Hopp til hovedinnhold
FHI logo
illustrasjon av søylediagram

Statusrapporter om covid-19, influensa og andre luftveisinfeksjoner

Rapport

|

Sist endret

Ukentlige sammendrag og grafer (som viser andel prøver med henholdsvis påviste luftveisvirus og påviste luftveisbakterier) oppdateres hver torsdag rundt klokken 13. Fullstendig statusrapport publiseres annenhver uke.

Sammendrag uke 13

  • Vinterens influensautbrudd er på retur, men det må fortsatt ventes en del influensasmitte noen uker til. Blant andre luftveisinfeksjoner er det nå mest rhinovirus- og RS-virusinfeksjoner.
  • Influensa: Forekomsten av influensa er i nedgang etter hovedtoppen i vinterferieukene. Andel konsultasjoner med influensalignende sykdom i primærhelsetjenesten er i nedgang. Andel prøver med påvist influensavirus gikk ned til 17 % i uke 13, etter 19 % i uke 12. Det er influensa A-virus som har dominert så langt denne sesongen, med mer A(H1)- enn A(H3)-virus. Andel prøver med påvist influensavirus er høyest i aldersgruppen 5-14 år, og i denne gruppen er det influensa B som er vanligst. Det er rapportert omtrent 300 prøver med påvist influensavirus blant innlagte i uke 13, etter omtrent 280 i uke 12 og omtrent 400 i uke 11. Det er foreløpig rapportert om 4 innleggelser i intensivavdeling med influensa i uke 13, 10 i uke 12 og 13 i uke 11. Antallet for siste uker kan bli etterjustert. Det er varslet flere utbrudd med influensa fra helseinstitusjoner de siste ukene.
  • Rhinovirusinfeksjon: Forekomsten av rhinovirusinfeksjon er økende, som normalt for årstiden. Andel prøver med påvist rhinovirus var på 11 % i uke 13, etter 8 % i uke 11 og 12. Forekomsten er høyest i aldersgruppen 0–4 år, hvor andel prøver med påvist rhinovirus var på 27 % i uke 13.
  • RS-virusinfeksjon: Forekomsten av RS-virusinfeksjoner er stabil. Andel prøver med påvist RS-virus var på 10 % i uke 11, 12 og 13. Forekomsten er høyest i aldersgruppen 0–4 år, hvor andel prøver med påvist RS-virus var på 31 % i uke 13. Det er rapportert omtrent 150-170 prøver med påvist RS-virus blant innlagte per uke de siste sju ukene.
  • Covid-19: Andel prøver med påvist SARS-CoV-2 er på et svært lavt nivå (rundt 1 % siste 5 uker). Rekombinanten XEC er den hyppigst forekommende enkeltvarianten.
  • Vaksinasjon mot influensa: Det er registrert over 1,3 millioner vaksinasjoner i Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK, hvorav over 686 000 er i aldersgruppen over 65 år. Per 30. mars er 65 % i denne aldersgruppen vaksinert. Dette er på nivå med dekningen på samme tid forrige sesong.
  • Vaksinasjon mot covid-19: Per 30. mars er 50 % i aldersgruppen 65 år og eldre vaksinert. Dette er 4 prosentpoeng lavere enn på samme tid forrige sesong.
  • Vaksine- og smittevernråd: Hovedmålet med smittevernrådene er å redusere smitte til personer som har høyere risiko for å bli alvorlig syke av luftveisinfeksjoner, som spedbarn, kronisk syke og eldre. Se Luftveisinfeksjoner – råd og informasjon til befolkningen og Råd til personer med risiko for alvorlig forløp av luftveisinfeksjoner. Beskyttelse av risikogruppene gjøres først og fremst gjennom vaksinasjon mot covid-19, influensa og pneumokokksykdom.
  • Antiviralia mot influensa: Antiviral behandling kan redusere risikoen for alvorlig sykdomsforløp. Personer med risiko for alvorlig influensasykdom kan sammen med sin lege vurdere behovet for antiviral behandling så tidlig som mulig i sykdomsforløpet. Se Bruk av antiviralia mot influensa. Sykehus, sykehjem og apotek bør normalt ha antivirale legemidler mot influensa tilgjengelig.

Statistikk luftveisvirus og luftveisbakterier  

Figur 1. Andel PCR-analyser positive for adenovirus i luftveisprøver, humant metapneumovirus, rhinovirus, influensavirus, parainfluensavirus, respiratorisk syncytial (RS-) virus, SARS-CoV-2 og korona forkjølelsesvirus. Kilde: MSIS-labdatabasen.
Figur 2. Andel PCR-analyser positive for Bordetella pertussis, Chlamydia pneumoniae og Mycoplasma pneumoniae. Kilde: MSIS-labdatabasen.

Statistikk for covid-19 virusvarianter

Dersom du ønsker mer offentlig statistikk for covid-19 virusvarianter enn det som blir presentert i statusrapporten, (hvilke varianter som har vært hyppigst forekommende siste to mnd, og samtidig kunne følge varianter klassifisert som VUM og VOI over tid), finner du dette i den nye statistikkbanken: 

Tallene blir oppdatert samtidig med statusrapporten. 

Råd til befolkningen og helsetjenesten

Publisert |Sist endret