Hopp til hovedinnhold
FHI logo
Fotografi av dusjhode med rennende vann
Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

Forebygging av legionellasmitte hjemme

Artikkel

|

Publisert

Risikoen for å bli smittet av legionellabakterier hjemme er lav, men bakterien kan i noen tilfeller føre til alvorlig lungebetennelse. Her er noen enkle råd for å unngå smitte hjemme.

Hvor finnes legionellabakterier?

Legionellabakterier finnes i innsjøer og fuktige miljøer i naturen, men i så små mengder at de ikke gir sykdom. De kan derimot formere seg til sykdomsfremkallende nivåer, blant annet i vannrør i bygg og i andre innretninger med vann når vanntemperaturen er mellom 20 og 50 °C, særlig hvis vannet er stillestående eller sakterennende. Legionellabakteriene trives i belegg (biofilm) på våte flater, som vannrør.

Slik smitter legionellabakterier

Legionellabakterier smitter ved innånding av små vanndråper (aerosoler) som er forurenset med bakterier. Smitte skjer ikke fra person til person. I noen tilfeller kan legionellabakterien føre til alvorlig lungebetennelse (legionærsykdom). Eldre, røykere og personer med nedsatt immunforsvar er mest utsatt for sykdommen.

Smittekilder for legionellabakterier

Dusjer er den vanligste smittekilden for legionellabakterier i norske hjem.  
Andre smittekilder kan være luftfuktere, utstyr for hagevanning, høytrykksspylere, innendørs fontener som danner vannsprut, boblebad og sprayflasker for vanning av planter.

Råd for å redusere risiko for smitte

Du kan forebygge legionellasmitte hjemme ved å følge disse rådene, som er basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet:

  • Still termostaten på varmtvannsberederen til minst 70 °C.
  • Unngå stillestående vann i rør og tappepunkter. Spyl tappepunktene jevnlig, særlig dusjer.
    • Spyl med kaldt vann på fullt trykk.
    • Hvis tappepunktet er tilkoblet varmtvannet, la vannet renne på fullt trykk til det blir så varmt som mulig, og la det deretter piple ved svakt trykk noen få minutter.
  • Reduser spredning av små vanndråper under spyling ved å holde dusjen under vann, for eksempel i en bøtte, eller spyle rett ned i sluket.
  • Rengjør dusjhoder regelmessig. Bytt dusjhode hvis det er mye belegg som ikke kan fjernes.
  • Rengjør luftfuktere og boblebad jevnlig etter produsentens anvisning.
  • Tøm høytrykksspyleren helt etter bruk.

Krav til boligselskaper

Boligselskaper (borettslag, sameier osv.) må følge kravene i forskrift om miljørettet helsevern. Informasjon om dette finnes i Legionellaveilederen.   

Se også: 

Publisert
Fant du det du lette etter?