Hopp til innhold

Valgte elementer er lagt i handlekurven

Gå til handlekurv

Smitte fra mat, vann og dyr

Temaside om forebygging og overvåking av mat- og vannbårne sykdommer samt zoonoser (smitte fra dyr).

Smittevernvakt for helsepersonell
Middagsmat kjøtt.jpg

Forebygging

Illustrasjon

Folkehelserapporten

Mat- og vannbårne infeksjoner

Forekomsten av mat- og vannbårne infeksjoner har steget kraftig i løpet av de siste femti årene, blant annet som følge av økt utenlandsreise og import av matvarer. Mange sykdomstilfeller blir ikke registrert, særlig omgangssyke (forårsaket av norovirus), matforgiftninger og en del parasittsykdommer.

Oppdatert

Flere artikler om temaet

Nyheter

utbrudd diagram.png

Veileder

Utbruddsveilederen

Utbruddsveilederen er en veileder for kommuneleger og Mattilsynet når det gjelder oppklaring av sykdomsutbrudd som skyldes smitte fra mat, vann eller dyr. Veilederen presenterer metodene og hvordan ansvaret fordeles. Her finnes også spørreskjema, andre verktøy og bakgrunnsinformasjon.

Rapporter og brosjyrer

Se også: