Hopp til hovedinnhold
FHI logo
Baby som sitter i vannkanten på offentlig svar.
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Meslinger - hvem bør ta MMR-vaksine tidligere?

Artikkel

|

Sist endret

Skal du til utlandet med barn mellom 9 og 15 måneder? Da kan det være aktuelt å fremskynde første dose av MMR-vaksinen som beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder.

Det er stadig utbrudd av meslinger i Europa og andre deler av verden. I mange områder eller land er befolkningen sårbare for smitte på grunn av lav vaksinasjonsdekning. De fleste europeiske land som er vanlige reisemål for nordmenn, har imidlertid høy vaksinasjonsdekning og lite eller ingen smitte. Det er ikke nødvendig å ta MMR-vaksine tidligere ved reise til land med lite eller ingen smitte. Selv om noen land har hatt en økning i antall som smittes med meslinger i 2024 og 2025, er rådet fortsatt gjeldende.

Ved reiser til land i og utenfor Europa med større utbrudd eller høy forekomst av meslinger og lav vaksinasjonsdekning,  bør det imidlertid vurderes å fremskynde MMR-vaksine til barn yngre enn 15 måneder. 

Antall smittede med meslinger

Det finnes ingen fullstendig og oppdatert oversikt over alle meslingeutbrudd til enhver tid. Det europeiske smitteverninstituttet (ECDC) og Verdens helseorganisasjon (WHO) overvåker situasjonen og rapporterer jevnlig om hvor mange som er meldt syke av meslinger og røde hunder både i og utenfor Europa:

Landenes sykdomsovervåking, vaksinasjonsdekning og meslingesituasjon vurderes jevnlig – før WHO konkluderer med hvilke land som har eliminert meslinger (eliminering betyr at landet ikke har sirkulerende/kontinuerlig innenlands smitte over en periode på minst 36 måneder).

Status for eliminasjon av meslinger i land i Europa

Oversikt over europeiske land og deres status for eliminasjon  av meslinger i 2022* 
Land i Europa med sirkulerende smitte*  Land i Europa uten sirkulerende smitte*  
AlbaniaAndorra
Bosnia-HerzegovinaBelgia
BulgariaDanmark
FrankrikeEstland
GeorgiaFinland
ItaliaBelarus
LitauenHellas
PolenIrland
RomaniaIsland
RusslandKroatia
SerbiaKypros
SlovakiaLatvia
TyrkiaLuxemburg
TysklandMalta
UkrainaMoldova
 Monaco
 Montenegro
 Nederland
 Nord-Makedonia
 Norge
 Portugal
 San Marino
 Slovenia
 Spania
 Storbritannia
 Sveits
 Sverige
 Tsjekkia
 Ungarn
 Østerrike
*Kilde: WHO. Oversikten ble utarbeidet av WHO i september 2023 og omtaler status i 2022, som kan ha endret seg for enkelte land. Status er basert på landenes siste årlige innrapportering, og ligger noe tilbake i tid.

Det amerikanske kontinentet ble i 2016 erklært fritt for meslinger, og var den eneste regionen som på grunn av høy vaksinasjonsdekning i befolkningen hadde klart å stanse kontinuerlig smittespredning, ifølge WHO. . I perioden 2017 – 2019 økte antall tilfeller igjen, blant annet på grunn av store utbrudd i Venezuela og Brasil. Det har også vært flere større utbrudd i USA, hovedsakelig knyttet til befolkningsgrupper med lav vaksinasjonsdekning. Ved korte feriereiser til USA vil risikoen for å møte på meslinger vanligvis være liten.

Vurdering av smitterisiko

Mulige momenter i vurdering av smitterisiko:

  • Vaksinasjonsstatus i reisefølget: Det at andre i reisefølget er immune mot sykdommen ved at de er vaksinert eller har hatt meslinger tidligere, bidrar til å beskytte uvaksinerte barn.
  • Type reise: Reisende som skal besøke familie/venner har oftest mer kontakt med lokalbefolkningen og kan derfor ha større risiko for smitte. Reisende oppfordres til å forhøre seg med familie/venner lokalt om de vet hvordan situasjonen er for meslinger.
  • Type oppholdssted: Å bo i egen leilighet, hus eller på mindre hotell gir mindre risiko for smitte (færre kontakter) enn opphold på store hotellkomplekser.
  • Reisens lengde: ved korte reiser (1-2 uker) er det mindre aktuelt å fremskynde MMR-vaksinasjon enn ved lengre reiser (én eller flere måneder).

