Utenlandsreiser og smittevern – håndbok for helsepersonell
Oppdatert
Nordmenn reiser mye, også til områder hvor det er større risiko for å pådra seg smittsomme sykdommer enn hjemme.
Forekomst av utbrudd smittsomme sykdommer globalt
Folkehelseinstituttet overvåker og gir råd vedrørende viktige utbrudd av smittsomme sykdommer rundt om i verden, se oversikt over utbrudd av sykdommer i utlandet.
Rådgiving om smittevernråd, reisemedisin og reisevaksiner
Rådgiving før utenlandsreise har tradisjonelt handlet om faren for å pådra seg smittsomme sykdommer, inkludert forebyggende tiltak som vaksine. Imidlertid er risikoen for ulykker og skader – særlig under påvirkning av alkohol – vanligvis større enn risikoen for å pådra seg en alvorlig smittsom sykdom. Dette temaet bør derfor inngå i reiserådgivingen. I tillegg bør den reisende få råd om smittevernforebyggende og helsefremmende tiltak før, under og etter reisen.
Alt dette er nå samlet i tjenesten «Smittevernråd og reisevaksiner». Selv om tjenesten henvender seg til de som skal ut og reise, er den i utgangspunktet utviklet for at helsepersonell som skal gi råd og vaksinere reisende, enkelt kan søke opp aktuelle reisemål og få FHIs smittevernråd og anbefalinger om vaksiner samlet på én side for hvert land. Fra landsidene lenkes det videre inn til relevante kapitler i henholdsvis Smittevernhåndboka og Vaksinasjonshåndboka for mer dybdeinformasjon og bakgrunn for anbefalingene.
Rådgiving for helsepersonell
Helsepersonell kan kontakte Folkehelseinstituttet for praktiske råd om vaksinasjon og reisemedisin. Befolkningen kan henvende seg for rådgivning og reisevaksinasjon hos kommunehelsetjenesten eller reiseklinikker. I de største byene er det offentlige og private vaksinasjonskontorer og reiseklinikker.
Kompetansetjenester for importerte infeksjons- og tropesykdommer
Landsfunksjonen for kompetanse innen tropemedisin er delt mellom to sentre;
- Nasjonal kompetansetjeneste for tropiske infeksjonssykdommer, Haukeland universitetssykehus
- Regional kompetansetjeneste for import- og tropesykdommer, Oslo universitetssykehus, Ullevål sykehus (for helsepersonell i Helseregion Sør-Øst)
Sentrene er lagt til de infeksjonsmedisinske avdelingene på de to sykehusene og har ekspertise på diagnostikk, behandling og forebygging av tropemedisinske sykdommer. Sentrene arrangerer bl.a. kurs og møter i inn- og utland og er engasjert i forskning og prosjekter. Helsepersonell kan kontakte sentrene ved spørsmål om tropesykdommer.