Maskeringstege
Oppdatert
I varmere strøk finnes maskeringstegen (Reduvius personatus) utendørs, men i Norge er den nesten utelukkende funnet i hus, oftest på loft og i skap. Den er lyssky og gjemmer seg om dagen. Bestanden i et hus blir aldri stor og bare enkelte individer blir funnet.
Biologi
Maskeringstegen (Reduvius personatus) tilhører familien rovteger, Reduviidae. Det er en stor tege, 1,5-2 cm lang som voksen. Kroppen har en flat overside. Antennene er lange og tynne. Fargen er brunsvart hos voksne. Stikksnabelen er kort, kraftig og treleddet. Vingene er velutviklet og de voksne maskeringsteger flyr godt. Ungestadiene, nymfene, er vingeløse.
Nymfenes evne til å maskere eller kamuflere seg med støv og rusk, har gitt arten navn. Støvet fester seg i et klebrig, oljeaktig sekret over hele kroppen og gir tegen utseende av en grå, vandrende støvdott.
Hunnen legger opptil 200 egg spredt på sine tilholdssteder. Utviklingen av ungene går langsomt og tar ved normal værelsestemperatur ca. 1 år.
Maskeringstegen er rovdyr som lever av å suge ut andre insekter som støvlus, møllarver, veggedyr osv. De kan sulte i månedsvis når næringstilgangen er dårlig. Det opplyses at den kan stikke mennesker, men det er sjelden. Stikkreaksjonen kan bli meget sterk fordi tegen sprøyter inn fordøyelsesenzymer som kroppen kan reagere allergisk mot.
Bekjempelse
Det er ingen grunn til å bekjempe dette insektet.