Pardannelse blant unge voksne i Norge: en undersøkelse om verdier og barneønsker
Prosjekt
|Sist endret
Til deg som har blitt invitert av din partner til å fylle ut et spørreskjema om foreldreskap, barneplaner og likestilling.
Sammendrag
Dette prosjektet tar utgangspunkt i en pågående datainnsamling i den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa), hvor MoBa deltakere får muligheten til å invitere sine kjærester til å svare på et spørreskjema om pardannelse blant unge voksne i Norge. Vi vil bruke svarene fra spørreskjemaet til å undersøke hvordan unge voksne og deres partnere/kjærester tenker om foreldreskap, barneplaner og likestilling.
Våren 2025 inviterer vi for andre gang til denne undersøkelsen. Svarene dine er nyttige for oss, uansett om du har svart tidligere.
Slik deltar du
Du kan delta i undersøkelsen dersom du har mottatt en personlig kode fra partneren din, som er MoBa-deltaker.
I skjemaet er det ingen riktige eller feil svar. Det er frivillig å svare, og du kan velge selv om du vil svare på alle spørsmålene.
Trykk på knappen under for å avgi ditt eget samtykke og å fylle ut spørreskjemaet. Ha Bank-id klar for å logge inn:
Mer om undersøkelsen
En av hovedårsakene til den nylige fruktbarhetsnedgangen i Norge og andre nordiske land er at menn og kvinner får barn seinere i livet. Vi vet at over 90 % av norske barn fødes av mødre som er gifte eller samboende. Vi vet imidlertid lite om hva unge voksne tenker om foreldreskap og barneplaner i denne livsfasen. Avgjørelsen om få barn tas som oftest av par, men de fleste studier har kun tilgang til informasjon fra fra én av partnerne. Vi har derfor satt i gang dette prosjektet for å undersøke hvordan unge voksne og deres partnere eller kjærester tenker om foreldreskap, familiedannelse, barneplaner, verdier og likestilling. Vi vil blant annet forsøke å forstå hvordan enighet eller uenighet påvirker når og om et par får barn. Dette gir oss et bedre grunnlag for å forstå endringene i fruktbarhet i Norge.
Start
01.10.2023
Slutt
01.03.2029
Status
Pågående
Godkjenninger
Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet
Tilknyttet studie
Prosjektleder
Prosjektdeltakere ved FHI
Eksterne prosjektdeltakere
Cecilia Ramlau-Hansen (Aarhus Universitet). Nathan Robbins, Nicole Hiekel (Max-Planck-Institut für demografische Forschung)