Bønnefrøbille
Oppdatert
Bønnefrøbiller (Acanthoscelides obtectus) kommer jevnlig til Norge med lagrede bønner, erter eller linser. De kan gjøre stor skade på denne typen matvarer. Billene kan bevege seg langt unna matkilden slik at det ofte er behov for at flere steder undersøkes for å finne kilden til dyrene. Den enkleste formen for behandling er å kaste infiserte varer og plassere ikke angrepne varer i tette, solide beholdere. Kuldebehandling av infiserte varer ved -18 °C i to døgn vil drepe billa.
Utseende
Bønnefrøbilla er 3 – 4 mm lang. Kroppen er gråbrun med mørke og lyse flekker. Antennene og beina er rødlige. Kroppen smalner gradvis fra bakkroppen helt fram til det smale hodet.
Biologi
Bønnefrøbilla, som tilhører familien frøbiller (Bruchiidae), var opprinnelig en tropisk art fra Sør-Amerika, men den har nå en global utbredelse på grunn av spredning med matvarer. Fra tid til annen kommer arten til Norge med importerte varer, særlig brune bønner, og det er rapportert funn fra alle deler av landet. Voksne individer er gode flygere.
Billa regnes som en av de verste skadegjørere på lagrede bønner, men den kan også angripe tørkede erter og linser. Arten angriper ikke korn, kornblandinger eller andre lagrede produkter.
Hunnen legger opptil 85 hvite egg direkte på næringskilden ute på åkeren eller i lageret der denne lagres. Når larvene klekkes, gnager de seg inn i ei bønne og lever der fram til de blir voksne. Flere larver kan holde til i samme bønne og uthule denne helt. Når ei ferdig utviklet bille gnager seg ut, lager den et tydelig hull. Voksne individer spiser ikke av bønnene.
Bønnefrøbiller kan øke stort i antall på relativt kort tid. Optimale temperaturer for larvenes utvikling er 27-31 °C. Utviklingen vil stanse dersom det blir kjøligere enn 12 °C.
Forebygging og bekjempelse
Det er viktig å identifisere stedet der larvene oppholder seg og uskadeliggjøre dette. Siden de voksne individene er gode flygere samt at de vandrer mye omkring, kan billene påtreffes langt fra stedet der larvene lever. Det enkleste er å kaste den infiserte posen med bønner eller lignende og støvsuge grundig rundt området. Dersom angrepet er begrenset og man ønsker å redde matvarene, kan disse legges i dypfryser et par døgn. Plassering av matvarer i tette, solide beholdere vil beskytte uinfiserte varer mot bønnefrøbiller og andre mulige skadedyr. Slik oppbevaring vil også forhindre spredning fra eventuelt infiserte varer man får i hus. Lagring av mindre eller større mengder av bønner o.l. ved under 12 °C vil hindre angrep å utvikle seg.
Dersom det oppdages angrep av bønnefrøbille på større varepartier på lager, er det behov for at hele beholdningen gjennomgås grundig for å fastslå omfanget av skadene. De mistenkt angrepne delene kan kasseres eller kuldebehandles i to døgn. For effektiv kuldebehandling holdes temperaturen i hele partiet på -18 °C eller lavere. Varmebehandling med temperaturer på mellom 55 og 60 °C kan også benyttes. Avhengig av partiets størrelse varer en slik behandling fra to timer til over et døgn. For behandling av meget store varepartier, kan gassing være et alternativ. Slik behandling utføres sjelden og kan kun utføres av personer som har spesiell gassingsgodkjenning.