I andre deler av verden, spesielt i Afrika og Asia, er det til enhver tid fare for utbrudd og man bør vurdere å fremskynde vaksineringen før reise.

Foreldre må selv, eventuelt i samråd med egen lege, vurdere om eller hvor de vil ta med seg barna på reise. Dersom man velger å reise bør foreldrene i samråd med helsepersonell diskutere behovet for eventuelt å fremskynde vaksineringen. I tillegg til punktene over er det aktuelt å vurdere lokale helsetjenesteforhold. Ved reise til områder med svakt eller overbelastet helsevesen kan det være mer aktuelt å fremskynde MMR-vaksinasjon.

Vaksineanbefalinger for barn

MMR-vaksinen er godkjent fra 9 måneders alder. Dette er fordi effekt og sikkerhet ikke er godt undersøkt hos yngre barn.

Første dose MMR-vaksine gis vanligvis ved 15 måneders alder.  

  • Ved vaksinasjon i alderen 9-12 måneder må barnet få en ny dose ved riktig alder (15 måneder) for å sikre tilfredsstillende beskyttelse.
  • MMR-vaksine gitt etter fylte 12 måneder er fullt tellende i norsk program og det er ikke behov for ny vaksinedose ved 15-månedersalder.

Hva med barn under 9 måneder?

Nyfødte barn og spedbarn vil ofte være beskyttet mot meslinger gjennom antistoffer overført fra mor i svangerskapet, forutsatt at mødrene er vaksinert mot meslinger eller har gjennomgått sykdommen. Det er derimot vanskelig å si sikkert hvor god og langvarig beskyttelsen er, men antistoffene forsvinner når barnet er mellom 3 og 9 måneder gammelt. Varigheten er kortere hvis mor er vaksinert enn om hun har gjennomgått sykdom.

Hvis man må reise til områder med pågående stort utbrudd og høy risiko for at barnet kan smittes, kan lege i spesielle situasjoner forordne vaksine fra 6 måneders alder (off-label bruk). Foreldrene anbefales likevel å overholde andre smittevernråd for å redusere risiko for at barnet utsettes for smitte, som unngå store folkeansamlinger og personer med nyoppståtte luftveissymptomer.

Foreldre og andre nærkontakter som ikke har gjennomgått meslinger bør være vaksinert. Dette bidrar til å redusere smittepresset mot de minste barna.

Bør andre dose MMR i 6. klasse fremskyndes for barn som skal på reise?

I barnevaksinasjonsprogrammet tilbys totalt to doser MMR-vaksine: Den første gis ved 15 måneders alder og den andre på 6. klassetrinn. Vaksinasjon med én dose gir beskyttelse hos ca. 95 prosent. Den andre dosen gis først og fremst for å beskytte de 5 prosent av barna som av forskjellige grunner ikke responderte på første vaksinedose. Barn som har fått sin første dose MMR-vaksine etter 12 måneders alder trenger vanligvis ikke fremskynde sin andre MMR-dose før reise, men kan få den i henhold til program i 6. klasse.

Vaksineanbefalinger for voksne

Alle voksne som tidligere ikke har gjennomgått sykdommen meslinger bør være vaksinert. Vaksiner til voksne inneholder våre råd og grunnlaget for disse.

Hvor lang tid tar det før vaksinen virker?

Beskyttelse oppnås to-tre uker etter vaksinasjon.

Ikke nødvendig med fremskyndet MMR-vaksine for barn som oppholder seg i Norge

Selv om det påvises noen tilfeller av meslinger i Norge nesten hvert år, er det ikke behov for å fremskynde MMR-vaksine til barn som skal oppholde seg i Norge. Vaksinasjonsdekningen er høy og risikoen for å bli smittet er veldig liten.

Unntak kan forekomme blant nærkontakter rundt personer som er smittet. De det gjelder vil få informasjon fra helsetjenesten om dette.  

Vaksiner registrert på deg og dine barn

Du finner mer informasjon om vaksiner og hvilke vaksiner som er registrert på deg og dine barn på helsenorge.no.

Publisert |Sist endret
Fant du det du lette etter?