Husfly
Oppdatert
Larvene til husfly, som er en sommerfugl i familien nattfly, finnes ofte i boliger, staller og andre uthus. Disse gjør ingen skade, men mange lurer på hva det er. Arten lever i utgangspunktet utendørs, men larven kan spise høy til tørk både ute og inne. Den trekker også ofte inn i bolighus om høsten.
Utseende
Voksent husfly (Caradrina clavipalpis) er et middels stort og kraftig nattfly (Noctuidae) med et vingespenn på omtrent 30 mm. Forvingene er avrundet trekantet og gråbeige av grunnfarge, men fargen varierer innen utbredelsesområdet fra lys til mørk gråbeige. De har mer eller mindre tydelige mørke fargetegninger i form av flekker, ring- og nyremerker og mørke sikksakk-tverrstreker. Bakvingene er hos hannen hvite og lett gjennomskinnelige. Hos hunnen er årene i bakvingene brunlig bestøvet og ytterkanten mørkt bestøvet.
Eggene er lysegule, halvkuleformede og har 35 lengdestriper. Kort tid før klekking blir øvre tredel av egget rødlig farget.
Larven varierer i farge fra grå til grønnlig eller rødlig. Den blir opptil 2,5 cm lang. Hodet er brunt og forholdsvis lite.
Puppen er rødbrun. På bakendespissen har den fire lange, krumme børster. Puppen ligger i en slags kokong av spinn og ulike partikler.
Forekomst
Husflyet er utbredt i Europa, Midt-Østen, Afghanistan og Nord-Afrika. I Norge er arten vanlig nord til Lofoten.
Larven er polyfag og spiser utendørslevende planter som vassarve, løvetann, groblad og klokkeblomster. Den kan også spise tørt plantemateriale som høy, frø, korn og mel, og forekommer ofte i høy til tørk utendørs og i stall og uthus. Larvene kan trekke inn i hus om høsten der de overvintrer. I Danmark er det vanlig at larvene utvikler seg i stort antall i nylagte stråtak. Arten profiterer derfor på menneskeskapte miljøer, og forekommer oftest i kulturlandskap og ved bebyggelse.
Voksne husfly observeres også hovedsakelig ved bebyggelse, spesielt i nærheten av steder der det lagres høy. Voksne er nattaktive, blir tiltrukket av lys og kan påtreffes utendørs hele sommeren. Av og til ser man dem også på dagtid. Innendørs kan man observere voksne allerede i februar-mars, gjerne ved vinduene.
Folkehelseinstituttet får fra tid til annen tilsendt husflylarver for identifisering. Høsten og vinteren 2006-2007 og 2018-2019 ble det mottatt flere innsendte prøver enn normalt.
Livssyklus
I Norge er det vanlig med én generasjon i året hos husfly. De voksne forekommer hovedsakelig fra mai-september. Eggene legges på forsommeren. Larvene vokser utover sommeren og høsten, og de overvintrer i et spinn innvevd med forskjellige partikler gnagd fra underlaget som en slags kokong.
Skade
Husfly regnes ikke som noe skadedyr. Noen kan synes det er ubehagelig å finne larver innendørs. De kan spise litt brødsmuler inne og forsyne seg av ulike materialer ved kokonglaging, men dette regnes ikke som noen skade. Arten er blitt mindre vanlig de senere årene fordi dens levesteder utendørs er blitt redusert.
Bekjempelse
Larver som kommer inn kan plukkes opp for hånd og bæres ut. Andre bekjempelsestiltak er ikke nødvendig.