Luseinfestasjon – håndbok for helsepersonell
Oppdatert
Lus er vingeløse insekter som lever som blodsugere på pattedyr. De tre artene som kan leve på mennesker er: hodelus, kroppslus og flatlus. Langvarig luseinfestasjon kan gi sterk kløe og øker smitterisikoen til andre personer.
Om lus
Det finnes en rekke forskjellige lusarter. Mennesker infesteres med hodelus (Pediculus capitis), flatlus (Pthirus pubis), og kroppslus (Pediculus humanus). Kroppslus kalles også for kleslus. Lus og luseegg kan ses uten forstørrelsesglass.
Hodelus lever kun i hodehår hos mennesker. Den forekommer ofte som utbrudd hos barn som går i barneskoler og barnehager. Hodelus er ikke assosiert med dårlig hygiene, og arten er ikke kjent for å overføre smittsomme sykdommer.
Kroppslus forekommer svært sjelden i Norge, men kan være et problem i områder der mange mennesker lever tett sammen under kummerlige forhold uten mulighet til å kunne skifte eller vaske klær. Typiske steder er krigssoner og katastroferammede områder. Kroppslus holder hovedsakelig til i klærne, og går over på kroppen for å suge blod. Den kan overføre sykdommene epidemisk flekktyfus, tilbakefallsfeber og skyttergravsfeber.
Flatlus har sitt hovedtilholdssted i behåringen rundt kjønnsorganene og anus, men kan også leve på andre grove kroppshår i skjegg, øyebryn og øyevipper. Flatlus forekommer i Norge, men den er sjelden. Det er ikke kjent av flatlus overfører sykdommer.
Smittemåte
Hodelus smitter fra hode til hode ved hårkontakt. Lus kan krabbe rask fra en persons hårstrå til en annens. Spredning via gjenstander er lite sannsynlig med unntak av felles bruk av kam.
Kroppslus smitter ved kroppslig kontakt eller bruk av allerede infiserte klær.
Flatlus smitter ved kroppslig kontakt, som oftest seksuell omgang, eller ved felles bruk av håndklær eller sengetøy.
Inkubasjonstid
Kløe i hodebunnen kan oppstå 4-6 uker etter at man har fått hodelusinfestasjon for første gang. Ved reinfestasjon kan kløe oppstå allerede etter 24-48 timer. Graden av kløe kan øke med varigheten av infestasjonen og antall lus som er i håret. Hos mange vil imidlertid infestasjonen være symptomfri.
Symptomer og forløp
Kløe er som nevnt over et vanlig symptom hos noen, og kan komme i ulike tid etter at infestasjonen oppstår. Andre symptomer på luseinfestasjon er sår og infeksjoner i huden som følge av opprevne lusebitt.
Diagnostikk
Lus påvises ved grundig inspeksjon av de steder de kan forekomme. Lus og luseegg kan ses uten forstørrelsesglass. Hodelus påvises mest effektivt med kjemming med lusekam i vått hår.
Forekomst i Norge
Hodelus er mest vanlig hos barneskolebarn, trolig med en forekomst på mellom 1 og 2 % i et øyeblikksbilde. Selv om få har hodelus på et gitt tidspunkt rammes mange barnefamilier av infestasjon over tid. Undersøkelser har vist at i store norske byer har over 40 % av husstandene til barneskolebarn hatt hodelus. Flatlus forekommer forholdsvis sjeldent, og kroppslus er på det nærmeste fraværende.
Lusangrep var summarisk meldingspliktig i MSIS i perioden 1975-1994.
Behandling og oppfølging
Hodelus behandles med lusemiddel, gjentatt kjemming av hår med fintannet lusekam eller klipping av hår til under 0,5 cm. Se mer:
Kroppslus vil under normale forhold bekjempes ved å bade eller dusje regelmessig og skifte tøy. Lus og egg i klær dør raskt ved varme- eller kuldebehandling. Vask på 60 ºC eller oppbevaring i noen timer fryseboks vil drepe alle stadier av lus. Hvis klær ikke brukes, dør kroppslus og egg i løpet av to uker.
Flatlus bekjempes ved bruk av lusemiddel.
Lusemidler kjøpes uten resept og produkter som inneholder dimetikon anbefales mot hodelus fordi slike er dokumentert å ha god behandlingseffekt. Det er svært viktig å følge instrukser i pakningsvedlegget for å lykkes med behandlingen.
Du finner mer utfyllende informasjon og informasjonsmateriale på temasiden om lus:
Tiltak ved enkelttilfelle eller utbrudd
Hodelus: Kun personer som får påvist lus behandles med lusemidler. Er det påvist hodelus i husstanden eller nærmiljøet, er det viktig at flest mulig undersøkes for infestasjon samtidig. Undersøkelsen begrenses ikke kun til personer som klør i hodebunnen, siden mange vil være asymptomatiske. De som går uoppdaget med lus over tid, kan være viktige smittespredere. Personer som kan bli smittet, bør informeres om at det er lusesmitte i nærmiljøet slik at de kan intensivere sin lusesjekking. Fordi lusesmitte skjer ved direkte hodekontakt når hår berører annet hår, er det ikke nødvendig med omfattende rengjøring av leker, klær, sengetøy, møbler m.m. for å hindre smitte. Lus dør etter to dager borte fra et hode.
Flatlus: Det er viktig at seksualpartner til den smittede med flatlus undersøkes og eventuelt behandles hvis det påvises infestasjon.
Hodelus i barnehager og skoler
Ved utbrudd av hodelus i barnehage og skole er det fordelaktig at det sendes skriv til foreldre der de oppfordres til å undersøke alle husstandsmedlemmer for hodelus. Barnehage- og skoleansatte bør også undersøkes. Den beste strategien er å undersøke flest mulig for hodelus i samme tidsrom i et nærmiljø og behandle dem med påvist lus. Behandlede personer undersøkes for hodelus også noen uker etter behandlingen for å forsikre seg om at behandlingen har virket. Hvis det oppdages hodelus hos barn i barnehagen eller skolen er det unødvendig å sendebarnet hjem. Når barnet kommer hjem, utføres behandling raskest mulig av foreldre helst samme dag. Barnet kan fortsette i barnehagen eller skolen som normalt under behandlingstiden.
Utfyllende informasjon
Avdeling for skadedyrkontroll har utarbeidet utfyllende informasjonsmateriale om hodelus og andre lus på temasiden om lus.
Meldings- og varslingsplikt
Ikke meldingspliktig til MSIS. Varsling til kommuneoverlege, Folkehelseinstituttet og andre instanser kan være aktuelt ved større utbrudd, se varsling av smittsomme sykdommer.
Latin: pediculose (liten fot, stilk)