Infeksjonsforebyggende tiltakspakker
Publisert
Det er påvist at effekten av en tiltakspakke er større enn ved implementering av enkelttiltak.
Oppsummering av anbefalinger
- Infeksjonsforebyggende tiltakspakker for innleggelse, håndtering og fjerning av intravaskulære katetre. 1A
- Infeksjonsforebyggende tiltakspakke settes sammen ut fra lokale behov, og bør inkludere enkelttiltak som er dokumentert effektive. 1A
Infeksjonsforebyggende tiltakspakker bør innføres og inkluderer følgende tiltak:
- daglig vurdering av indikasjon for katetre og umiddelbar fjerning av katetre som ikke er i bruk
- opplæring av helsepersonell, pasienter og pårørende som skal legge inn, håndtere og fjerne intravaskulære katetre
- opplæring av pasienter og pårørende som skal håndtere intravaskulære katetre
- korrekt og adekvat gjennomføring av håndhygiene
- bruk av maksimale sterile barrierer ved innleggelse av sentralvenøse katetre
- huddesinfeksjon ved innleggelse og håndtering av intravaskulære katetre
- valg av optimalt innleggelsessted for katetre
- bruk av sjekkliste for indikasjon og innleggelse av sentralvenøse katetre
Anbefalingene er tilpasset fra to kilderetningslinjer (1,2). Anbefalingene støttes av oppdatert forskning (3,4-16). Utfallsmålene i de første publikasjonene om infeksjonsforebyggende tiltakspakker var effekt av enkelttiltak og ulike opplæringstiltak. I senere publikasjoner/studier er betydningen av den samlete effekten av infeksjonsforebyggende tiltakspakker vektlagt i større grad. Studiene inkluderer barn og voksne, hvor de fleste er utført på pasienter inneliggende på intensivavdelinger.
Infeksjonsforebyggende tiltakspakker
Innholdet i infeksjonsforebyggende tiltakspakker kan variere både med hensyn til hvilke tiltak som er inkludert og hvor mange. Det er etterlevelsen av alle tiltakene samlet som har vist å redusere infeksjonsforekomsten. Innføring av infeksjonsforebyggende tiltakspakker viser at redusert infeksjonsforekomst ble opprettholdt 14 måneder etter implementering, og at effekten av en tiltakspakke var større enn ved implementering av enkelttiltak (11,12,14,17,18,19). En forutsetning for endring av innarbeidede rutiner og prosedyrer er kontinuerlig opplæring, samt kontroll av etterlevelse til alle enkelttiltak i en tiltakspakke (17,20).
Punktlisten over med infeksjonsforebyggende tiltak vurderes som de viktigste og bør være de tiltakene som først implementeres i en infeksjonsforebyggende tiltakspakke. Enkelttiltak i en tiltakspakke bør være dokumentert effektive (1,2,21). Det anbefales å skreddersy tiltakspakken til lokalt behov for å oppnå helsepersonells oppmerksomhet og forståelse av problemet, og for å oppnå adferds- og rutineendring (17). Oppdatert kunnskap viser til flere enkelttiltak som er dokumentert effektive, utover de syv obligatoriske. Slike tiltak er for eksempel:
- Tilgjengelig utstyrspakke for innleggelse av intravaskulære katetre
- Daglig kontroll av innstikkssted med hensyn til infeksjon
- Daglig kontroll av om bandasjen er intakt
- Bandasjeskift innen tidsfrist
- Vurdering av om klorheksidin-impregnerte bandasjer skal brukes på pasienter > 18 år der andre infeksjonsforebyggende tiltak ikke har hatt effekt
- Desinfeksjon av koblinger og treveiskraner med klorheksidinsprit ved til- og frakopling
- Infeksjonsovervåking
- Kontroll av etterlevelse med tilbakemelding til personalet etter implementering av tiltakspakken (audit/feedback) (7,8,10-12,14,19,20,22).