Sykehus: Prevalensundersøkelser av helsetjenesteassosierte infeksjoner og antibiotikabruk i sykehus, NOIS-PIAH
Artikkel
|Oppdatert
Informasjon til helsepersonell om hva som overvåkes, når og hvordan undersøkelsene skal gjennomføres, datainnlevering og resultatrapporter (PIAHnett).
Sykehus er pålagt å delta i de nasjonale prevalensundersøkelsene av helsetjenesteassosierte infeksjoner og antibiotikabruk i henhold til Forskrift om Norsk overvåkingssystem for antibiotikabruk og helsetjenesteassosierte infeksjoner (NOIS-registerforskriften).
Prevalensundersøkelser i sykehus i 2025
Undersøkelsestidspunkt |
Innleveringsfrist |
21. mai |
27. juni |
5. november |
12. desember |
Frivillige undersøkelsestidspunkt:
- 5. februar
- 3. september
De frivillige undersøkelsestidspunktene stenges for innlevering av data en måneds tid før etterfølgende nasjonale undersøkelse.
Datainnlevering og resultatrapporter (PIAHnett)
Data fra prevalensundersøkelsene skal leveres til Folkehelseinstituttet ved hjelp av vårt internettbaserte dataverktøy, PIAHnett. Det er kun helsepersonell (registrert i HPR-registeret) som får tilgang til PIAHnett, og pålogging krever enten MinID, BankID, Buypass eller Commfides.
Helsepersonell kan registrere data manuelt eller importere dem i en xml-fil i PIAHnett. Import av xml-filer krever at sykehusets infeksjonsmodul (del av elektronisk pasientjournal) er tilrettelagt for dette, og at filene har korrekt xml-format. Du finner mer informasjon om import av xml-filer i PIAHnett under Teknisk informasjon nedenfor.
For å få tilgang til mer enn ett sykehus i PIAHnett, må du henvende deg til Folkehelseinstituttet. Slik utvidet tilgang gis kun til helsepersonell med tjenstlige behov, for eksempel smittevernleger med ansvar for mer enn ett sykehus. Utvidet tilgang kan fås ved å sende en e-post til prevalens@fhi.no og oppgi:
- Navn, tittel/funksjon og arbeidssted
- Hvilke sykehus du ønsker tilgang til
I PIAHnett kan helsepersonell også hente resultatrapporter fra eget sykehus, samlede resultater fra eget helseforetak, eget regionale helseforetak og nasjonalt.
Nasjonale resultater fra prevalensundersøkelsene i sykehus finner du i:
Dette registreres i undersøkelsene - registreringsmal
Prevalensundersøkelsene består av to deler, én hvor noen utvalgte helsetjenesteassosierte infeksjoner registreres og én hvor all systemisk bruk av antibiotika registreres.
I sykehus registreres helsetjenesteassosierte infeksjoner av følgende type:
- Urinveisinfeksjon
- Nedre luftveisinfeksjon
- Infeksjon i operasjonsområdet
- Blodbaneinfeksjon
I antibiotikadelen av undersøkelsen registreres all systemisk bruk (ikke bare bruk knyttet til de fire typene helsetjenesteassosierte infeksjoner). Antibiotika er definert som:
- Antibakterielle medikamenter (inkl. metenamin)
- Antimykotika
- Enkeltmedikamentene vankomycin, fidaksomicin, metronidazol og rifampicin
En fullstendig beskrivelse av prevalensundersøkelsene i sykehus finner du i NOIS-PIAH – Registreringsmal for sykehus
Merk:
I 4. kvartal 2019 skal fortsatt antall opererte siste år inkluderes ved implantatkirurgi. Deretter som beskrevet i registreringsmalen.
Definisjoner - enhetlig registrering
For at forekomsten av infeksjoner skal kunne sammenlignes over tid og mellom sykehus, må overvåkingen være enhetlig. Alle sykehus skal derfor benytte samme definisjon av helsetjenesteassosierte infeksjoner og av de ulike typene helsetjenesteassosierte infeksjoner (kasusdefinisjoner) som registreres.
EU-kommisjonen fastsatte i 2012 at det ved rapportering av smittsomme sykdommer til det europeiske nettverket skal benyttes kasusdefinisjoner utarbeidet av European Centre for Disease Prevention and Control. Folkehelseinstituttet leverer data fra de nasjonale prevalensundersøkelsene til det europeiske nettverket. Følgelig skal de europeiske definisjonene benyttes i prevalensundersøkelsene i sykehus:
- Norsk oversettelse av de europeiske definisjonene som inngår NOIS (november 2019), pdf
- Fullstendig engelsk versjon av kasusdefinisjonene av smittsomme sykdommer fra European Centre for Disease Prevention and Control (2018), pdf
Frem til 2014 ble det benyttet definisjoner utarbeidet av Centers for Disease Control and Prevention i USA i prevalensundersøkelsene i sykehus.
Teknisk informasjon
Informasjonen er primært beregnet for leverandører av elektroniske pasientjournaler og it-personell i sykehus. Nedenfor finnes informasjon om tekniske detaljer nødvendige for å kunne utvikle og produksjonssette løsninger som skal kunne samhandle med PIAHnett. Kodeverket oppdateres ved årsskiftet.