Systematisk oversikt
Effekt av pasienthotell for sykehus og pasienter
Systematisk oversikt
|Sist endret
Kunnskapssenteret mottok en bestilling fra Helse Sør-Øst RHF, Avdeling for tjenesteutvikling og samhandling om å oppsummere kunnskap om effekt av pasienthotell.
Last ned
Hovedbudskap
Pasienthotell i Norge fremstiller seg som et tilbud til sykehuspasienter som ikke trenger 24 timers medisinsk tilsyn eller som et pusterom i sykdomsforløpet. Et pasienthotell kan tilby pasienter nærhet til kompetanse og behandling hvis det blir nødvendig, samtidig som sykehusavdelingen frigjør en seng til pasienter med større behov for behandling. Et pasienthotell kan være et egnet overnattingssted til pasienter både før, under og etter et sykehusopphold, men også for pårørende.
I forbindelse med de økonomiske vurderingene i de regionale helseforetakene (RHFene) vil en oppsummering om effekt av pasienthotell kunne bidra til en avklaring om man skal øke investeringene i slike tilbud. Kunnskapssenteret mottok en bestilling fra Helse Sør-Øst RHF, Avdeling for tjenesteutvikling og samhandling om å oppsummere kunnskap om effekt av pasienthotell. Effektene av pasienthotell skulle måles både for sykehuset, i form av kostnader, men også for pasientene, i form av tilfredshet eller trygghet. I prosjektet skulle pasienthotellene sammenlignes med andre overnattingssteder for pasientene. Prosjektet var ikke avgrenset til studier som sammenlignet pasienthotell med sykehusopphold, men alle andre overnattingstilbud uten omfattende behandlingstilbud, også opphold i eget hjem.
I prosjektet identifiserte vi åtte studier om effekt av pasienthotell. De fleste studiene omfattet pasienter som etter norske forhold antageligvis ikke er aktuelle beboere av pasienthotell, i tillegg omfattet de fleste studiene få pasienter og alle hadde høy risiko for feil eller systematiske skjevheter. Vi kan derfor ikke trekke noen konklusjon om effekt av pasienthotell verken for sykehus eller for pasienter når pasienter bor på pasienthotell før, under eller etter behandling på en sengepost ved sykehuset.
Sammendrag
Bakgrunn
Kunnskapssenteret mottok en bestilling i november 2009 fra Helse Sør-Øst RHF, Avdeling for tjenesteutvikling og samhandling, om å oppsummere kunnskap om effekt av pasienthotell sammenlignet med andre boformer for både sykehus og pasienter.
I dette prosjektet har vi søkt etter litteratur hvor pasienthotell beskrives som en midlertidig, frivillig bolig hvor pasienten har større frihet til for eksempel samvær med pårørende enn på en vanlig avdeling. Men bruken av pasienthotellet forutsetter en tilknytning til et opphold på sykehus. I beskrivelsen av pasienthotellene ved Ullevål og Haukeland sykehus i artikler skrevet i forbindelse med åpningen av disse, og på hjemmesidene til andre pasienthotell, blir det lagt vekt på at dette er hotell med et minimum av behandling. Regelverket åpner allikevel for at det kan foregår noe behandling i pasienthotellene. Det er heller ikke avklart hvor lang tid pasientene kan eller bør oppholde seg i disse hotellene. For noen pasientgrupper, særlig pasienter med psykiatriske diagnoser, kan det være ønskelig med en langt mer uformell bolig enn en sykehusavdeling. Samtidig er dette pasienter som muligens har mindre mulighet til å klare seg selv, og de har lidelser som er langvarige og kan medføre at pasienten blir boende i en slik midlertidig, uformell bolig i svært lang tid, kanskje resten av livet.
Hovedargumentene for pasienthotell er at mange pasienter trenger et sted å hvile ut før eller etter en behandling uten å beslaglegge en seng på en sykehusavdeling. Dette fremstår som praktisk for pasienten og en mer hensiktsmessig bruk av sykehusets senger og ressurser. For noen typer behandling kan det i enkelte perioder være tungvint og slitsomt for pasienten å reise fram og tilbake fra hjemmet, særlig der hvor avstanden mellom sykehus og hjem er stor. For noen pasienter vil det også til tider være ønskelig med et større nærvær av pårørende. Et pasienthotell kan tilrettelegge for samvær med ektefelle, barn og foreldre i forbindelse med mors, fars eller barns sykdom eller ved fødsel.
Metode
Vi søkte systematisk etter litteratur i følgende databaser:
- Cochrane Library:
- Cochrane Database of Systematic Reviews
- Cochrane Central Register of Controlled Trials
- Database of Abstracts of Reviews of Effects
- Health Technology Assessment Database
- NHS Economic Evaluation Database
- Centre for Reviews of Dissemination (CRD); DARE
- Ovid MEDLINE
- EMBASE (Ovid)
Forskningsbibliotekar Ingrid Harboe planla og utførte samtlige søk i samarbeid med prosjektleder. Den fullstendige søkestrategien er presentert i vedlegg 1.
