Marker og ormer i drikkevann
Oppdatert
Det er først og fremst rundmarker og flatmarker som er parasittiske hos mennesker. Med noen få unntak er behandlet drikkevann ikke en vanlig smittevei for marker. Bedret hygiene og leveranse av trygt drikkevann gjør at marksykdommer er sjeldne i industrialiserte land. Marker kalles også helminter, etter det greske ordet for orm.
Rundmark (nematoder)
Rundmark kan finnes i vannforekomster, og i noen tilfeller kan de komme uskadet gjennom vannbehandling og overføres til drikkevannet [1]. De fleste nematodene er harmløse og forårsaker ikke vannbåren sykdom, men de kan gjøre vannet uappetittlig. De kan også være bærere av patogene bakterier. Det er ikke kjent hvor mye rundmark som finnes i norsk drikkevann, men innholdet er generelt lavt i godt behandlet drikkevann med lav turbiditet [2].
Ikter (trematoder)
Fasciola spp. er en gruppe ikter som har vært kjent for å kunne overføres med drikkevann, men mat er vanligste smittekilde. F. hepatica, stor leverikte, finnes hos norsk buskap. Infiserte mennesker kan få infeksjoner i galleblæren og leveren, men utvikler som regel ikke symptomer. Filtrering i vannbehandlingen fjerner som regel iktene [2].
Bendelmark (cestoder)
Bendelmark, eller bendelorm, kan infisere tarmsystemet hos mennesker. Mat er vanligste overføringsmåte. Det kan tenkes at man kan få i seg egg fra urent vann, men det er svært lite sannsynlig at det skjer i Norge, og bendelmark er også generelt uvanlig i Norge.