#sjekkdeg-kampanjen er i gang
Nyhet
|Publisert
190 000 kvinner har ikke tatt livmorhalsprøve på ti år eller mer. Nå som HPV hjemmetest er tilgjengelig hos fastlegene er det enklere enn noen gang å delta i Livmorhalsprogrammet.
– Januar er måneden for #sjekkdeg-kampanjen. I forbindelse med kampanjen sender Livmorhalsprogrammet ut brev til alle som fyller 25 år i år med informasjon om hvorfor det er viktig å delta i screeningprogrammet, sier leder av Livmorhalsprogrammet, gynekolog Ameli Tropé
Nå kan alle som ikke klarer å gjennomføre en gynekologisk undersøkelse, endelig ta HPV hjemmetest.
Høsten 2024 sendte Livmorhalsprogrammet ut informasjon til de som sjelden eller aldri har sjekket seg, med tilbud om hjemmetest for HPV.
– For å få en HPV hjemmetest kan kvinnene nå gå til fastlegen sin og be om det. Dette gir muligheter for de som har fysiske, psykiske eller kulturelle utfordringer med å gjennomføre en gynekologisk undersøkelse, sier Tropé.
HPV hjemmetest kan bidra til å redde liv
Livmorhalskreft skyldes nesten alltid en vedvarende infeksjon med Humant papillomvirus, kjent som HPV. Hvert år får rundt 300 kvinner livmorhalskreft og det dør rundt 80 kvinner av kreftformen, men celleforandringer kan oppdages før de utvikler seg til kreft. Derfor er det viktig at alle mellom 25 og 69 år som har livmorhals, følger anbefalingene og tar en livmorhalsprøve når de får brev fra Livmorhalsprogrammet.
– Drøyt 70 prosent sjekker seg som anbefalt, men vi er bekymret for de 190 000 som ikke har tatt en livmorhalsprøve på ti år eller mer. 80 000 har aldri sjekket seg, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.
Dobbelt så mye HPV blant hjemmetestene
I fjor startet utrulling av et helt nytt tilbud for å nå denne målgruppen, og fra og med i år er HPV-hjemmetest å finne på alle fastlegekontor i landet.
– Foreløpige resultater viser at hele 6 av 10 innsendte hjemmetester er fra kvinner som aldri tidligere har tatt en prøve. Og det er bra, for vi ser også at det er nesten dobbelt som mange som får påvist HPV av dem som tar testen hjemme sammenlignet med befolkningen for øvrig, sier Tropé.
Hun understreker at det beste fortsatt er å ta prøven ved en gynekologisk undersøkelse, fordi det gir en grundigere generell sjekk.
– Men det er viktig å vise forståelse for at en gynekologisk undersøkelse kan være vanskelig for noen. Da er HPV hjemmetest et etterlengtet og godt tilbud, sier hun.
Sjekk deg
Søndag 12. januar startet #sjekkdeg-kampanjen til Kreftforeningen og Kreftregisteret, der målet er at flere skal sjekke seg når de får påminnelse i posten.
Det er viktig å oppsøke lege ved symptomer som sterke blødninger, blødninger etter samleie eller trening, smerter eller illeluktende utflod, uavhengig av alder og siste prøvetaking.
Fakta om Livmorhalsprogrammet og #sjekkdeg:
- I 2023 fikk 325 kvinner livmorhalskreft. Halvparten som får diagnosen, er over 47 år.
- Ifølge Kreftregisteret har flere enn halvparten av dem som får livmorhalskreft ikke deltatt som anbefalt i Livmorhalsprogrammet.
- Mødrene deres var flinkere til å sjekke seg da de var på samme alder: På midten av 1990-tallet var deltakelsen i Livmorhalsprogrammet på over 80 prosent. Så dalte den sakte, men sikkert og nådde et bunnpunkt på under 65 prosent i 2013 og 2014.
- Årsaken til kreft i livmorhalsen skyldes i de fleste tilfeller en langvarig infeksjon med HPV. Det beste man kan gjøre for å minske risikoen for kreft er å følge Livmorhalsprogrammet, og ta vaksine mot HPV.
- I 2015 startet Thea Steen #sjekkdeg, sammen med Kreftforeningen, Kreftregisteret og Det Nye. Siden har deltakelsen i Livmorhalsprogrammet økt jevnt og trutt (bortsett fra under pandemien).
Kilde: Kreftregisteret og Kreftforeningen