Hvorfor overvåker FHI resistente mikrober?
Publisert
Antimikrobiell resistens (AMR) er en global helsetrussel. Hvis dagens utvikling med økende AMR mange steder i verden fortsetter, kan det få alvorlige konsekvenser også for nordmenns helse.
Overvåking av resistente bakterier og sopp er viktig for å støtte helsemyndigheter, smittevernpersonell og andre i å få oversikt over forekomst av og utbrudd med disse mikrobene. Det gir grunnlag for å vurdere de tiltakene vi har for håndtering av resistente mikrober og for å iverksette nye tiltak. Overvåkingsdata inngår som en viktig kunnskapskilde når Folkehelseinstituttet publiserer faglige håndbøker og gir anbefalinger om smitteverntiltak for håndtering av antibiotikaresistente bakterier og sopp.
Antibiotikaresistente bakterier og sopp er normalt ikke mer sykdomsfremkallende enn de som er følsomme for antibiotika eller antimykotika, men de er ofte vanskeligere å behandle. Infeksjoner med resistente bakterier og sopp kan gi komplikasjoner i form av økt sykelighet og død. Økende antibiotikaresistens gjør medisinsk behandling som kirurgi og kreftbehandling mer risikabel fordi det blir vanskeligere å forebygge og behandle infeksjoner. Dersom resistente bakterier og sopp etablerer seg i miljøet i helseinstitusjoner, eller rutiner for å forhindre smitte mellom pasienter ikke er på plass, er det fare for at pasienter kan bli smittet under oppholdet. Dette er viktige grunner for at det anbefales omfattende tiltak for å hindre spredning av resistente bakterier og sopp i helsetjenesten.
Clostridioides difficile-infeksjoner (CDI) er inkludert i overvåkingsdataene selv om disse bakteriene ikke alltid er antibiotikaresistente, fordi CDI ofte er forårsaket av bruk av bredspektrede antibiotika og kan derfor være en indikator på økende antibiotikabruk. Overvåking av CDI kan også gi data som kan brukes til å forbedre kvaliteten på helsetjenestene ved å iverksette tiltak som reduserer risikoen for smitte blant pasientene.