Alt om Senter for bærekraftig kosthold
Viser 26 treff
- International interesse for nordiske forslag til endringer i Nutri-Score
International interesse for nordiske forslag til endringer i Nutri-Score
Sist endret
Nutri-Score rangerer alle matvarer etter ernæringsmessig kvalitet fra A til E og brukes i flere europeiske land. Sunnere matvarer får en mørkegrønn A, mens de minst sunne får en mørkorange E. Merket har også begynt å dukke opp på noen importerte produkter i Norge.Forskningsfunn - Flaskevann-studien
Flaskevann-studien
Sist endret
Flaskevann-studien er en del av det EU-finansierte prosjektet POLYRISK hvor vi ønsker å få bedre kunnskap om mikro- og nanoplastpartikler vi utsettes for i miljøet og hvordan disse kan påvirke immunresponsen vår.Prosjekt - Bryr norske forbrukere seg om bærekraft når de handler mat?
Bryr norske forbrukere seg om bærekraft når de handler mat?
Sist endret
37 % mener eget matforbruk er bærekraftig, men smak, kvalitet og pris er likevel det som teller mest når vi skal fylle handlekurven.Forskningsfunn - Aktører i det norske matsystemet peker på utfordringer med Nutri-Score
Aktører i det norske matsystemet peker på utfordringer med Nutri-Score
Sist endret
Matbransjen, forskningsinstitusjoner og interesseorganisasjoner har gitt synspunkter på hvordan Nutri-Score kan fungere til å rangere matvarer i Norge når norske kostråd legges til grunn. Aktørene mener skåringen ikke treffer godt nok, ifølge ny studie.Forskningsfunn - NewTools på nordisk ernæringskonferanse
NewTools på nordisk ernæringskonferanse
Sist endret
Forskning og debatter om matens betydning for helsen, miljø, klima og andre bærekraftindikatorer var tema for årets Nordic Nutrition Conference (NNC). NewTools-prosjektet var representert ved en rekke forskere og samarbeidspartnere.Artikkel - Matvalgene våre kan bedre både helse, klima og miljø
Matvalgene våre kan bedre både helse, klima og miljø
Sist endret
Mat som er bra for helsa er ofte også bra for klima og miljø. Men hvordan kan vi endre kostholdet i en mer klima- og miljøvennlig retning?Forskningsfunn - Mat og berekraft
Mat og berekraft
Sist endret
- 30.05.2024
- 14:30 - 17:15
- Seminar
- Utgard fleirbrukshus i Lom
- Foredragsholder: Helle Margrete Meltzer, Helle Katrine Knutsen, Hallvard Helland, Marte von Krogh, Lene Frost Andersen, Espen Løkeland-Stai, Arne Brimi og Astrid Bjerkås
Kva er eit berekraftigkosthald, og kven skal vi tru på?Arrangement - Oversikt over prosjekter
Oversikt over prosjekter
Sist endret
Her er en oversikt over prosjekter hvor medarbeidere i Senter for bærekraftig kosthold deltar, og hvor FHI enten er prosjektleder eller deltaker.Artikkel - Få fylker og kommuner ser på kosthold i sammenheng med klima og bærekraft
Få fylker og kommuner ser på kosthold i sammenheng med klima og bærekraft
Sist endret
En fersk kartlegging viser at få fylker og kommuner legger stor vekt på bærekraft og klima i arbeidet med kosthold.Forskningsfunn - Kartlegging av hvordan fylker og kommuner arbeider for å fremme et sunt, bærekraftig og klimavennlig kosthold
Kartlegging av hvordan fylker og kommuner arbeider for å fremme et sunt, bærekraftig og klimavennlig kosthold
Sist endret
Kostholdets betydning for bærekraft og klima har fått økt oppmerksomhet de senere årene, og det er i stor grad sammenfall mellom et sunt og et bærekraftig og klimavennlig kosthold. Hva gjøres med dette i fylker og kommuner?Rapport - Mange norske ungdommer drikker mye energidrikk
Mange norske ungdommer drikker mye energidrikk
Sist endret
Både hvor mange unge som drikker energidrikker og hvor ofte de drikker det har økt i tidsperioden 2017-2023, spesielt fra 2019. Dette er bekymringsfullt fordi energidrikker inneholder mye koffein som øker risikoen både for dårlig søvn og andre negative helseeffekter.Forskningsfunn - Barn og unges inntak av koffein – anbefalinger for et overvåkningsprogram
Barn og unges inntak av koffein – anbefalinger for et overvåkningsprogram
Sist endret
Folkehelseinstituttet (FHI) ble av Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) bedt om å vurdere hvordan myndighetene på en hensiktsmessig måte kan følge med på utviklingen i forbruket av matvarer med koffein, inkludert energidrikker, blant barn og unge.Notat - Bruk av energidrikker i aldersgruppen 10-18 år
Bruk av energidrikker i aldersgruppen 10-18 år
Sist endret
Både andelen unge som drikker energidrikker og hvor ofte de drikker det har økt i tidsperioden 2017-2022. Økningen har særlig tiltatt fra 2019.Rapport - Ernæringsmerket Nutri-Score kan fungere i Norge
Ernæringsmerket Nutri-Score kan fungere i Norge
Sist endret
Nutri-Score kan fungere i det norske matvaremarkedet, viser en ny studie fra NewTools, som blant annet har testet hvordan disse algoritmene samsvarer med de norske kostrådene. Det ble også avdekket noen svakheter som for eksempel at hvit ris og pasta kan få topp skår.Forskningsfunn - Norske barn og ungdommer har mange miljøgifter i kroppen
Norske barn og ungdommer har mange miljøgifter i kroppen
Sist endret
Barn og ungdommer har mange miljøgifter i kroppen, og en stor andel har høyere nivåer av Bisfenol A (BPA) og per- og polyfluoralkyl stoffer (PFAS), enn det som anses som trygt, viser en fersk rapport fra Folkehelseinstituttet.Forskningsfunn - Miljøgifter i norske barn
Miljøgifter i norske barn
Sist endret
I denne rapporten presenteres nivåene av miljøgifter i urin- og blodprøver fra 669 barn i alderen 7-14 år i Miljøbiobanken.Rapport - Matomgivelser- hva er det og hvorfor er det viktig?
