Alt om kosthold og ernæring
Viser 67 treff
- International interesse for nordiske forslag til endringer i Nutri-Score
International interesse for nordiske forslag til endringer i Nutri-Score
Oppdatert
Nutri-Score rangerer alle matvarer etter ernæringsmessig kvalitet fra A til E og brukes i flere europeiske land. Sunnere matvarer får en mørkegrønn A, mens de minst sunne får en mørkorange E. Merket har også begynt å dukke opp på noen importerte produkter i Norge.Forskningsfunn - Norkost 4 - nasjonal kostholdsundersøkelse
Norkost 4 - nasjonal kostholdsundersøkelse
Oppdatert
Målet med undersøkelsen er å finne ut mer om våre spisevaner og sammenhenger mellom kosthold og helse.Artikkel - Bryr norske forbrukere seg om bærekraft når de handler mat?
Bryr norske forbrukere seg om bærekraft når de handler mat?
Oppdatert
37 % mener eget matforbruk er bærekraftig, men smak, kvalitet og pris er likevel det som teller mest når vi skal fylle handlekurven.Forskningsfunn - Begrense markedsføring rettet mot barn (indikator 23)
Begrense markedsføring rettet mot barn (indikator 23)
Oppdatert
Indikatoren beskriver følgende: Politiske strategier for å begrense markedsføring rettet mot barn av mat og drikke som har høyt innhold av mettet fett, transfettsyrer, tilsatt sukker eller salt.Indikatorer for ikke-smittsomme sykdommer (NCD) - Begrense mettet fett (indikator 21)
Begrense mettet fett (indikator 21)
Oppdatert
Indikatoren beskriver følgende: Innføring av nasjonale strategier for å begrense mettet fett og praktisk talt eliminere industrifremstilt transfett fra matvarer.Indikatorer for ikke-smittsomme sykdommer (NCD) - Barn i familier med lav inntekt og utdanning får oftere usunn mat og mer tid foran tv
Barn i familier med lav inntekt og utdanning får oftere usunn mat og mer tid foran tv
Oppdatert
Barn fra familier med lav inntekt og utdanningsgrad blir oftere utsatt for usunne vaner, noe som kan få konsekvenser for helsen deres. Det viser ny forskning fra to forskningsprosjekt ved FHI.Forskningsfunn - Skulemat
Skulemat
Oppdatert
Senter for evaluering av folkehelsetiltak har sidan 2020 hatt ulike forskingsaktivitetar på skulemat. Senteret har gjennomført nasjonale kartleggingar, effektevalueringar og uttesting av konkrete ordningar.Artikkel - Kosthold
Kosthold
Oppdatert
Generelt har både barn og voksne et variert kosthold med grønnsaker, frukt, grove kornprodukter og fisk, men det er for få som spiser nok av disse matvarene.Folkehelserapporten - Matvalgene våre kan bedre både helse, klima og miljø
Matvalgene våre kan bedre både helse, klima og miljø
Oppdatert
Mat som er bra for helsa er ofte også bra for klima og miljø. Men hvordan kan vi endre kostholdet i en mer klima- og miljøvennlig retning?Forskningsfunn - NewTools årskonferanse 2023
NewTools årskonferanse 2023
Oppdatert
NewTools-prosjektet er nå halvveis i prosjektperioden. På årskonferanse 6. desember 2023 ble resultater og bredden i aktiviteter og forskning fra ulike aktører vist frem.Artikkel - Saltinntak (indikator 8)
Saltinntak (indikator 8)
Oppdatert
Indikatoren beskriver følgende: Gjennomsnittlig saltinntak (natriumklorid) per dag målt i gram hos personer alder 18 år og eldre.Indikatorer for ikke-smittsomme sykdommer (NCD) - Få fylker og kommuner ser på kosthold i sammenheng med klima og bærekraft
Få fylker og kommuner ser på kosthold i sammenheng med klima og bærekraft
Oppdatert
En fersk kartlegging viser at få fylker og kommuner legger stor vekt på bærekraft og klima i arbeidet med kosthold.Forskningsfunn - Kartlegging av hvordan fylker og kommuner arbeider for å fremme et sunt, bærekraftig og klimavennlig kosthold
Kartlegging av hvordan fylker og kommuner arbeider for å fremme et sunt, bærekraftig og klimavennlig kosthold
Oppdatert
Kostholdets betydning for bærekraft og klima har fått økt oppmerksomhet de senere årene, og det er i stor grad sammenfall mellom et sunt og et bærekraftig og klimavennlig kosthold. Hva gjøres med dette i fylker og kommuner?Rapport - Gratis skulefrukt viste ingen positiv effekt på skuleprestasjonar
Gratis skulefrukt viste ingen positiv effekt på skuleprestasjonar
Oppdatert
Då FHI-forskarar utførte undersøkingar på skuleprestasjonar kunne dei ikkje stadfeste at elevar som fekk gratis skulefrukt presterte betre på nasjonale prøvar. Tendensen var heller at skulane der elevane fekk gratis frukt hadde ei dårlegare utvikling i tiltaksperioden.Forskningsfunn - Mange norske ungdommer drikker mye energidrikk
Mange norske ungdommer drikker mye energidrikk
Oppdatert
Både hvor mange unge som drikker energidrikker og hvor ofte de drikker det har økt i tidsperioden 2017-2023, spesielt fra 2019. Dette er bekymringsfullt fordi energidrikker inneholder mye koffein som øker risikoen både for dårlig søvn og andre negative helseeffekter.Forskningsfunn - Barn og unges inntak av koffein – anbefalinger for et overvåkningsprogram
Barn og unges inntak av koffein – anbefalinger for et overvåkningsprogram
Oppdatert
Folkehelseinstituttet (FHI) ble av Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) bedt om å vurdere hvordan myndighetene på en hensiktsmessig måte kan følge med på utviklingen i forbruket av matvarer med koffein, inkludert energidrikker, blant barn og unge.Notat - Bruk av energidrikker i aldersgruppen 10-18 år
Bruk av energidrikker i aldersgruppen 10-18 år
Oppdatert
Både andelen unge som drikker energidrikker og hvor ofte de drikker det har økt i tidsperioden 2017-2022. Økningen har særlig tiltatt fra 2019.Rapport - Makronæringsstoffinntak og vektøkning i graviditeten, fødselsutfall og barns helse
Makronæringsstoffinntak og vektøkning i graviditeten, fødselsutfall og barns helse
Oppdatert
Betydning av inntaksmønsteret av makro-næringsstoffene (fett, protein og karbohydrater) og betydning for blant annet vektutviklingen under svangerskapet.Prosjekt - Koffein og koffeinholdige drikker
Koffein og koffeinholdige drikker
Oppdatert
Hva er koffein og hvordan påvirker stoffet helsen vår? Hvilke kilder til koffein har vi, og hvor mye koffein tåler vi å få i oss – som enkeltinntak og daglig inntak?Artikkel - MoBa, Den norske mor, far og barn-undersøkelsen
MoBa, Den norske mor, far og barn-undersøkelsen
Oppdatert
Den norske mor, far og barn-undersøkelsen startet rekrutteringen av gravide kvinner i 1999. Fedrene ble også invitert. I 2008 var målet nådd. Over 100 000 svangerskap var inkludert.Prosjekt - Matomgivelser- hva er det og hvorfor er det viktig?
Matomgivelser- hva er det og hvorfor er det viktig?
Oppdatert
- 05.05.2023
- 09:00 - 10:00
- Webinar
- Strømmes: se egen lenke
- Foredragsholder: Liv Elin Torheim, Maria Uldahl, Mina Gerhardsen, Aina Marie Lien og Ole Berg
I forbindelse med rapporten «Metoder og indikatorer for kartlegging og overvåkning av matomgivelser i Norge» inviterer vi til et webinar. Her kan du høre på forskere fra FHI, samt representanter fra Nasjonalforeningen for folkehelsen, NorgesGruppen og Helsedirektoratet som vil snakke om dette temaet.Arrangement - Kostholdet i graviditeten og risikoen for kreft hos barnet
Kostholdet i graviditeten og risikoen for kreft hos barnet
Oppdatert
Vi vil legge sammen data fra to kohorter, hvilket for første gang vil gi mulighet for å undersøke sammenhengen mellom mors kostvaner og barnets risiko for å utvikle kreft.Prosjekt - Har restriktive tiltak gjennom pandemien hatt konsekvenser for unges kosthold og spisevaner?
Har restriktive tiltak gjennom pandemien hatt konsekvenser for unges kosthold og spisevaner?
Oppdatert
Strenge tiltak for å begrense smitte under covid-19 pandemien medførte store endringer i hverdagen til norske barn og unge både på skolen og i fritiden. Målet med denne undersøkelsen var å finne ut om ungdom endret kosthold og spisevaner under pandemien.Notat - Metoder og indikatorer for kartlegging og overvåkning av matomgivelser i Norge
Metoder og indikatorer for kartlegging og overvåkning av matomgivelser i Norge
Oppdatert
Rapporten beskriver hva begrepet "matomgivelser" innebærer samt muligheter for og forslag til kartlegging og overvåkning av matomgivelser i Norge.Rapport - Lavinntektsfamilier i Norge må bruke 39 prosent av inntekten sin for å spise sunt
Lavinntektsfamilier i Norge må bruke 39 prosent av inntekten sin for å spise sunt
Oppdatert
Usunt kosthold er knyttet til flere helseutfordringer, mens et sunt og balansert kosthold derimot virker helsefremmende og kan forebygge ikke-smittsomme sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer.Forskningsfunn