Hopp til hovedinnhold
FHI logo

Alt om smitte fra mat, vann og dyr

81 treff
  1. Forebygging av legionellasmitte hjemme

    Forebygging av legionellasmitte hjemme

    Sist endret

    Risikoen for å bli smittet av legionellabakterier hjemme er lav, men bakterien kan i noen tilfeller føre til alvorlig lungebetennelse. Her er noen enkle råd for å unngå smitte hjemme.
    Artikkel
    Fotografi av dusjhode med rennende vann
  2. Norovirus og Sapovirus-enteritt

    Norovirus og Sapovirus-enteritt

    Sist endret

    Norovirus og Sapovirus er lignende virus som forårsaker svært smittsom gastroenteritt og er årsaken til tilfeller og utbrudd av ”omgangssyke”.
    Smittevernhåndboka
    bakterier og virus
  3. Unngå salmonellasmitte fra kontakt med katt og småfugl på senvinteren og våren

    Unngå salmonellasmitte fra kontakt med katt og småfugl på senvinteren og våren

    Sist endret

    De senere år har vi hatt jevnlige utbrudd med salmonellainfeksjon hos katt på senvinter og vår. Kattene blir smittet etter kontakt med småfugl som er bærer av denne bakterien. Mennesker blir syke etter kontakt med katt eller småfugl.
    Artikkel
    katt ved fuglehus i tre
  4. Et av Norges største salmonellautbrudd er på retur

    Et av Norges største salmonellautbrudd er på retur

    Sist endret

    Folkehelseinstituttet har påvist at 230 personer er smittet i utbruddet av Salmonella, men smittetoppen er nådd. Mistanken mot økologiske alfalfaspirer som smittekilde er ytterligere styrket. 
    Nyhet
  5. Salmonella bærerskap - faktorer og lengde

    Salmonella bærerskap - faktorer og lengde

    Sist endret

    Dette prosjektet skal kartlegge antall asymptomatiske bærere av Salmonella etter endt infeksjon, for å undersøke om det finnes vert-, miljø- eller agensspesifikke faktorer for forlenget bærerskap.
    Prosjekt
  6. UNITED4Surveillance (EU4Health Joint Action)

    UNITED4Surveillance (EU4Health Joint Action)

    Sist endret

    The general objective of the project is to strengthen infectious disease surveillance systems at the national level, with improvement of integration, interoperability, and digitalization of data sources.
    Prosjekt
  7. FHI er oppnevnt som referanselaboratorium i EU

    FHI er oppnevnt som referanselaboratorium i EU

    Sist endret

    FHI leder et konsortium som er oppnevnt som EUs referanselaboratorium innen folkehelse for mat- og vannbårne virus.
    Nyhet
  8. Salmonellautbruddet øker i omfang

    Salmonellautbruddet øker i omfang

    Sist endret

    Det nasjonale utbruddet av Salmonella som FHI informerte om 28.11.24 øker i omfang. Ytterligere 26 personer er bekreftet smittet. Totalt er det nå 49 smittede personer i Norge.
    Nyhet
  9. Presentasjoner fra Vaksine- og Smitteverndagene 2024

    Presentasjoner fra Vaksine- og Smitteverndagene 2024

    Sist endret

    • 30.10.2024 - 01.11.2024
    • 08:30 - 14:00
    • Møte
    • FHIs lokaler på Lindern, Oslo, og digitalt
    På denne siden finner du presentasjoner fra Vaksine- og Smitteverndagene 2024.
    Arrangement
  10. Alfalfaspirer mistenkt som smittekilde i nasjonalt utbrudd av Salmonella

    Alfalfaspirer mistenkt som smittekilde i nasjonalt utbrudd av Salmonella

    Sist endret

    Folkehelseinstituttet etterforsker et nasjonalt utbrudd forårsaket av mage-tarmbakterien Salmonella Newport. Så langt er det påvist smitte hos 23 personer bosatt i flere fylker. Økologiske alfalfaspirer er mistenkt som kilde til utbruddet.
    Nyhet
  11. OH4Surveillance (OH4S) - Etablere og oppskalere Én-helse overvåking rettet mot prioriterte zoonotiske sykdommer

    OH4Surveillance (OH4S) - Etablere og oppskalere Én-helse overvåking rettet mot prioriterte zoonotiske sykdommer

    Sist endret

    OH4S skal hjelpe Europa med å etablere en Én-helse- overvåking av smittestoffer hos dyr og i miljøet.
    Prosjekt
  12. Yersiniose

    Yersiniose

    Sist endret

    Yersiniose er en næringsmiddelbåren infeksjon som er spesielt vanlig i land med kjølig klima som i Norden. Infeksjon er vanligvis assosiert med inntak av svineprodukter.
    Smittevernhåndboka
    bakterier og virus
  13. Nytt system skal gi bedre oversikt over smittesituasjonen i landet

