HEALTHx2: Effekt og sikkerhet av antidepressiva blant gravide og nybakte mødre
Prosjekt
|Publisert
Formålet med dette prosjektet er å kartlegge effektiviteten av antidepressive legemidler blant gravide og nybakte mødre som sliter med depresjon, angst, tvangslidelser eller spiseforstyrrelser i periode rundt svangerskapet.
Angela Lupattelli
Sammendrag
Psykiske lidelser er ikke uvanlig hos gravide og nye mødre, og en betydelig antall kvinner kan ha behov for antidepressiva behandling i løpet av denne tiden. For å beskytte både mor og barn, er det nødvendig å veie nytten av antidepressiva behandling hos mor mot risikoen av legemiddeleksponering for barnet. For å oppnå dette, er det nødvendig å skaffe kunnskap om både effekt og sikkerhet av antidepressiva under og etter svangerskapet.
Formålet med dette prosjektet er å kartlegge effektiviteten av antidepressive legemidler blant gravide og nybakte mødre som sliter med depresjon, angst, tvangslidelser eller spiseforstyrrelser i periode rundt svangerskapet. I tillegg, det utforskes om eksponering for antidepressiva under fosterlivet påvirker risiko for metabolske og vekst utfall hos barn, samt risiko for spiseforstyrrelser opp til ungdomsalder, uavhengig av genetisk arvelighet.
I prosjektet er brukermedvirkning sentralt, og kvinnelige pasientrepresentanter involveres i alle faser av forskningen, slik at vi kan prioritere helseutfall som betyr mest til kvinner. Prosjektet baseres seg på observasjonelle og genetiske data fra den norske mor- og barn undersøkelsen (MoBa), koblet til nasjonal helseregistre i Norge. I tillegg, det skal utforskes om mors sirkulasjonsnivå av allopregnanolone har noe betydning i forhold til mors psykiske helse og antidepressiva behandling, samt i forhold til risiko for negative helseutfall hos barn.
Prosjektet vil kunne gi grunnlaget for viktige kliniske avgjørelser: om man skal behandle eller ikke med antidepressiva en perinatal psykisk lidelse.
Slutt
31.12.2023
Status
Pågående
Godkjenninger
Godkjent av REK - Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk