Psykometrisk vurdering
Måleegenskaper ved den norske versjonen av Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS)
Rapport
|Oppdatert
Kunnskapssenteret i Folkehelseinstituttet fikk i oppdrag fra Helsedirektoratet å gi en vurdering av måleegenskapene (reliabilitet og validitet) av norskspråklige psykologiske tester og psykiatriske måleinstrumenter brukt i helsetjenesten i Norge. Denne rapporten gir en psykometrisk vurdering av Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS).
Hovedbudskap
Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, nå Kunnskapssenteret i Folkehelseinstituttet, fikk i oppdrag fra Helsedirektoratet å gi en vurdering av måleegenskapene (reliabilitet og validitet) av norskspråklige psykologiske tester og psykiatriske måleinstrumenter brukt i helsetjenesten i Norge. Oppdraget i denne rapporten var å gi en psykometrisk vurdering av Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS). HADS total (HADS-T) består av 14 spørsmål, inndelt i to delskalaer, en for angst (HADS-A) og en for depresjon (HADS-D) med sju spørsmål for hver delskala.
Metode
Vi utarbeidet søkestrategi for et systematisk litteratursøk om HADS. Det ble søkt i medisinske og psykologiske databaser etter studier som anvendte HADS i norske voksne populasjoner med antall deltagere over 100. Søket ble sist oppdatert i mai 2015. Minst to forskere har gjennomgått publikasjonene, vurdert relevans i forhold til inklusjonskriteriene og hentet ut relevante data.
Resultater
Vi inkluderte 28 publikasjoner, 9 befolkningsstudier og 19 kliniske studier i rapp-orten. HADS-T og delskalene HADS-A/D har god indre konsistens. HADS-A/D var de mest anvendte, og da som generelle screeningsinstrumenter for psykologisk symptombelastning (psykologisk «distress»). Delskalagrenseverdi ≥8 ble oftest anvendt som indikasjon for behov for videre utredning av angst og/eller depresjonslidelse. Ulike grenseverdier ble imidlertid rapportert i ulike studiepopulasjoner. Studiene som sammenlignet HADS med diagnostisk «gull-standard» eller referansestandard intervju for angst- og depresjonslidelse viste tilfredsstillende validitet.
Konklusjon
Den norske utgaven av HADS er et relativt godt validert screeninginstrument for psykologisk symptombelastning (psykologisk «distress»). Til tross for mye norsk forskning og en stor HADS internett databank basert på generell befolkning, savnes et validert norsk normsett.