Rismelbille og kastanjebrun melbille
Oppdatert
Rismelbille og kastanjebrun melbille er to små billearter i familien skyggebiller. De lever kun innendørs i Norge og forekommer ofte på korn- og melvarer i møller, bryggerier og næringsmiddelfabrikker samt i husholdninger. Angrepne melvarer får en sterk karakteristisk lukt og gjør de ubrukelig til mat.
Utseende
Rismelbille (Tribolium confusum) og kastanjebrun melbille (Tribolium castaneum) har veldig likt utseende (både larver, pupper og voksne), livssyklus og levested. De voksne billene har en lengde på 2,5-4 mm, og fargen er rødbrun. Antennene til de to artene er noe ulike. Rismelbillen har gradvis fortykkete antenner uten skarpt avgrenset kølle, mens kastanjebrun melbille har 3-leddet kølle ytterst på antennen.
Larvene er først hvite, senere gulbrune med brunt hode og har et par små, krumme horn på siste bakkroppsledd. Den nyklekte larven er ca. 1 mm, men i siste stadium kan larvene bli opptil 6 mm lange (1,2).
Livssyklus
Lengden på livssyklusen til rismelbille og kastanjebrun melbille er avhengig av flere faktorer, blant annet næringskilde, temperatur og fuktighet. Den optimale temperaturen for utvikling er 28-33 °C. Hunnen til begge artene kan legge flere hundre egg i løpet av livet. Eggene legges på næringsmidlene som billene lever i, og dekkes av et lag små partikler (for eksempel mel) slik at de er vanskelige å se. Etter ca. en uke klekker eggene, og larven utvikler seg i næringskilden der de gjennomgår mellom 5 og 18 larvestadier før de forpupper seg (1,3,4). Utviklingstiden fra egg til voksen bille er ved 20 °C 193 dager og ved 30 °C 42 dager. Ingen av artene klarer å gjennomføre livssyklusen ved en konstant temperatur under 17 °C eller over 35,5 °C (4,5).
Begge artene kan formere seg gjennom hele året i oppvarmete bygninger. Det kan utvikles 3-5 generasjoner per år avhengig av blant annet temperatur og næringsgrunnlag, og ved gunstige forhold kan derfor bestanden av biller øke til store mengder. Levetiden til voksen kastanjebrun melbille varierer i gjennomsnitt fra 130-198 dager mellom 18-29 °C (6), men noen voksne biller kan leve i mer enn tre år (1).
Levested
Rismelbille og kastanjebrun melbille er utbredt over det meste av verden og spres ved transport av matvarer. I Norge er klimaet for kjølig til at de kan overleve utendørs, men de er vanlige innendørs over hele landet.
De to billeartene er tilpasset til å leve i tørre miljøer. De er vanlig i møller og siloer samt bakerier og private hjem der de er spesielt kjent for å ødelegge mel. Billene er også knyttet til andre matvarer som kornblandinger, nøtter, tørket frukt, krydder, erter, bønner, sjokolade og dyrefôr. For å utnytte kornpartikler, er billene avhengig av at frøkappen skades (1,2).
Kastanjebrun melbille kan fly korte distanser ved temperaturer over 25 °C (7), men det har ikke blitt observert at rismelbillen flyr, selv om den har vinger (1,2).
Skadebilde
Rismelbille og kastanjebrun melbille forurenser matvarene de oppholder seg i med ekskrementer, døde individer, larverester og annet avfall. Ved angrep blir melet grått, får en ubehagelig lukt og smak og mugner raskere enn vanlig. Dette gjør at varene blir ubrukelige som menneskeføde. Billene har en stor evne til å trenge seg inn i små sprekker, og kan spre seg hurtig i for eksempel et kolonialvarelager (1,2,4).
Angrep kan fort bli store ettersom disse melbillene har en meget høy populasjonsvekst der en hunn kan legge flere hundre egg (8).
