Hopp til hovedinnhold
FHI logo
Har restriktive tiltak gjennom pandemien hatt konsekvenser for unges kosthold og spisevaner?
Har restriktive tiltak gjennom pandemien hatt konsekvenser for unges kosthold og spisevaner?

Har restriktive tiltak gjennom pandemien hatt konsekvenser for unges kosthold og spisevaner?

Notat

|

Publisert

Strenge tiltak for å begrense smitte under covid-19 pandemien medførte store endringer i hverdagen til norske barn og unge både på skolen og i fritiden. Det er usikkert om disse endringene påvirket unges kosthold og spisemønster. Målet med denne undersøkelsen var å undersøke om ungdom endret kosthold og spisevaner under pandemien.

Hovedbudskap

  • Ungdom som deltok i den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa) svarte på spørsmål om spisevaner og matinntak det året de fylte 14 år. Dette gjør det mulig å undersøke om 14-åringer som gruppe endret kosthold i en tidsperiode som omfattet tiden før, under og etter covid-19 pandemien.  
  • Resultatene viste ingen store endringer i kosthold og spisevaner mellom ungdommer før, under og etter pandemien. Ett unntak var en tydelig økning i andel ungdom med for høyt inntak av tilsatt sukker (≥10 % av totalt energiinntak fra tilsatt sukker). Økningen inntraff på samme tid som innføringen av strenge tiltak våren 2020 og fortsatte resten av måleperioden (ut våren 2022).  
  • Den relative økningen i inntaket av tilsatt sukker kan forklares av økt inntak av søte bakervarer, sjokolade & godteri, og sukkerholdig drikke, inkludert energidrikk. Økningen var størst for inntak av energidrikk, og større blant jenter enn blant gutter.  
Publisert