Inklusjonskriteriene var:
- Populasjon: Pasienter på vei inn i eller ut av sykehus, pasienter til utredning ved sykehus eller pårørende til pasienter innlagt på sykehus
- Intervensjoner: Bruk av pasienthotell, sykehotell eller hotell ved sykehus
- Sammenlikning: Andre boformer ved sykehuset, f eks som innlagt pasient, boende på regulært hotell eller hjemmeboende dagpasient
- Utfall: Kostnader for sykehus f eks liggedager, økonomi, reinnleggelser, samt pasientvurderinger om f eks trygghet og tilfredshet.
- Studiedesign: Systematiske oversikter av høy kvalitet. Eventuelt primærstudier av følgende design: randomiserte kontrollerte studier, klinisk kontrollerte studier, kontrollerte før- og etterstudier, avbrutte tidsserieanalyser.
Resultatene av litteratursøkene ble vurdert av to personer uavhengig av hverandre. Risiko for feil og systematiske skjevheter i studiene ble vurdert med sjekklister av to personer uavhengig av hverandre. Kvaliteten på dokumentasjonen for hvert utfall ble vurdert med GRADE metoden.
Resultat
Vi identifiserte 5061 referanser i litteratursøket gjennomført 19.4.2010 og i referanselister i vurderte artikler. Av disse ble 47 studier vurdert som relevante og lest i fulltekst og åtte studier ble inkludert. Én studie så på alternativer ved innleggelse, én studie på alternativer under behandling og seks studier så på alternativer ved utskrivelse. Fem artikler omfattet pasienter med ulike psykiske diagnoser, mens de tre siste hadde inkludert ulike pasientgrupper i sine studier: barselkvinner, akuttpasienter og eldre. Alle studiene rapporterte ulike former for kostnader, mens ingen rapporterte om effekt på pasientenes trygghet. Én artikkel rapporterte om livskvalitet.
Ingen av studiene hadde både lik studiepopulasjon og sammenligning av boformer, det er derfor ikke aktuelt å slå sammen studiene i en metaanalyse. I tillegg vurderte vi at alle studiene hadde høy risiko for feil eller systematiske skjevheter. Samlet gjorde dette at vi har svært lav kvalitet på dokumentasjonen for effekt. Vi kan derfor ikke trekke noen konklusjon om effekt av pasienthotell sammenlignet med andre boformer verken for sykehus eller pasienter når pasienter bor på pasienthotellet enten før, under eller etter behandling ved en sengepost på sykehus.
Diskusjon
Vi har søkt etter boformer som kan ha mange ulike betegnelser, fordi betegnelsene vil være avhengig av lokal organisering av tjenester. Hvis de omtales med andre navn og betegnelser enn det vi har brukt i litteratursøket, kan vi ha gått glipp av relevant litteratur i det søket som er gjennomført i denne oppsummeringen.
Hvor lenge en pasient kan oppholde seg på et pasienthotell før det ikke lenger kan betegnes som et hotellopphold, og hvilke tjenester pasienten kan motta under oppholdet, er uavklart i dette prosjektet. Dermed er det en risiko for at vi kan ha inkludert studier som omfatter tilbud som er for omfattende til å kunne regnes som pasienthotell i Norge. Likeledes kan vi ha utelatt studier som burde vært inkludert med bakgrunn i de tjenestene som ytes der, fordi dette tilsvarer hva som ved andre institusjoner har blitt betegnet som pasienthotell.
Konklusjon
I prosjektet identifiserte vi åtte studier om effekt av pasienthotell. De fleste studiene omfattet pasienter som etter norske forhold antageligvis ikke er aktuelle beboere av pasienthotell, i tillegg omfattet de fleste studiene få pasienter og alle hadde høy risiko for feil eller systematiske skjevheter. Vi kan derfor ikke trekke noen konklusjon om effekt av pasienthotell verken for sykehus eller for pasienter.
Selv om vi ikke kan slå sammen resultatene slik at vi kan konkludere med om det er en effekt av pasienthotell, betyr ikke det at pasienthotell ikke har effekt. Pasienthotell kan ha effekt både for sykehus og pasienter, men vi kan ikke dokumentere det med bakgrunn i resultatene fra den forskningsdokumentasjonen vi har identifisert.
Selv om det finnes mange studier om utskrivningsprosedyrer og andre forhold rundt overføring av pasienter fra sykehus til eget hjem eller andre boliger, så er det få sammenlignbare studier om pasienthotell. Studiene i denne oppsummeringen omfatter hovedsakelig små grupper av pasienter. Derfor trengs det flere studier med et større antall pasienter og av bedre kvalitet før man kan trekke en konklusjon.