Om programmet
Artikkel
|Oppdatert
Nasjonalt kunnskapsprogram for covid-19 ble opprettet i 2020 for å dekke kritiske kunnskapshull knyttet til covid-19-pandemien, og legge til rette for godt samarbeid nasjonalt. Programmet er nå avsluttet.
Det overordnete målet var å sikre pålitelig kunnskap for rådgiving, behandling og sentrale beslutninger i håndteringen av covid-19-pandemien i Norge, og bidra til å gjøre Norge bedre forberedt på neste epidemi.
Folkehelseinstituttet var sekretariat for programmet (2020-2022) og med en nasjonal styringsgruppe for å mobilisere til samarbeid mellom ulike forskningsaktører.
Nasjonalt kunnskapsprogram for covid-19 etablerte flere fagsatsinger, inkludert analyse av risikofaktorer og konsekvenser (EpiKorona), Etterlevelse av smittevernråd, Social ulikehet og covid-19, Rask identifisering av covid-19 og influensa i helseinstitusjoner, Levende kunnskapsoversikter, samt Systematisk evaluering av smitteverntiltak som nå er videreført og blitt til Senter for forskning på epidemitiltak (CEIR).
Programmet arrangerte under pandemien en rekke fagseminar, blant annet om betydningen av sosial ulikhet for smitte, sykdom og død av covid-19 i Norge og om senfølger etter covid-19, og arrangerte en workshop om matematisk modellering av covid-19 pandemien. Programmet startet utviklingen av et lag for nytte-kostnadsanalyser og utviklet en skisse til fremtidens kunnskapssystem for epidemier.
Resultater fra fagsatsingene har blitt brukt i rådgivning om håndtering av pandemien, som beslutningsgrunnlag og har resultert i en rekke publikasjoner.