Risiko for brystkreft hos personer født etter assistert befruktning
Prosjekt
|Publisert
Prosjektet er finansiert av Rosa Sløyfe, Kreftforeningen.
Sammendrag
Assistert befruktning er forbundet med økt risiko for uheldige svangerskapsutfall, og det er en bekymring om barn som er født etter assistert befruktning har større helserisiko senere i livet. Noen studier viser økt kreftrisiko hos barn født etter assistert befruktning, men det er uklart om det er selve metodene ved assistert befruktning eller andre faktorer som forklarer risikoen. De eldste som ble unnfanget med assistert befruktning i Norge er nå midt i 30-årene, og det er først nå vi kan studere mulig kreftrisiko etter barnealder. Vi fant nylig at det var forskjeller i epigenetiske markører mellom nyfødte unnfanget med assistert befruktning og naturlig unnfangede. Spesielt fant vi epigenetiske forskjeller ved fødsel i et kjent gen (BRCA1) som er assosiert med noen kreftformer, deriblant brystkreft.
Vi vil bruke norske helseregistre og undersøke om personer unnfanget med assistert befruktning har økt kreftrisiko som unge voksne. I tillegg vil vi bruke data fra Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa) og studere om epigenetiske markører ved fødsel er stabile eller endres frem mot tidlig voksen alder. I tillegg vil vi undersøke om de epigenetiske forskjellene vi fant ved fødsel gir forskjellig gen-ekspresjon. Mer kunnskap om epigenetikkens rolle i kreftutvikling, og om assistert befruktning spiller en rolle, kan føre til bedre screening og identifikasjon av risikogrupper.
Prosjektnummer
244291
Start
01.07.2023
Slutt
30.06.2027
Finansiering
Rosa Sløyfe, Kreftforeningen.
Godkjenninger
Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet
Tilknyttet avdeling
Prosjektleder
Prosjektdeltakere ved FHI
Eksterne prosjektdeltakere
Liv Bente Bergem Romundstad, Senter for fruktbarhet og helse, Folkehelseinstituttet Laura Oakley, The London School of Hygiene and Tropical Medicine, University of London Nils Halvdan Morken, Universitetet i Bergen Hans Ivar Hanevik, Senter for fruktbarhet og helse, Folkehelseinstituttet, Telemark sykehus Vessela Kristensen, Oslo universitetssykehus Monica Munthe-Kaas, Oslo universitetssykehus