Parasitter i drikkevann
Oppdatert
I drikkevann kan det finnes parasittiske encellede organismer, såkalte protozoer. De har det til felles at de overlever i tarmsystemet hos mennesker og dyr og blir spredt med avføring, slik at de kan bli overført til drikkevannet og infisere videre. Mange protozoer kan smitte via både mat og vann.
Cryptosporidium
Cryptosporidium er en familie encellede organismer som har forårsaket store vannbårne utbrudd. S særlig C. hominis og C. parvum kan gi infeksjoner hos mennesker. Oocyster, som er et robust overlevelsesstadium, produseres i tarmen hos dyr eller mennesker og blir skilt ut med avføringen. Oocystene kan smitte både direkte og indirekte via drikkevann og badevann, og vanningsvann kan være kilde til kontaminering av grønnsaker.
Oocyster av Cryptosporidium er til stede over alt i miljøet, og kan finnes i vannforekomster som er påvirket av fekal forurensning [1]. Sannsynligvis finnes de i lav konsentrasjon i de fleste vann og vassdrag i Norge. Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) konkluderer med at de fleste norske vannverk har vannbehandling som er effektiv mot Cryptosporidium [2].
Parameteren Clostridium perfringens er en indikator for Cryptosporidium.
Eksponering
Til vanlig er det liten risiko for at drikkevannet inneholder oocyster fra Cryptosporidium. Forurensningshendelser kan øke risikoen.
Helseeffekter
Infeksjon med Cryptosporidium kan føre til diaré. Sykdom er som regel selvbegrensende, men hos barn som ennå ikke har utviklet tilstrekkelig immunforsvar, og hos personer med nedsatt immunforsvar, kan sykdommen bli mer alvorlig.
Entamoeba histolytica
Amøben Entamoeba histolytica er den vanligste patogene protozoen i verden. Parasitten finnes i alle klimasoner, men er mer utbredt i tropiske og subtropiske strøk. Mennesker er reservoar, og den skilles ut i avføringen [1]. Omfanget av Entamoeba i norsk drikkevann, eller omfanget av smitte, er ikke kjent, men smitte i industrialiserte land er relativt lav. De fleste tilfellene av amøbedysenteri er importtilfeller.
Eksponering
Sannsynligvis ikke særlig utbredt i norsk drikkevann pga. utstrakt bruk av UV-desinfeksjon i vannbehandlingen. Smitte via vann er imidlertid påvist, og cystene er relativt motstandsdyktige mot klor [1].
Helseeffekter
Forårsaker diarésykdom (amøbedysenteri), leversykdom eller kronisk infeksjon uten tydelige symptomer. De fleste tilfellene er asymptomatiske [1].
Giardia
Giardia er en av de vanligste årsakene til vannbårne utbrudd på verdensbasis. Parasitten forekommer i alle land, og er spesielt utbredt i tropiske områder. Kun G. lamblia, også kalt G. duodenalis eller G. intesinalis, smitter mennesker og varmblodige dyr. I 2004 forårsaket G. lamblia rundt 6 000 sykdomstilfeller i Bergen. Årsaken til smitten var akutt fekal forurensning av en vannkilde etter en periode med kraftig nedbør [3]. Giardiacyster er mer motstandsdyktige enn koliforme bakterier mot klor, men inaktiveres ved UV-bestråling [1].
Eksponering
En vurdering av Vitenskapskomitteen for mat og miljø (VKM) viste at selv om Giardia er blitt påvist i råvannskilder i Norge, er forekomsten lav og det er liten risiko for sykdom med denne parasitten der drikkevannet blir behandlet med effektive desinfeksjonsmetoder [2].
Helseeffekter
Infeksjoner i mage-tarmsystemet som forårsaker diaré. Noen tilfeller kan være asymptomatiske [1].
Mikrosporider
Flere arter av mikrosporider kan infisere mennesker, først og fremst hos mennesker med aids, men det er også påvist hos immunfriske. Tilfeller er rapportert fra hele verden. Opphavet til patogene mikrosporider er lite kjent. Avføring er sannsynlig kilde, og sporer kan også skilles ut med urin og spytt. Lite er også kjent om smitteveien. Sammenhengen med drikkevann er uklar, men kan ikke utelukkes. På grunn av manglende opplysninger om følsomheten for desinfeksjonsmidler (klor og UV) er det usikkert om E. coli er egnet som indikator for mikrosporider [1].
Eksponering
Omfanget av mikrosporider i drikkevann er lite kartlagt. Siden kunnskapen om smitteoverføring også er begrenset er det uklart om drikkevann er en betydelig smittekilde [1].
Helseeffekter
Hos aidspasienter og andre immunsupprimerte er enterittinfeksjon med påfølgende dehydrering og vekttap alvorlig. Infeksjoner hos friske er lite uttalt og gir sannsynligvis ingen eller milde symptomer [1].
Toxoplasma gondii
Denne protozoen forårsaker toksoplasmose. Den har katt som endevert og de fleste virveldyr som mellomvert og er utbredt i hele verden. Oocyster fra tarmene hos infiserte katter skilles ut med avføringen. Fordi katteavføring sjelden føres direkte ut i vann er ikke vann en viktig smittevei. Smitten kan imidlertid føres ut i vassdrag med overvann etter regnskyll. Når andre dyr eller mennesker får i seg oocystene ender de opp som «sovende cyster» i muskler og hjernevev [1].
Eksponering
Forurenset drikkevann har blitt påvist som en kilde til utbrudd av toksoplasmose, men lite er kjent om effekten av vannbehandling på Toxoplasma. Klor er trolig ikke effektivt mot oocyster, men UV-bestråling har vist seg å være effektivt [1].
Helseeffekter
Som oftest asymptomatisk. Kan gi influensalignende symptomer hos enkelte. Cyster kan reaktiveres hos immunsupprimerte mennesker, og kan da være dødelig [1].