Matomgivelser- hva er det og hvorfor er det viktig?
Sist endret
- 05.05.2023
- 09:00 - 10:00
- Webinar
- Strømmes: se egen lenke
- Foredragsholder: Liv Elin Torheim, Maria Uldahl, Mina Gerhardsen, Aina Marie Lien og Ole Berg
I forbindelse med rapporten «Metoder og indikatorer for kartlegging og overvåkning av matomgivelser i Norge» inviterer vi til et webinar. Her kan du høre på forskere fra FHI, samt representanter fra Nasjonalforeningen for folkehelsen, NorgesGruppen og Helsedirektoratet som vil snakke om dette temaet.Arrangement - Har restriktive tiltak gjennom pandemien hatt konsekvenser for unges kosthold og spisevaner?
Har restriktive tiltak gjennom pandemien hatt konsekvenser for unges kosthold og spisevaner?
Sist endret
Strenge tiltak for å begrense smitte under covid-19 pandemien medførte store endringer i hverdagen til norske barn og unge både på skolen og i fritiden. Målet med denne undersøkelsen var å finne ut om ungdom endret kosthold og spisevaner under pandemien.Notat - Metoder og indikatorer for kartlegging og overvåkning av matomgivelser i Norge
Metoder og indikatorer for kartlegging og overvåkning av matomgivelser i Norge
Sist endret
Rapporten beskriver hva begrepet "matomgivelser" innebærer samt muligheter for og forslag til kartlegging og overvåkning av matomgivelser i Norge.Rapport - Vellykket oppstartsseminar for Senter for bærekraftig kosthold
Vellykket oppstartsseminar for Senter for bærekraftig kosthold
Sist endret
Rundt 200 deltakere var til stede på oppstartsseminaret til Senter for bærekraftig kosthold, som vitner om stor interesse for senteret.Artikkel - Lavinntektsfamilier i Norge må bruke 39 prosent av inntekten sin for å spise sunt
Lavinntektsfamilier i Norge må bruke 39 prosent av inntekten sin for å spise sunt
Sist endret
Usunt kosthold er knyttet til flere helseutfordringer, mens et sunt og balansert kosthold derimot virker helsefremmende og kan forebygge ikke-smittsomme sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer.Forskningsfunn - Om Senter for bærekraftig kosthold
Om Senter for bærekraftig kosthold
Sist endret
Senter for bærekraftig kosthold skal kartlegge og undersøke utfordringene ved kosthold og matproduksjon knyttet til helse, miljø og klima.Artikkel - Oppstartsseminar for Senter for bærekraftig kosthold
Oppstartsseminar for Senter for bærekraftig kosthold
Sist endret
- 21.03.2023
- 07:30 - 11:00
- Seminar
- Folkehelseinstituttets auditorium i Lovisenberggata 8 i Oslo og digitalt via Teams.
Vi inviterer til oppstartsseminar den 21. mars 2023 kl. 09:00 – 12:00. Møtet blir fysisk i Folkehelseinstituttets auditorium i Lovisenberggata 8 i Oslo og digitalt via Teams. Det er førstemann til mølla når det gjelder påmelding til fysisk deltakelse. Påmeldingsfristen er 14. mars 2023.Arrangement - Ingen tydelig effekt på redusert grensehandel, selv om «sukkeravgiften» ble fjernet
Ingen tydelig effekt på redusert grensehandel, selv om «sukkeravgiften» ble fjernet
Sist endret
Når vi er på grensehandel putter vi like mye brus og godteri i handlekurven, selv om de samme varene er blitt mye billigere her hjemme, etter at avgiften på brus og godteri ble fjernet i 2021.Forskningsfunn - Personer
Personer
Sist endret
Her finner du en oversikt over medarbeidere i FHI som er tilknyttet Senter for bærekraftig kosthold.Artikkel