Virus i drikkevann
Oppdatert
Adonevirus
Adenovirus er vanlig i naturen, og infiserer pattedyr, fugler og amfibier. Viruset kan finnes i høyt antall i avføringen til mennesker og er funnet i avløpsvann, råvannskilder og drikkevann over hele verden. Infeksjoner kan forårsake blant annet luftveisplager og gastroenteritt. Siden viruset er påvist i drikkevann, og er en kjent patogen, har det betydning for vannhygienen. Omfanget av vannbåren sykdom med adenovirus er imidlertid ukjent.
Adenovirus er motstandsdyktig mot enkelte vannbehandlingsprosesser og UV-bestråling. God beskyttelse av vannforsyningssystemet mot forurensning av avløpsvann er viktig for å forebygge adenovirusinfeksjoner [1].
Enterovirus
Enterovirus er en vanlig årsak til infeksjoner hos mennesker og kan gi varierte symptomer. Kilden til enterovirus er i avføringen til infiserte mennesker, og de finnes i høyt antall i avløpsvann, vannkilder og i vannforsyningssystemer. Vanligste smittevei er antatt å være kontaktsmitte og inhalasjon. De fleste infeksjonene er asymptomatiske, men de som er infisert vil skille ut viruset i avføringen. Det er antatt at enterovirus er av stor betydning i vannforsyningssystemer, men omfanget av infeksjoner fra drikkevann er ukjent.
Virus er generelt kjent for å ha en større motstandsdyktighet mot desinfeksjonsmidler enn bakterier og E. coli er derfor ikke en pålitelig indikator for forekomst for enterovirus i behandlet vann. God beskyttelse av vannforsyningssystemet mot forurensning av avløpsvann er viktig for å forebygge mot enterovirusinfeksjoner [1].
Hantavirus (musepest)
Hantavirus har smågnagere som sin naturlige vert. Hantavirus forårsaker sykdommen nephropatia epidemica, også kalt musepest. Smitteveien er lite kartlagt, men direktekontakt med smågnagere er sannsynligvis av størst betydning. Det tyder på at noe smitte kan være vannbåren [2].
Hepatitt A
Smitte av hepatitt A (HAV eller smittsom gulsott) gjennom infisert drikkevann er godt dokumentert, og tilstedeværelse av HAV i drikkevann kan innebære en stor helserisiko. I Norge er hepatitt A uvanlig og de fleste som blir syke smittes i utlandet. God beskyttelse av vannforsyningssystemet mot forurensning av avløpsvann er viktig for å forebygge mot HAV, i tillegg til desinfeksjon med UV-desinfeksjon eller klorering [1].
Norovirus
Norovirus forårsaker svært smittsom gastroenteritt og er ofte årsak til utbrudd i Norge. Norovirus smitter mellom mennesker og skilles ut i store mengder i avføring og oppkast ved sykdom. Viruset kan derfor forekomme i vannkilder ved fekal forurensing fra kloakk eller ved skader på ledningsnettet som fører til innsug av kloakk. Vannbåren smitte kan forekomme [3].
Rotavirus
Rotavirus er påvist i drikkevann [4]. Vannbåren smitte regnes ikke som den vanligste smitteveien for rotavirusinfeksjoner, men rotavirus i vannforsyningen utgjør likevel en potensiell helserisiko [5]. Barn er mest utsatt for rotavirusinfeksjoner og rotavirusvaksine er en del av barnevaksinasjonsprogrammet.