Cyklosporidiose - håndbok for helsepersonell
Oppdatert
Cyklosporidiose er en protozoinfeksjon som angriper slimhinner i tarmen og kan gi diaré. Mange vil ikke utvikle symptomer og vil normalt kvitte seg med parasitten i løpet av 3 til 4 uker.
Om cyklosporidiose
Sykdommen forårsakes av den encellete protozoen Cyclospora cayetanensis. I naturen finnes disse protozoene vanligvis i en cysteform, kalt oocyster. Sykdommen opptrer ofte asymptomatisk og kroppen kvitter seg vanligvis med parasitten i løpet av 3-4 uker. Reservoar for parasitten er mennesker og smittedosen er trolig lav. Parasitten ble anerkjent som sykdomsfremkallende smittestoff hos mennesker i 1979. Immunsvekkede kan utvikle alvorlig sykdom.
Parasitten forekommer hovedsakelig i tropiske og subtropiske områder, men utbrudd relatert til forurensede, importerte næringsmidler, f.eks. bær og andre ferske råvarer, har vært beskrevet i USA og Canada (1). Siden 2015 har det vært observert en betydelig økning av tilfeller hos reisende fra Europa som kommer hjem fra opphold i Mexico. Importtilfeller av cyklosporidiose kan forekomme i Norge.
Smittemåte
Smitte skjer gjennom inntak av kontaminert vann og næringsmidler. Kontaktsmitte fra person til person er ikke sannsynlig fordi protozoen utskilles i fæces i en ikke-infeksiøs form og må «modne» (sporulere) i miljøet i flere dager før videre smitte kan skje.
Inkubasjonstid
Ca. 1 uke.
Symptomer og forløp
Mange friske personer som blir smittet med protozoen vil ikke utvikle symptomer og vil normalt kvitte seg med parasitten i løpet av 3 til 4 uker. Parasitten kan hos enkelte gi diaré, magesmerter, vekttap og brekninger. Personer med nedsatt immunforsvar vil kunne få langvarig diaré med væsketap dersom de utsettes for smitte. Reinfeksjon kan forekomme.
Diagnostikk
Agenspåvisning ved mikroskopisk undersøkelse av avføring med påvisning av oocyster. Prøvetaking og forsendelse av avføring til parasittologisk undersøkelse krever egen emballasje. Undersøkelsene må rekvireres spesielt.
Forekomst i Norge
Ingen kjente tilfeller.
Behandling
Vanligvis kun symptomatisk behandling. Antibiotika ved vedvarende symptomer eller alvorlig klinisk bilde.
Forebyggende tiltak
Forebyggende tiltak ved utenlandsreiser til land med høy forekomst er:
- bruk bare kokt vann eller vann som selges på flasker til drikke, tannpuss o.l
- unngå ukokte grønnsaker og uvasket salat og frukt
- vask alltid hender etter toalettbesøk og før matlaging og måltider.
Klor er ikke effektivt for å inaktivere oocystene. De holdes derimot effektivt tilbake av membranfilteranlegg og anlegg med kjemisk felling på sandfiltre under forutsetning av at driften er god. UV-bestråling av drikkevann inaktiverer oocystene. Parasitten kan ikke formere seg i vannsystemer. Det finnes ingen vaksine.
Tiltak ved enkelttilfelle eller utbrudd
Ingen tiltak ved importerte tilfeller. Utbruddsoppklaring ved mistenkt innenlands utbrudd.
Kontroll og oppfølging
For personer som har fått påvist infeksjon med Cyclospora cayetanensis og tilhører smittefaregruppe 1-3 gjelder særskilte smittevernanbefalinger.
- Gruppe 1 - Forebygge smittespredning til mange personer:Personer som produserer, videreforedler, tilbereder eller serverer mat og som kommer i direkte eller indirekte kontakt med næringsmidler som skal spises rå eller uten ytterligere oppvarming. Dette gjelder bl.a. ansatte i næringsmiddelvirksomhet og serveringssteder, samt ansatte i barnehager og institusjoner som tilbereder eller serverer mat.
- Gruppe 2 - Forebygge smittespredning til spesielt sårbare personer:Helsepersonell som har direkte kontakt med pasienter som er særlig utsatt for infeksjonssykdommer eller for personer der infeksjoner vil kunne ha særlig alvorlige konsekvenser, f.eks. premature barn, pasienter ved intensivavdeling o.l.
- Gruppe 3 - Forebygge smittespredning til små barn: Barn i førskolealder som er i institusjoner, inkludert barnehager.
Personer som tilhører disse gruppene bør ikke utføre sitt ordinære arbeid eller gå i barnehage mens de har symptomer og før 48 timer etter symptomfrihet. Kontrollprøve anses ikke nødvendig.
Meldings- og varslingsplikt
Ikke meldingspliktig til MSIS. Varsling til kommuneoverlege, Folkehelseinstituttet og andre instanser ved utbrudd eller ved mistanke om overføring med næringsmidler, se Varsling av smittsomme sykdommer.