Barn og voksne på gårdsbesøk
Artikkel
|Oppdatert
Selv friske dyr har bakterier som kan gjøre oss syke. Et enkelt og godt smitteverntiltak er å vaske hendene etter kontakt med dyr.
Det å være sammen med dyr og lære hvor kjøtt, melk og egg kommer fra, er en positiv opplevelse for mange barn. Mange barnehager og skoleklasser besøker gårdsbruk, zoologiske hager og dyreparker.
Vask hendene etter kontakt med dyr
En viktig smittevei til mennesker er fra dyrenes avføring via hender og videre inn i munnen når man spiser. Det er derfor viktig at du vasker hendene etter kontakt med dyr og før du spiser eller lager mat. Barn er en særlig utsatt gruppe, men de forebyggende rådene gjelder for både voksne og barn.
Mange barn dropper håndvasken dersom de ikke ser at hendene er skitne. I dagligtale bruker vi ofte begreper som «skitten» versus «ren». Det kan dermed være utfordrende for et barn å fullt ut forstå betydningen av et budskap om håndvask. For å unngå at barn blir syke for eksempel etter å ha klappet geiter eller kjælt med lam, må man passe på at de alltid vasker hendene. Dette er særlig viktig før måltider. Matservering og spising bør legges til områder hvor dyrene ikke har adgang. Det er de voksne som har ansvaret for at barna vasker hendene, men forholdene bør være lagt til rette slik at håndvask er enkelt å få til.
Slik vasker du hendene:
- Skyll hendene i varmt vann
- Vask med såpe i ca. 15 sekunder
- Skyll hendene i varmt vann
- Tørk med rent håndkle eller tørkepapir
Upasteurisert melk/upasteuriserte melkeprodukter
Besøkende bør ikke drikke/smake på upasteurisert melk eller mat laget av slik melk, fordi disse produktene kan inneholde sykdomsfremkallende bakterier. Vitenskapskomiteen for Mattrygghet har gjort en risikovurdering som konkluderer med at det er høy risiko for smitte knyttet til inntak av melk og fløte som ikke har vært varmebehandlet eller pasteurisert.
Dersom upasteuriserte melkeprodukter tilbys, bør de besøkende som skal spise eller drikke dette informeres om risikoen for smitte. Siden barn er ekstra utsatt for smitte med for eksempel giftproduserende varianter av bakterien E. coli (EHEC), og ikke selv kan ta stilling til risiko for sykdom, anbefaler vi at barn ikke tilbys slike produkter. Barnehager og andre institusjoner som drar på gårdsbesøk med barn bør avklare disse spørsmålene med barnas foresatte før gårdsbesøket.
Sykdommer som kan smitte fra dyr til mennesker i Norge
Dyra i Norge har lav forekomst av smittsomme sykdommer. I artikkelen Smitte fra dyr, forekomst og risiko kan du lese mer om de smittsomme sykdommene vi regner det er en mulig risiko for å smittes med i Norge. Dette gjelder både ved besøk på norske gårder, kontakt med ville dyr og med kjæledyr.