Kosthold blant 9- og 13-åringer i Norge
Artikkel
|Oppdatert
Ungkost 3 ble gjennomført høsten 2015 blant skoleelever i 4. og 8. klasse og viser at kostholdet blant dagens 9- og 13-åringer i Norge stort sett er i tråd med anbefalingene. Likevel er det fortsatt noen utfordringer: de har for høyt inntak av mettet fett og mat med tilsatt sukker, og de spiser for lite frukt, grønnsaker og fisk.
Ungkost 3 er den tredje landsomfattende kostholdsundersøkelsen blant barn og unge. Undersøkelsen
Dataene ble samlet inn av Avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo, i samarbeid med Helsedirektoratet. Rapporten er et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo.
I undersøkelsen ble kostholdet kartlagt i et utvalg på 636 fjerdeklassinger og 687 åttendeklassinger. Barna ble rekruttert via skolene. Andelen av de inviterte som deltok i undersøkelsen var 55 % blant fjerdeklassingene og 53 % blant åttendeklassingene.
Barnas matinntak ble registrert i 4 dager i en internettbasert matdagbok. Matdagboken er koblet til en matvaredatabase som inneholder 570 av de mest brukte mat- og drikkevarene i Norge. Matvarene var knyttet til bilder som illustrerte porsjonsstørrelser. Deltakerne besvarte i tillegg et kort spørreskjema om bl.a. måltidsvaner, fysisk aktivitet og skjermtid. Spørreskjemaet til 13-åringene inneholdt i tillegg spørsmål om forhold til egen kroppsvekt og bruk av tobakk.
Hovedfunn
Resultatene viser at kostholdet blant dagens 9- og 13-åringer i Norge stort sett er i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet. Det er imidlertid fortsatt noen ernæringsmessige utfordringer: Inntaket av frukt, grønnsaker og fisk er relativt lavt, mens inntaket av mettet fett og tilsatt sukker er for høyt i forhold til anbefalingene. Matvaregruppene som bidro mest til inntaket av mettet fett var kjøttprodukter og fete meieriprodukter, mens det var søtsaker og drikke med tilsatt sukker som var de største kildene til tilsatt sukker. For vitaminer og mineraler var daglig inntak stort sett i samsvar med anbefalingene. Unntakene var vitamin D som var lavere enn anbefalt for begge alderstrinn, og jern som var under anbefalt nivå hos åttendeklassingene og jentene i fjerdeklasse.
Les hele rapporten "UNGKOST 3: Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant elever i 4. -og 8. klasse i Norge, 2015".