    Nytt system skal gi bedre oversikt over smittesituasjonen i landet

    Sist endret

    De fire neste årene skal overvåkingen av smittsomme sykdommer ved FHI kraftig forbedres i et prosjekt som er delfinansiert av EUs helseprogram. Myndigheter og helsetjenesten skal få et mer aktuelt og detaljert bilde av smittesituasjonen.
    Nyhet
  14. Smitte med Salmonella i Norge etter kontakt med småfugl og katt

    Smitte med Salmonella i Norge etter kontakt med småfugl og katt

    Sist endret

    FHI har de siste månedene etterforsket en økning i antall personer som er smittet med mage-tarmbakterien Salmonella Typhimurium. Noen av personene tilhører et utbrudd hvor kontakt med småfugl eller katt er antatt smittekilde.
    Nyhet
  15. Økning av smittetilfeller med salmonellose

    Økning av smittetilfeller med salmonellose

    Sist endret

    Folkehelseinstituttet har sett en økning i antall personer som er smittet med mage-tarmbakterien Salmonella typhimurium de siste månedene. Så langt i år er det påvist smitte hos 33 personer som er bosatt over hele Norge.
    Nyhet
    bilde av salmonellabakterier i en petriskål
  16. Sommeren er høysesong for mat- og vannbårne infeksjoner

    Sommeren er høysesong for mat- og vannbårne infeksjoner

    Sist endret

    For mange er grillsesongen allerede godt i gang. Noen reiser på ferie til utlandet, og andre er på hyttetur eller på campingferie.
    Artikkel
    smitte-mat-vann.png
  17. God kjøkkenhygiene (plakat)

    God kjøkkenhygiene (plakat)

    Sist endret

    Plakat med råd om god kjøkkenhygiene. Den er rettet mot befolkningen og kan henges opp på kjøkken i private hjem og på arbeidsplasser.
    Plakat
    Forhåndsvisning av plakat med råd for god kjøkkenhygiene. Teksten tilgjengelig som pdf.
  18. Listeriose

    Listeriose

    Sist endret

    Listeriose er en bakteriell, næringsmiddelbåren sykdom som kan overføres fra mor til foster under graviditet og medføre livstruende sykdom hos fosteret.
    Smittevernhåndboka
    bakterier og virus
  19. Ornitose

    Ornitose

    Sist endret

    Ornitose er en infeksjon forårsaket av bakterien Chlamydia psittaci. Ornitose kalles også papegøyesyke og hos fugler aviær klamydiose eller psittakose.
    Smittevernhåndboka
    bakterier og virus
  20. Nephropathia epidemica og andre hantavirusinfeksjoner

    Nephropathia epidemica og andre hantavirusinfeksjoner

    Sist endret

    Nephropathia epidemica er en zoonose forårsaket av puumalaviruset. Sykdommen kalles ofte for musepest. Sykdommen er mest utbredt i Norden og Øst-Europa.
    Smittevernhåndboka
    bakterier og virus
  21. Tularemi (harepest)

    Tularemi (harepest)

    Sist endret

    Tularemi, eller harepest, forårsakes av bakterien Francisella tularensis. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, etter kontakt med gnagere og deres ekskrementer eller etter flåttbitt og myggstikk.
    Smittevernhåndboka
    bakterier og virus
  22. Bakterier i sjøvann kan gi infeksjoner

    Bakterier i sjøvann kan gi infeksjoner

    Sist endret

    Bakterier i sjøvann kan ved vedvarende høye badetemperaturer forårsake infeksjoner hos badende gjennom åpne sår. Det er spesielt shewanella- og vibriobakterier som kan forårsake milde eller alvorlige infeksjoner.
    Artikkel
    illustrasjon bading
  23. Salmonellose

    Salmonellose

    Sist endret

    Salmonellose er en næringsmiddelbåren zoonose som forårsakes av salmonellabakterier, og som vanligvis fører til akutt gastroenteritt og i sjeldne tilfeller bakteriemi.
    Smittevernhåndboka
    bakterier og virus
  24. Giardiasis

    Giardiasis

    Sist endret

    Giardiasis er infeksjon med parasitten Giardia duodenalis. Den er den hyppigst forekommende tarmflagellaten i Norge, og kan forårsake diaré og magesmerter.
    Smittevernhåndboka
    bakterier og virus
  25. Campylobacteriose

    Campylobacteriose

    Sist endret

    Campylobacteriose er en næringsmiddelbåren zoonose som forårsakes av enkelte arter i slekten Campylobacter.
    Smittevernhåndboka
    bakterier og virus