourbox
  25. Personer

    Personer

    Sist endret

    Her finner du en oversikt over medarbeidere i FHI som er tilknyttet Senter for bærekraftig kosthold.
    Artikkel
    Illustrasjonsbilde av samarbeid, hender som holder i tannhjul i ulike størrelser