Utvikling av nasjonalt kvalitetssystem for primærhelsetjenesten – forebyggende helsetjenester
Rapport
|Sist endret
Forebyggende helsetjenester omfatter primærforebyggende arbeid, som i Norge er helsestasjonstjenester, skolehelsetjenester og svangerskapsomsorg, og sekundærforebyggende tjenester blant annet hos primærlege og ved frisklivssentraler. Det forebyggende arbeidet er organisert ganske forskjellig i ulike land, og det kan derfor være vanskelig å benytte erfaringer fra utlandet.
Hovedbudskap
Det var lite å finne ved litteratursøk om kvalitetssystemer for forebyggende arbeid. Det bekrefter inntrykket av at det ikke bare er i Norge vi mangler kvalitetssystem for forebyggende arbeid.
Vi vet ikke nok om effektive forebyggende tiltak. Det må derfor satses mer på å bygge opp kunnskap gjennom kunnskapsoppsummering, primærforskning og evaluering av pågående tiltak.
Gruppen som har vært rådført i arbeidet med dette notatet, anbefaler følgende elementer utviklet og implementert i prioritert rekkefølge:
- IKT verktøy og IKT systemer
- Lovverk som konkretiserer forebyggende helsetjenester
- Statistikk og data for aktivitet i primærhelsetjenesten, inklusive de forebyggende tjenestene (”et NPR for primærhelsetjenesten”)
- Kvalitetsindikatorer
- Kunnskapsbaserte faglige retningslinjer
- Tilsyn og lokalt kvalitetsarbeid
- Kompetanse, fagutvikling og forskning
- Utvikling av nye og utvidet bruk av de eksisterende takster for allmennlegers forebyggende arbeid
- Kommunal ledelse med fokus på kvalitet i folkehelsearbeid
- Brukerperspektiv – kvalitetsråd med brukere
I Stortingsmelding 47 (2008–2009) – Samhandlingsreformen – er det poengtert at det å ha kunnskap om helsetilstanden i kommunen står sentralt for å planlegge og iverksette forebyggende tiltak. Det kan være en utfordring i det forebyggende arbeidet at kommunestørrelsen varierer, små kommuner kan kanskje ikke alene greie å iverksette effektive forebyggende tiltak. Å måle og offentliggjøre kvalitetsindikatorer for forebyggende arbeid og helsetilstanden i befolkningen, kan også være en utfordring dersom kommunestørrelsen er liten. Gruppen anser det likevel som viktig å få utviklet og implementert dette.