Tobakksbille
Oppdatert
Tobakksbille er et tropisk insekt som ofte kommer til Norge, bl.a. med importert krydder og andre tørre matvarer. Fordi den krever høy temperatur og fuktighet for sin utvikling, blir den sjelden en vedvarende plage i norske boliger.
Utseende
Tobakksbillen (Lasioderma serricorne) er 2-4 mm lang, eggformet og ensfarget brungul til rødbrun (1). Antennene er sagtakkete og ryggsiden glatt, dette i motsetning til den liknende brødbillen som har antenner med tre lange endeledd og stripete dekkvinger. Hele kroppen til tobakksbille har spredte, gyldne, utstående hår. Sett fra siden er den "lutrygget" i den forstand at hodet vender nedover under ryggen. Larven til tobakks-billen er som ferdig utviklet ca. 4 mm lang og gulhvit med krum kropp. Hode og bein er lysebrune. Billen hører med til familien borebiller (Anobiidae).
Utbredelse
Tobakksbillene stammer trolig fra Afrika (2), men har spredt seg over hele verden med mennesket (1). I nordlige områder som Norge kan den kun formere seg innendørs. Den er funnet over hele landet, og er blant våre 20 vanligste skadedyr, basert på antall prøver innsendt til Folkehelseinstituttet. Tobakksbillen er et av de eldste skadedyr man kjenner. Døde biller ble funnet i faraoen Tut-ankh-Amons grav i Egypt, som da den ble åpnet i 1922 hadde vært forseglet i over 3200 år.
Skade
Foruten tobakk kan tobakksbillen leve på en rekke ulike tørre matvarer, krydder og nytelsesmidler (1). Eksempler er chilipepper, paprika, kakao, tørkete medisinplanter, ris, rosiner, soltørkete tomater, tørket fisk, dyrefôr og ulike kornvarer. Tobakksbillen har en enestående evne til å bryte ned giftstoffer takket være mikroorganismer i tarmen (2). Selv på pyretrumplanter, som i utlandet brukes til å ekstrahere insektmidler, kan den gjøre skade. Alle andre insekter ville dødd av å spise disse plantene. Den er også flere ganger funnet spisende på trolldeigfigurer som inneholder over 30 % salt. Størst skade gjør tobakksbillen i tobakksindustrien, men også museer, spesielt botaniske med herbarier, er utsatt. På sin jakt etter mat kan de noen ganger gnage gjennom bøker, lær, treverk og tekstiler, men slike skader er ikke rapportert fra Norge.
Reproduksjon
Hunnen legger ca. 30 – 40 egg over en periode på ca. to-sju uker (2). Utviklingstiden er sterkt temperaturavhengig. Larvene liker best høy luftfuktighet der optimale forhold er 70% relativ fuktighet. Under 20 °C stopper utvikling opp, og hurtigst går den ved 35 °C. Under normalt varme forhold klekker eggene etter 6 til 10 dager. De fire larvestadiene varer i til sammen 5 til 10 uker, og deretter forpupper larven seg i en spunnet kokong. Det fjerde larvestadiet kan imidlertid, hvis temperaturen er lav, gå inn i "overvintring", men den må fortsatt ikke ha temperaturer under 7 °C. Etter 2 til 3 uker klekker den voksne billen, som kun lever i 3 til 4 uker. Hele livssyklus fra egg til voksen tar således ca. 50 – 100 dager. Under optimale temperatur-, fuktighets- og næringsforhold kan billen ha seks generasjoner i året. Tobakksbillene er flinke til å fly dersom temperaturen er over 18 °C. De er mest aktive om kvelden og tidlig på natten, og de flyr ofte mot lys.
Forebygging
Svært mange av angrepene i norske hjem skyldes at folk har kjøpt med seg krydder i løs vekt fra Middelhavslandene. Spesielt "billig safran" (som aldri er ekte safran) har vært godt representert. Det kan derfor være fordelaktig å fryse slike varer ved hjemkomst.
Store matvarelagre og herbarier er trygge hvis lagringstemperaturen er under 18 °C. I tobakksindustrien og der kaldlagring ikke er mulig, kan bestanden av biller overvåkes med feromonfeller, som tiltrekker biller til klisterfeller eller andre felletyper.
Bekjempelse
Der billen opptrer i private hjem, er det behov for å finne kilden til forekomsten. Det er ikke bare i matskapet at billene kan finne næring siden tørkete blomster, døde insekter, trolldeigfigurer og bast, kan være angrepet. Gjenstander og matvarer kan fryses som behandling (3) da f.eks. alle stadier av billene dør etter ett døgn i fryseboks ved -18 °C. Varmebehandling med temperaturer på over 60 °C, for eksempel i badstue, gjør samme nytte. Etter fjerningen av angrepet mat kan gjerne matskap støvsuges, og da er det viktig å destruere innholdet i støvsugerposen etterpå, f.eks. ved frysing, slik at dyr ikke kan rømme derfra. Plassering av nye risikoutsatte matvarer i tette plastposer eller bokser i en måneds tid vil hindre at unnslupne biller formerer seg på nytt. Alternativt kan utsatte varer oppbevares i kjøleskap eller utendørs hvis været er kjølig. Alle stadier til tobakksbille dør etter 16 dager ved 2 °C eller 7 dager ved -4 °C. For å hindre nye angrep, kan man med fordel sette ut en lett tilgjengelig skål med rosiner eller annen tørr mat der billene vil legge sine egg. Denne fryses så etter noen dager, samtidig som en ny skål settes ut. Samtidig dreper man de billene man måtte se rundt i huset. Angrepet er vanligvis relativt enkelt å slå tilbake, uten å bruke insektgift. Det er spesielt viktig å unngå å bruke insektgift i matskap eller på andre steder der denne kan komme i kontakt med mennesker, siden disse stoffene kan være helseskadelige.
I berørte industrilokaler er varme- eller kuldebehandling gode tiltak mot tobakksbille. Massefangst ved hjelp av feromonfeller kan også vært effektivt (3). Dersom det er behov for å bruke insektmidler, har larvemidler med metopren som virkestoff vist seg mer effektive enn for eksempel permetrin, som billene kan være resistente mot. Også på slike lokaliteter er det viktig å være varsom med å bruke insektmidler slik at disse i minst mulig grad kommer i kontakt med mennesker.