Inspeksjon og fjerning av intravaskulære katetre
Publisert
Daglig vurdering av indikasjon og infeksjonsrisiko.
Oppsummering av anbefalinger
- Inspiser kateterets innstikksted daglig for å identifisere infeksjonstegn, og palper utenpå bandasjen for å avdekke ev. smerter rundt innstikkstedet. 1A.
- Fjern intravaskulære katetre ved infeksjonstegn eller når kateteret ikke brukes. Dekk innstikkstedet med steril bandasje. 1A
- Ikke skift intravaskulære katetre rutinemessig for å forebygge kateterassosiert infeksjon. 1A
- Informer pasienten om å varsle helsepersonell hvis det oppstår smerter eller ubehag rundt innstikkstedet. 1A
Anbefalingen om daglig inspeksjon av kateterets innstikksted og bandasjer er tilpasset fra to kilderetningslinjer (1,2).
Inspeksjon av innstikksted
Infeksjonsrisiko vil påvirkes av hudflora og ekstravasal infusjon dersom kateterets posisjon endres (1). Det er derfor viktig å sjekke innstikkstedet for infeksjonstegn daglig og fjerne kateteret umiddelbart ved infeksjonstegn, for å unngå videre utvikling av infeksjon (3,4). Ved blodbaneinfeksjon hvor det mistenkes at kateteret er årsak til infeksjonen, er fjerning av kateteret det viktigste behandlingstiltaket (5). Tiltaket bør inngå i en sammensatt tiltakspakke eller sjekkliste (6).
Kontinuerlig vurdering av indikasjon
Vurder daglig om det foreligger indikasjon for kateteret (7,8). Intravaskulære katetre som ikke er i bruk skal fjernes umiddelbart og innstikkstedet dekkes med en steril bandasje. Velfungerende katetre bør ikke skiftes rutinemessig etter fastsatte tidsintervaller, da dette ikke ser ut til å redusere risiko for infeksjoner (1,3,5,9). Kateteret skal skiftes basert på klinisk indikasjon; hvis det ikke fungerer, det er behov for kateter med flere lumen, eller ved tegn på infeksjon. Internasjonale retningslinjer om infeksjonsforebygging ved intravaskulære katetre har oppdatert sine tiltak i tråd med dette (2,4,6,10,11,12,13). Dersom kateteret må skiftes skal det anvendes maksimale sterile barrierer (14).
Pasienten bør oppfordres til å melde fra om smerter og ubehag ved innstikkstedet (1,2,3,6,15,16,17,18). Det er i tillegg anbefalt å utarbeide skriftlig informasjon til pasienten om å være observant på infeksjonssymptomer, følge med på om helsepersonell utfører daglig kontroll av innstikksted, kateter og bandasjemateriell slik det er anbefalt, og gi beskjed hvis anbefalingen ikke følges opp (11).