Forebygging og bekjempelse
Forebygging og bekjempelse i husholdninger
I private husholdninger vil oppbevaring av matvarer i tette beholdere, slik som glass eller solide plastikkbeholdere med lokk, virke forebyggende mot angrep av rismelbille og kastanjebrun melbille. Oppbevaring av matvarer i kjøleskap vil forhindre at billene kan formere seg. Videre er rengjøring av lagringsplasser for næringsmidler viktig (2).
Får man billene inn i private boliger, bør man undersøke alle matvarer som kan være infiserte, slik som kornprodukter, dyrefôr, nøtter, fuglefrø og krydder. Infiserte matvarer kan legges i en tett beholder og kastes eller legges i fryseren i minst et døgn ved -10 °C eller lavere (9). Varmebehandling der matvarer når 50 °C i 35 minutter vil også ta livet av alle stadiene (10). Melbiller kan overleve på små mengder med mel, og infiserte skap og skuffer bør støvsuges grundig gjentatte ganger over en periode slik at ikke omstreifende biller kan starte et nytt angrep. Etter støvsuging bør støvsugerposen kastes (1, 2). Det er ikke å anbefale å bruke insektmidler i privathusholdninger for å bekjempe rismelbille eller kastanjebrun melbille, siden midlene er giftige også for mennesker og bør ikke brukes i nærheten av matvarer.
Avdeling for skadedyrkontroll har laget en filmsnutt om «skadedyr på kjøkkenet» som viser hvordan man kan bli kvitt melbillene:
Forebygging og bekjempelse i virksomheter
Et effektivt tiltak mot eventuelle angrep er å holde temperaturen så lav som mulig i de lokaler eller lagre hvor næringsmidler oppbevares. Under 17 °C kan hverken rismelbille eller kastanjebrun melbille formere seg (3). Videre er rengjøring av lagringsplasser for næringsmidler svært viktig. Matvarer kan oppbevares i tette beholdere eller lagres opp fra gulvet og ut fra vegger slik at man enkelt kan fjerne søl og inspisere disse stedene. Varer med ødelagt emballasje bør pakkes om eller kastes. Å sørge for hyppig rotering av lagrene er også nyttig, siden det gjør at skadedyr ikke kan gjennomføre mange generasjoner før de oppdages og fjernes (1, 2).
I virksomheter hvor det er vedvarende angrep, eller hvor det er stor sannsynlighet for å få problemer med disse billene, er det viktig å etablere overvåkingsrutiner og gode rengjøringsrutiner. Feromonfeller kan være nyttige redskaper ved overvåkning. De kan gi informasjon om tilstedeværelse av billene, lokalisering av angrepet og utbruddets størrelse. Ved å bruke feromonfeller kan et utbrudd oppdages på et tidlig tidspunkt, slik at bekjempelsestiltak kan settes inn før problemet blir for stort (11).
Ris- og kastanjebrune melbiller tåler ikke lave temperaturer, og dette kan man ofte utnytte ved en bekjempelse på varelagre. Oppbevaring av kornprodukter ved 5 °C i 15 dager kan drepe eggene (12). Kuldebehandling ved -10 °C i et døgn tar livet av alle stadier av melbillene (9). Oppvarming av lokalene til 50-60 ° C i 24–36 timer kan også utrydde melbillene, men det forutsetter at temperaturen økes hurtig til over 50° C for å unngå akklimatisering av melbillene (10). Det er viktig at alle angrepne varer blir funnet og at de blir enten kastet eller behandlet. Deretter anbefales det en grundig rengjøring og støvsuging av lokalet.
Fordi kjemiske bekjempelsesmidler også er giftige for mennesker, finnes det få insektmidler som kan brukes mot rismelbille og kastanjebrun melbille i virksomheter. Skulle det være absolutt nødvendig, og hvor verken forebyggende tiltak eller bekjempelsesmetodene nevnt tidligere har virket, kan det være aktuelt med kjemisk behandling i form av gassing. Dette kan kun utføres av profesjonelle skadedyrbekjempere som har særskilt godkjenning, såkalt SoX-godkjenning.