Hopp til hovedinnhold
FHI logo
Nærbilde av virus
Colourbox

Resistensovervåkning av hepatitt C-virus

Artikkel

|

Publisert

Som ledd i overvåkningen av antiviral resistens, skal det tas prøve til resistensbestemmelse av hepatitt C-virus (HCV) fra alle pasienter med nyoppdaget HCV-infeksjon i Norge, herunder re-infeksjon etter vellykket behandling.

Verdens helseorganisasjon har fremmet et mål om å eliminere hepatitt C-relatert sykdom som folkehelseproblem innen 2030, der behandling med antivirale midler mot hepatitt C-virus (HCV) er en sentral del av strategien. Den norske regjering har fulgt opp WHOs mål med en nasjonal strategi for HCV (2018-2023).

Formålet med overvåkningen er å kartlegge forekomst, utbredelse og endringer av resistens mot antiviralia, og dermed skaffe kunnskapsgrunnlag for å forebygge utvikling av antiviral resistens. Videre kan et slikt overvåkningsprogram danne grunnlag for norske retningslinjer for resistenstesting, og være et verktøy for å overvåke og justere norske behandlingsanbefalinger.

Det oppfordres til at det sendes inn prøver fra alle pasienter med nyoppdaget HCV-infeksjon, herunder re-infeksjon etter vellykket behandling. Det bes om at det sendes inn 1 ml EDTA-plasma eller serum merket “HCV resistensovervåkning” til FHI. For nærmere beskrivelse om forsendelse og svartid, se artikkel om hepatitt C-virus (HCV) helgenomsekvensering inkludert resistensbestemmelse og genotyping.  

Det er utarbeidet spesialremisse for prøve til nasjonal overvåking av antiviral resistens (helgenomsekvensering) ved nyoppdaget hepatitt C-infeksjon eller -reinfeksjon. 

I tillegg til at resultat av resistensundersøkelse og genotyping inngår i den nasjonale resistensovervåkningen, vil alle prøver besvares individuelt til rekvirent og dermed bidra til et bedre klinisk beslutningsgrunnlag.

Publisert
Fant du det du lette etter?