Ingunn Olea Lund
forsker, PhD
Fagområder
Jeg er seniorforsker ved Senter for Genetisk Epidemiologi og Mental Helse – PsychGen ved Folkehelseinstituttet. Jeg har en doktorgrad i avhengighetsmedisin, og i forskningen min er jeg interessert i hvordan gener og miljø påvirker vår psykiske helse - særlig rusbruk og misbruk, angst, depresjon, stress og søvnplager. En annen del av forskningsporteføljen min fokuser på langsiktige psykiske helsekonsekvenser fra COVID-19-pandemien. Jeg leder også PsychGen arbeidsgruppen for brukerinvolvering.
Forskning jeg har ledet har bidratt til økt innsikt om negative konsekvenser fra såkalt normaldrikking: Det å drikke alkohol er en utbredt og godtatt praksis i samfunnet vårt, men forskningen vår peker mot at mange bør revurdere alkoholinntaket sitt - dette er viktig ikke bare for egen helse, men også for de som er rundt dem. Alkoholinntak skiller seg fra mange andre risikofaktorer ved at den er modifiserbar: det er noe vi kan endre på- det gir mulighet til å intervenere.
I tillegg til mine roller ved PsychGen, underviser og veileder jeg studenter ved Psykologisk Institutt, Universitetet i Oslo. Der formidler jeg om helsepsykologi til studenter på ulike nivåer: bachelor master og profesjonsstudiet. Undervisningsfilosofien min er studentsentrert, med fokus på «constructive alignement» i all undervisnings- og læringsaktivitet. Jeg bruker også problembasert læring for å engasjere og inspirere studentene.
Prosjekter og publikasjoner
- Bruk av illegale rusmidler hos gravide
- Foreldres alkoholkonsum og negative langtidsutfall hos deres barn: rus, psykiske problemer og arbeidsledighet
- Legemiddelassistert rehabilitering av opioidavhengigige gravide; en skandinavisk studie av effekter på barnet på kort og lang sikt
- Longitudinell studie om ungdoms rusmiddelbruk - Mitt liv-studien
- Psykisk helse, rus og skader før og under pandemien