Alternativer til dyreforsøk: Nye innovative tilnærmingsmetoder
Prosjekt
|Publisert
Vi jobber for å endre måten vi vurderer giftstoffers virkning på helsen. Dette gjør vi gjennom utviklingen av nye innovative tilnærmingsmetoder (New Approach Methodologies - NAMs), og ved å øke kunnskapen om miljøkjemikalier og deres innvirkning på menneskers helse. Vårt team med forskere fra ulike karrieretrinn (PhD-studenter, postdoktorer og erfarne forskere) jobber for å omdefinere tradisjonelle testmetoder, med mål om å erstatte dyretesting med avanserte, dyrefrie testsystemer.
Sammendrag
FHI anerkjenner det avgjørende behovet for å evaluere toksisiteten til stoffer og deres intrikate samspill med immunsystemet.
Vårt fokus på å forbedre laboratoriemetoder for immuntoksikologisk testing er viktig og bidrar til å forstå hvordan eksponering for ulike stoffer, som kjemikalier, legemidler, forurensninger og andre miljøfaktorer, kan påvirke immunsystemets funksjon og respons negativt.
Overdreven eksponering for immuntoksiske stoffer kan føre til potensielle helsefarer, økt mottakelighet for infeksjoner, redusert respons på vaksiner og økt risiko for autoimmune sykdommer, allergier og kreft.
Vi utnytter kraften av PBMCs (perifere blodmononukleære celler), en blanding av hvite blodlegemer, for å skape en ny testplattform. Ved å etterligne kompleksitetene i menneskets immunrespons i et kontrollert miljø, kan vi studere virkningene av miljøtoksiske stoffer med presisjon. Vi vil bruke teknologien kjent som CyTOF (Cytometry by Time of Flight) og teste effekten av PFAS (per- og polyfluoroalkylstoffer). Dette avanserte analyseverktøyet lar oss dissekere virkningene av PFAS-ene på cellenivå, og gjøre det mulig å studere hvordan disse kjemikaliene påvirker funksjonen til hvite blodlegemer som lymfocytter (T-celler, B-celler, NK-celler) og monocytter. Metoden gir oss også muligheten til å se på kvantitative endringer i sammensetningen av den komplekse blandingen av mange celletyper.
I tillegg til immunotoksisitetsmetoder har FHI et annet fokusområde knyttet til utviklingsnevrotoksisitet.
Under graviditet er det utviklende barnet og hjernen spesielt sårbare for skadelige effekter av kjemikalier. Forstyrrelser i noen av prosessene under hjerneutviklingen kan føre til nevroutviklingsforstyrrelser som autisme, oppmerksomhetsunderskudd/hyperaktivitetsforstyrrelse, problemer med læring og hukommelse, og andre.
Testing av hvordan kjemikalier påvirker utviklingen av hjernen er både praktisk og etisk utfordrende. Derfor er det nødvendig å utvikle nye og forbedrede metoder for å vurdere potensiell toksisitet i det utviklende nervesystemet.
Vi jobber for å oppnå dette gjennom å utvikle en modell ved hjelp av nevrale stamceller. Når disse stamcellene utvikler seg til mer modne nerveceller, etterligner de det som skjer i de tidlige stadiene av hjernens utvikling under graviditet. Vi fokuserer på å utvikle og forbedre denne modellen ved å teste kjemikalier funnet i luft, mat, plantevernmidler og legemidler, og vurdere deres effekter ved hjelp av avanserte laboratoriemetoder som RNA-sekvensering og immunocyto-kjemisk teknikk med høyinnholds bildebehandling.
Samlet sett vil arbeidet vårt bidra til å legge grunnlaget for en fremtid der vi ikke lenger er avhengige av dyreforsøk for å fastslå kjemisk sikkerhet. I tillegg vil kunnskapen hjelpe tilsynsorganer med å begrense miljøforurensninger og forbedre menneskelig trivsel med høykvalitetsdata.