Brunsvart melbille
Oppdatert
Brunsvart melbille (Tribolium destructor) ble første gang påvist i Norge i 1943, men er nå svært vanlig i tørre matvarer i hus og lager. De voksne billene vandrer vidt omkring, og kan derfor lett vende tilbake til lagrete matvarer etter at de ble utryddet lokalt.
Utseende
Brunsvart melbille er 4-6 mm lang. Fargen er glinsende mørkebrun. Formen er langstrakt oval. Liknende arter er stor melbille, men den er mye større, 12-18 mm. Rismelbille likner også, men er lysere og bare 3,5-4 mm lang. Larvene til brunsvart melbille er 10 mm lange som utvokste. Fargen er glinsende gulbrun med mørkere hode, nakkeskjold og bakkroppsspiss. Bakkroppsspissen har to bakoverrettede torner.
Utvikling
Hunnen legger normalt ca. 1000 egg i løpet av sin levetid. Eggene legges i de matvarene de lever i. Eggene klekker etter 1-2 uker. Larvenes utviklingstid er ved 28-30 °C ca. 1 måned (hurtigst), ved 19-20 °C ca. 2,5 måneder, ved 15-17 °C 5-6 måneder, og under 13 °C stopper eggleggingen og larveutviklingen helt opp. Puppestadiet varer ved 20 °C i ca. 2 uker. Hele utviklingen fra egg til voksen tar ved vanlig værelsestemperatur over 3 måneder. De voksne billene kan leve i 3-4 år. Eggleggingen begynner først 2-3 uker etter at hunnen har forlatt puppestadiet. Billene produserer selv det vannet de trenger fra maten.
Skade
Brunsvart melbille angriper først og fremst melvarer som mel, gryn, kjeks, og fôrmel tilsatt fiskemel m.m. Den angriper også tørrfôr til dyr, sjokolade, nøtter, mandler, krydder, frø osv., med unntak av erter og bønner. Videre kan den leve på animalske stoffer som tørket kjøtt og fisk (hundemat) og døde insekter. I visse vegetabiler kan arten leve i kortere eller lengre tid, men uten å formere seg. Det gjelder f.eks. ris, rug, havre, kløver- og timoteifrø, tørket frukt og sukker. I sjeldne tilfeller har de gnagd på skitne tekstiler. Billene kan leve opp til to måneder uten mat.
Angrepene av den brunsvarte melbillen kan føre til fullstendig ødeleggelse av matvarene. Billene skiller ut en sterk lysollukt som setter seg i matvarene. Lysol er et desinfeksjonsmiddel som ble brukt i ”gamle dager”. Utvokste larver kan skade alle slags varer de kan gnage i når de oppsøker egnede forpuppingssteder.
Bekjempelse
Viktigst er å oppspore formeringsstedene til billene. I kjøkken er dette vanligvis en pose mel, havregryn, tørrfôr e.l. som lenge har stått ubrukt. Dyrene har opprinnelig kommet fra en butikk eller fabrikk med varer eller har spredt seg fra andre leiligheter i huset gjennom sprekker, rørgjennomføringer m.m.
Ved å undersøke alle matvarer kartlegges omfanget av angrepet. Infesterte varer kastes eller fryses. Det rengjøres grundig med støvsuging. Billene kan også finnes i sofaer o.l. hvor det er brødsmuler. Ved å brenne eller fryse støvsugerposen reduseres sjansen for at billene skal spre seg på nytt.
Alle stadier dør etter 1 døgn ved -16 °C, 3 døgn ved -6 °C, 14 døgn ved 0 °C, 2 timer ved + 55 °C eller noen minutter ved +80 °C. Varene må gjennomvarmes eller gjennomfryses for at behandlingen skal være effektiv.
De voksne billene kan vandre vidt omkring og derved spre seg til andre husholdninger. De kan også komme tilbake til formeringsstedet og på nytt infestere rengjorte matskap. Det kan derfor være nødvendig å kontakte naboer i en boligblokk for å få løst problemet ved en samtidig bekjempelse.