Erysipeloid (rødsyke) – håndbok for helsepersonell
Oppdatert
Erysipeloid er en bakterieinfeksjon hos dyr, spesielt gris og fisk, som kan smitte til mennesker gjennom håndtering av kjøtt og fisk.
Om erysipeloid
Sykdommen rammer hovedsakelig slaktere og fiskere og forårsakes av bakterien Erysipelothrix rhusiopathiae. Sykdommen forekomme primært hos gris og i grisens omgivelser og ble første gang påvist i gris 1876. Infeksjon gir hos mennesker vanligvis lokaliserte hudinfeksjoner, spesielt på fingre. Sykdommen kalles også rødsyke.
Betegnelsen spekkfinger brukes ofte feilaktig om erysipeloid, men er egentlig begrenset til fingerinfeksjoner hos personer som håndterer sel og selprodukter. Spekkfinger skyldes sannsynligvis en mykoplasmainfeksjon og behandles best med tetracykliner.
Smittemåte
Kontaktsmitte gjennom rifter, stikk eller kutt ved håndtering av infisert dyr eller fisk. Slaktere, fiskere og kokker med sår eller rifter er spesielt risikoutsatt. Kan også smitte ved bading gjennom sår på huden. Smitter ikke fra person til person.
Inkubasjonstid
1-4 dager.
Symptomer og forløp
Rødlig hevelse rundt infeksjonssted, hyppigst på finger. Lite smerter. Vanligvis ikke pussdannelse. Forsvinner oftest uten behandling etter 3-4 uker. Kan i svært sjeldne tilfeller gi sepsis og medføre endokarditt.
Diagnostikk
Vanligvis klinisk diagnose, ev. agenspåvisning med dyrkning ved sepsis.
Forekomst i Norge
Ukjent forekomst, forholdsvis sjelden.
Behandling
Vanligvis spontan helbredelse, men penicillin ev. cefalosporiner kan forkorte sykdomsforløpet.
Forebyggende tiltak
Bruk av hansker ved mye oppskjæring av fisk og rått kjøtt. Desinfeksjon ved kuttskader. Det finnes ingen vaksine.
Tiltak ved enkelttilfelle
Ingen spesielle tiltak.
Meldings og varslingsplikt
Ingen melding- eller varslingsplikt til MSIS.
Gresk: erusipelas -pelatos (rosen), thrix (hår), rhousios pathos (rød sykdom).