Hopp til hovedinnhold
FHI logo

Utprøving av mini-HTA i Helse Vest RHF

Rapport

|

Sist endret

Vi har utviklet en norsk versjon av skjema og system for mini-HTA og testet dette ved to sykehus i Helse Vest RHF.

Hovedbudskap

Vi har utviklet en norsk versjon av skjema og system for mini-HTA og testet dette ved to sykehus i Helse Vest RHF. Seks nye metoder ble evaluert ved bruk av mini-HTA-skjemaet, hvorav fire ble ferdigstilt og to delvis ferdigstilt. Basert på evalueringen vil vi konkludere med at det bearbeidete skjemaet for mini-HTA kan tas i bruk, selv om ytterligere forbedringer kan bli nødvendig. 

Når det gjelder selve systemet for å ta i bruk mini-HTA, vil vi fremheve følgende elementer som viktige å vurdere ved en permanent innføring av mini-HTA i helsetjenesten: 

  • Forankre systemet i ledelsen
  • Etablere lokale ressursgrupper for støttefunksjoner med bibliotekar, helseøkonom og person med kompetanse innen kunnskapshådtering (HTA)
  • Etablere en nasjonal ressursgruppe som kan koordinere arbeidet med mini-HTA, yte metodestøtte og gi opplæring til lokale ressursgrupper
  • Sørge for en tydelig arbeidsfordeling ved utarbeidelsen av en mini-HTA
  • Definere hvor omfattende en mini-HTA bør være både med hensyn til innhold og tidsbruk
  • Etablere gode rutiner for fagfellevurdering av ferdigstilte mini-HTA skjemaer
  • Sikre god informasjon og tydelig kommunikasjon rundt formålet med mini-HTA og etablere et undervisningstilbud for mini-HTA
  • Etablere en nasjonal database for publisering av pågående og ferdigstilte mini-HTA skjema. MedNytt er en egnet database for dette formålet
  • Klarlegge hvilken rolle mini-HTA skal ha i beslutningsprosessene lokalt på sykehusene
  • Definere retningslinjer for når det er aktuelt å gjøre en mini-HTA lokalt og kriterier til hvilke metoder som skal løftes til nasjonalt nivå
  • Mini-HTA kan også anvendes ved utfasing av eksisterende metoder, men for dette bør det lages et eget skjema som er mer tilpasset dette formålet

I oppdragsbrevet til de regionale helseforetakene for 2011 legger Helse- og omsorgsdepartementet opp til at mini-HTA skal innføres i helsetjenesten. Erfaringene fra denne pilottesten vil være et viktig bidrag i denne prosessen.

Sammendrag

Bakgrunn

Som en oppfølging av Nasjonal helseplan (2007─2010) er de regionale helseforetakene i Norge er bedt om å gjennomgå beslutningsprosesser rundt investeringer i kostbart utstyr og kostbare medikamenter, med sikte på å etablere felles rutiner. Som ledd i dette arbeidet kontaktet Helse Vest RHF Kunnskapssenteret med spørsmål om vi kunne bidra til å utvikle et system for mini-HTA. 

Mini-HTA er et verktøy som er utviklet for å støtte beslutninger og synliggjøre konsekvenser ved innføring av nye metoder i sykehus. HTA er en forkortelse for Health Technology Assessment, på norsk også kalt metodevurdering. Mini-HTA tydeliggjør den forskningsbaserte dokumentasjonen om metoden og helseøkonomiske, organisatoriske og etiske konsekvenser ved å ta den i bruk. En Mini-HTA skal kunne utføres i løpet av noen få dager og utarbeides lokalt på sykehusene. Den skal danne en del av beslutningsgrunnlaget når man vurderer å innføre en ny metode. Målet med mini-HTA er å bidra til enhetlige beslutningsprosesser som sikrer best mulig kunnskapshåndtering innenfor akseptable ressursrammer for organisasjonen. 

Oppdrag

Oppdraget fra Helse Vest RHF var å utvikle et system for mini-HTA som er tilpasset norske forhold. 

De ulike målene i prosjektet var som følger:

  1. Utarbeide en rapport om ulike internasjonale systemer for mini-HTA. ( Kartlegging og drøfting av ulike mini-HTA-systemer internasjonalt, rapport fra Kunnskapssenteret nr 1–2010 ).
  2. Utarbeide en norsk versjon av mini-HTA-skjema med veiledninger og system.
  3. Pilotteste mini-HTA-skjema og -system ved Haukeland universitetssjukehus og Stavanger universitetssjukehus i Helse Vest RHF.
  4. Arrangere en konferanse om mini-HTA.

I dette notatet beskriver vi hele prosessen fra utarbeiding av skjema og system for mini-HTA, testing av opplegget ved to sykehus i Helse Vest RHF på i alt seks nye metoder og evaluering av pilottesten.  

Konklusjon

Vi har utviklet en norsk versjon av skjema og system for mini-HTA og testet dette ved to sykehus i Helse Vest RHF. Seks nye metoder ble evaluert ved bruk av mini-HTA-skjemaet, hvorav fire ble ferdigstilt og to delvis ferdigstilt. Basert på evalueringen vil vi konkludere med at det bearbeidete skjemaet for mini-HTA kan tas i bruk, selv om ytterligere forbedringer kan bli nødvendig. 

Når det gjelder selve systemet for å ta i bruk mini-HTA, vil vi fremheve følgende elementer som viktige å vurdere ved en permanent innføring av mini-HTA i helsetjenesten: 

  • Forankre systemet i ledelsen, både på toppledernivå og på avdelings- og klinikkledernivå.
  • Etablere lokale ressursgrupper for støttefunksjoner med bibliotekar, helseøkonom og person med kompetanse innen kunnskapshåndtering (HTA)). En regional ressursgruppe kan i tillegg vurderes.
  • Etablere en nasjonal ressursgruppe som kan koordinere arbeidet med mini-HTA, yte metodestøtte og gi opplæring til lokale og eventuelt regionale ressursgrupper.
  • Sørge for en tydelig arbeidsfordeling ved utarbeidelsen av en mini-HTA, spesielt i forhold til litteratursøk, helseøkonomisk vurdering og andre oppgaver som ressursgruppen skal utføre i samarbeid med kliniker.
  • Definere hvor omfattende en mini-HTA bør være både med hensyn til innhold og tidsbruk.
  • Etablere gode rutiner for fagfellevurdering av ferdigstilte mini-HTA skjemaer. Fagfellen kan være en representant fra en annen lokal ressursgruppe, eventuelt den regionale ressursgruppen eller en kliniker fra en annen avdeling eller et annet sykehus.  
  • Sikre god informasjon og tydelig kommunikasjon rundt formålet med mini-HTA og etablere et undervisningstilbud for mini-HTA.
  • Etablere en nasjonal database for publisering av pågående og ferdigstilte mini-HTA skjema. MedNytt er en egnet database for dette formålet. 
  • Klarlegge hvilken rolle mini-HTA skal ha i beslutningsprosessene lokalt på sykehusene.
  • Definere retningslinjer for når det er aktuelt å gjøre en mini-HTA lokalt og kriterier til hvilke metoder som skal løftes til nasjonalt nivå.
  • Mini-HTA kan også anvendes ved utfasing av eksisterende metoder, men for dette bør det lages et eget skjema som er mer tilpasset dette formålet.

I sitt oppdragsbrev til de regionale helseforetakene for 2011 legger Helse- og omsorgsdepartementet opp til at mini-HTA skal innføres i helsetjenesten. Erfaringene fra denne pilottesten vil være et viktig bidrag i denne prosessen.

Publisert |Sist endret